Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Kuskus, ktorý si zamilujete: Ako ho pripraviť tak, aby bol chutný, nadýchaný a výživný

Kuskus, ktorý si zamilujete: Ako ho pripraviť tak, aby bol chutný, nadýchaný a výživný
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kuskus, ktorý si zamilujete: Ako ho pripraviť tak, aby bol chutný, nadýchaný a výživný Foto: www.shutterstock.com
reklama:

Možno sa zdá, že kuskus je obyčajná a nudná príloha, ktorú stačí len zaliať horúcou vodou a nechať postáť. No ak chcete dosiahnuť skutočne výbornú chuť a ideálnu konzistenciu, oplatí sa venovať mu o niečo viac starostlivosti. Výsledok vás príjemne prekvapí.

Čo vlastne kuskus je a prečo by vás mal zaujímať?

Hoci na prvý pohľad pripomína obilninu, kuskus patrí do kategórie cestovín. Vyrába sa z krupice tvrdej pšenice, niekedy aj z prosa či jačmeňa. Tieto zrná sa spracujú do drobných granúl, ktoré sa následne naparujú. Ak dbáte na výživovú hodnotu, siahnite po celozrnnom variante – obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov ako jeho klasická verzia. Okrem toho zasýti na dlhší čas a má pozitívny vplyv na trávenie.

Rýchla príprava? Áno, ale s obmedzeniami

Bežne sa kuskus pripravuje tak, že sa zaleje vriacou vodou alebo vývarom, zakryje a po niekoľkých minútach je hotový. Tento postup síce funguje, ale často vedie k tomu, že výsledný kuskus je nevýrazný, bez štruktúry a chuťového zážitku.

Tradičná príprava z Maroka: Tajomstvo spočíva v pare

V regiónoch, kde je kuskus bežnou súčasťou každodennej stravy, sa pripravuje iným spôsobom – dôkladne sa naparuje. Používa sa špeciálny dvojhrniec (kuskusiér), kde spodná časť slúži na varenie omáčky a horná na prípravu samotného kuskusu. Vďaka pare a vôňam stúpajúcim z omáčky kuskus krásne nasiakne chuťou a nadobudne jemnú, nadýchanú štruktúru. Často sa podáva so zeleninovým základom v paradajkovej omáčke ochutenej harissou a koreninami.

Stačí použiť jemné sitko umiestnené nad hrncom s horúcou vodou. Kuskus dáte do sitka, zakryjete a necháte pôsobiť paru. Alternatívne môžete použiť aj širokú nádobu s pokrievkou alebo potravinovou fóliou.

Dochutenie je kľúčové – nepodceňujte ho

Aby bol kuskus nielen výživný, ale aj chutný, oplatí sa siahnuť po kvalitnom olivovom oleji. Najprv nasypte kuskus do misy, pridajte trochu soli a olej, a dôkladne premiešajte – ideálne vidličkou alebo rukami. Takto sa jednotlivé zrnká obalia a výsledok bude sypký a plný chuti.

Vývar namiesto vody a správne množstvo

Na záver ho zalejte horúcim vývarom – ideálne v pomere približne 1 diel kuskusu na 1,3 dielu tekutiny. Netreba to preháňať, zbytočne veľa tekutiny môže kuskus rozmočiť. Nádobu zakryte a nechajte niekoľko minút odstáť, aby para urobila svoju prácu. Po otvorení ho jemne premiešajte, aby sa oddelili jednotlivé zrnká.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.