- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Kúzlo karí: Zahrejte sa indickou polievkou alebo karí s cuketou
Kúzlo karí: Zahrejte sa indickou polievkou alebo karí s cuketou
Polievka, v ktorej stojí lyžica, alebo omáčka plná zeleniny, aj tam vás dokáže prebrať zo všedného dňa kari. Výrazom karí rozumieme v našich zemepisných šírkach zmes typicky žiarivo žltého korenia, ktoré dodáva jedlu sladko štipľavú chuť.
Pôvodne je ale karí tamilský či indický pokrm z kúskov mäsa v omáčke. Počas kolonizácie Indie začali Briti nazývať zmes korenia, ktoré sa pre toto jedlo používa, curry. V Indii sa mu však nepovie inak ako masala. Do takej zmesi korenia príde až 25 rôznych ingrediencií, každá rodina si ju mieša sama, preto môžete pri návšteve Ázie ochutnať karí zakaždým iné.
Základ karí tvorí bez výnimky vždy kurkuma, korenie, chilli, často sa pridáva aj zázvor, nájdeme v ňom aj kardamóm, rímsku rascu, škoricu. Aby sme ale dosiahli autentickú chuť kari, museli by sme mať tie správne ingrediencie, ktoré sú ťažko zohnateľné – galangán, listy gáfrovej limety, citrónovú trávu, krevetovú pastu alebo čínsky zázvor.
Dôležitou blahodarnou zložkou kurkumy je látka zvaná kurkumín, u ktorej boli doložené priaznivé účinky na liečbu rakoviny, prejavov Alzheimerovej choroby, artiritídy či osteoporózy. Okrem iného ide aj o významný antioxidant, dokáže znižovať hladinu cholesterolu a likviduje baktérie, takže dobre bojuje proti zápalom. Tajným trikom pre žiarivú a mladistvú pleť Indiek sú potom pleťové masky z kurkumy. Kari sa ideálne dopĺňa s mäsom kuracie, králičie, ale aj rybie, skvelé je aj v kombinácii s karfiolom alebo pórom.
Indická karí polievka zo žltej šošovice
Na 4 porcie:
650 ml zeleninového vývaru
250 g žltej šošovky
150 ml smotany na varenie
2 veľké mrkvy
hrnček čerstvého koriandra
2 lyžičky soli
2 štipky mletej rasce
1 lyžička kurkumy
1 lyžička kari
1 čerstvá chilli paprička
1 strúčik cesnaku
Do hrnca vsypeme šošovku, zalejeme vývarom, privedieme do varu a na miernom plameni varíme zhruba 15 minút. Medzitým si nakrájame na polcentimetrové kocky mrkvu, ktorú pridáme k šošovke. Koriander zbavíme silných stoniek a nasekáme nahrubo, polovicu pridáme do hrnca, polovicu dáme bokom. Prelisujeme cesnak, pridáme karí, kurkumu, rascu a ochutíme soľou. Chilli papričku zbavíme jadier, nakrájame nahrubo a pridáme do hrnca. Na záver zjemníme smotanou a necháme ešte 5 minút variť. Podávame posypané zvyšných koriandrom.
Indické zeleninové karí
Na 4 porcie:
1 karfiol
1 polievková lyžica zázvoru
1 strúčik cesnaku
2 menšie cukety
1 menší baklažán
1 menšia mrkva
3 šalotky
4 väčšie šampiňóny
1 čerstvá chilli paprička
2 polievkové lyžice kari korenia
2 polievkové lyžice nepražených nesolených arašidov
250 ml kokosového mlieka
olivový olej
čerstvý koriander na servírovanie
Najprv si rozdelíme karfiol na jednotlivé ružičky a najemno nakrájame cesnak a zázvor. Na hlbokej panvici si rozpálime olivový olej, na ňom necháme rozvoňať cesnak so zázvorom, pridáme karfiol a na strednom plameni restujeme. Cukety nakrájame na rovnaké centimetrové kocky, rovnako nakrájame aj baklažán a pridáme do panvice. Mrkvu nakrájame na slabšie kolieska, pridáme spolu s karí korením a premiešame. Šampiňóny zbavíme nožičiek a nakrájame na štvrtiny, šalotky nasekáme nahrubo a vsypeme do panvice, necháme preľnúť chute zhruba 10 minút. Chilli papričku zbavíme jadier, nakrájame najemno a pridáme do panvice. Arašidy si nasekáme najemno, zamiešame do zmesi a potom prilejeme kokosové mlieko a necháme krátko povariť. Servírujeme s jazmínovou ryžou guľatou Mánya posypané čerstvým koriandrom.
Zdroj: www.ireceptar.cz