Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kvetmi pažítky proti chorobám: Lahodná pomazánka, ktorá prekvapí viac ako tradičná vňaťová verzia!

Kvety z pažítky obsahujú veľa prospešných látok pre náš organizmus
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kvety z pažítky obsahujú veľa prospešných látok pre náš organizmus Foto: depositphotos.com
reklama:

Pažítka je bylinka, ktorú nájdeme takmer v každej domácnosti – či už pestovanú v záhradke, alebo len v črepníku na balkóne či parapete. Zelené lístky pažítky sú veľmi obľúbené ako korenie do nátierok, polievok či šalátov. Avšak, málokto vie, že aj jej kvety sú jedlé, dokonca chutnejšie a nutrične bohatšie, než samotná vňať. Nielenže dobre chutia, ale ukrývajú aj množstvo zdraviu prospešných látok. Ak ste doteraz kvety pažítky odstraňovali a vyhadzovali, určite s tým prestaňte! Ukážeme vám, prečo a ako ich efektívne využiť v kuchyni.

Pažítkové kvety – poklad plný zdravia a vitamínov

Je pravdou, že záhradkári často odporúčajú odstraňovať kvety pažítky, aby sa rastlina zbytočne nevysiľovala. To však neznamená, že tieto kvety musia skončiť v komposte. Ich využitie v kuchyni je ideálne nielen z dôvodu, že sú chutné, ale predovšetkým pre ich významné zdravotné účinky.

Pažítkové kvety majú veľmi príjemnú, jemne cesnakovú chuť, ktorá je ešte o čosi jemnejšia a menej ostrá než chuť listov. Vynikajú tiež vysokým obsahom vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, chráni bunky pred oxidačným stresom a prispieva k celkovej vitalite organizmu. Okrem vitamínu C sú kvety bohaté aj na beta-karotén, z ktorého si naše telo dokáže vyrobiť dôležitý vitamín A, nevyhnutný pre zdravé oči a pokožku.

Nemenej dôležité sú minerály, ktoré sú v kvetoch zastúpené v hojnom množstve – nájdeme tu napríklad draslík, ktorý prospieva srdcu a pomáha regulovať krvný tlak, ďalej vápnik, nevyhnutný pre silné kosti a zdravé zuby, či železo, ktoré predchádza chudokrvnosti.

Pažítka, vrátane jej kvetov, obsahuje aj sírne zlúčeniny podobné tým v cesnaku, vďaka čomu má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

Kvety v kuchyni? Skúste to!

Využitie kvetov v kuchyni ešte stále nie je bežnou praxou, aj keď by si to určite zaslúžilo. Mnoho ľudí sa zbytočne obáva, no ak sú kvety jedlé, sú často ešte chutnejšie a dekoratívnejšie než tradičné bylinky. Práve pažítka patrí k najvhodnejším rastlinám na experimentovanie s jedlými kvetmi – sú bezpečné, chutné a dostupné.

Jednotlivé kvietky pažítky môžete jednoducho oddeliť od stonky. Sú krehké, dekoratívne a dodajú pokrmom jemnú a sviežu chuť. Výborne sa hodia ako ozdoba na šaláty, vajíčka, zemiaky alebo aj na obyčajný chlieb s maslom. Skúste ich pridať do bylinkového masla, dresingu, alebo nimi dekorujte slané torty či jednohubky. Pokrmom dodajú nielen chuť, ale aj krásnu vizuálnu stránku.

Tipy na použitie kvetov pažítky v kuchyni

  • Šaláty a polievky: Kvety pažítky sú dokonalou ozdobou pre akýkoľvek čerstvý zeleninový šalát alebo letnú krémovú polievku.

  • Vaječné jedlá: Posypte nimi omelety alebo praženicu, nielen že ich oživíte, ale dodáte im aj jemne pikantnú chuť.

  • Studené taniere: Kvietky sú ideálne na ozdobenie syrových tanierov, údenín či chlebíčkov.

  • Dipy a dresingy: Pažítkové kvety dodajú pikantnosť a sviežosť klasickým jogurtovým alebo smotanovým dresingom.

  • Zamrazovanie: Ak ich chcete uchovať aj mimo sezóny, jemne ich zamrazte, uchovajú si farbu aj nutričné hodnoty.

Skvelá tvarohová pomazánka s kvetmi pažítky

Najlepší spôsob, ako si kvety pažítky skutočne vychutnať, je pripraviť z nich jednoduchú, no výnimočne chutnú tvarohovú pomazánku. Tá prekoná klasickú pažítkovú pomazánku nielen chuťou, ale aj vzhľadom.

Budete potrebovať:

  • 250 g čerstvého tvarohu

  • 75 g zmäknutého masla

  • približne 25 ml smotany alebo mlieka (pre krémovú konzistenciu)

  • za hrsť oddelených kvetov pažítky

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

  • štipka cukru (voliteľné, no zvýrazní jemnosť chutí)

Postup prípravy:

  1. Maslo s tvarohom dôkladne vyšľahajte ručným šľahačom, až vznikne hladký a nadýchaný krém.

  2. Do zmesi pridajte smotanu alebo mlieko pre zjemnenie.

  3. Dochutíme štipkou soli, čerstvo mletým čiernym korením a jemným nádychom cukru.

  4. Nakoniec jemne vmiešajte pažítkové kvety. Ak chcete výraznejšiu chuť, môžete pridať aj nasekané zelené listy pažítky.

  5. Hotovú pomazánku natrite na čerstvé pečivo a ozdobte ešte niekoľkými kvetmi pažítky. Podávajte čerstvé, najlepšie ihneď po príprave.

Záverom – skúste zmenu a využite zdravý potenciál pažítky naplno!

Nabudúce, keď vaša pažítka zakvitne, určite kvety nevyhadzujte! Vyskúšajte túto lahodnú, výživnú a zároveň veľmi estetickú alternatívu k tradičným receptom. Vášmu telu dodáte potrebné vitamíny a minerály a vaše jedlá získajú nový, svieži rozmer.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.