Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kyslá kapusta: starý domáci zázrak pre zdravé črevá, silnú imunitu a ploché brucho

Kyslá kapusta: starý domáci zázrak pre zdravé črevá, silnú imunitu a ploché brucho
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kyslá kapusta: starý domáci zázrak pre zdravé črevá, silnú imunitu a ploché brucho Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektoré poklady minulosti sa nikdy nestratia – len čakajú, kým ich znovu objavíme. Kyslá kapusta je presne ten prípad.

Tento jednoduchý, no mimoriadne výživný pokrm sa po rokoch opäť vracia do popredia a právom si získava pozornosť všetkých, ktorí chcú žiť zdravo. Fermentácia, teda prirodzené kvasenie, dokáže premeniť obyčajnú kapustu na živú bombu plnú vitamínov a prospešných baktérií.

Kedysi spôsob prežitia, dnes elixír zdravia

Naši predkovia kapustu nekvasili len preto, aby vydržala cez zimu. Dobre vedeli, že takto spracovaná zelenina nielen zasýti, ale aj posilní telo. V procese fermentácie vznikajú probiotiká – mikroorganizmy, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry, zlepšujú trávenie a prirodzene posilňujú imunitu. Kyslá kapusta je teda omnoho viac než len tradičná príloha – je to funkčné jedlo, ktoré regeneruje organizmus zvnútra.

Domáca výroba? Jednoduchšia, než si myslíte

Na domácu prípravu kyslej kapusty netreba žiadne špeciálne vybavenie ani skúsenosti. Kedysi sa používali veľké drevené sudy, dnes vám stačí čistý zavárací pohár, keramická nádoba alebo špeciálny „zelák“.

Základom je kvalitná biela kapusta, kuchynská soľ a trochu rasce. Na jeden kilogram nastrúhanej kapusty sa pridáva približne 15–20 gramov soli. Po premiešaní treba kapustu dôkladne premasírovať rukami, aby pustila vlastnú šťavu – práve tá je pre úspešné kvasenie kľúčová.

Následne sa kapusta pevne natlačí do nádoby, aby v nej nezostal vzduch. Povrch treba zaťažiť (napríklad čistým kameňom alebo tanierom), aby kapusta zostala celá ponorená v šťave. Potom ju už len stačí uložiť na tmavé a chladnejšie miesto s teplotou okolo 15 až 20 °C. Po dvoch až šiestich týždňoch sa dostaví výsledok – voňavá, jemne kyslá kapusta plná života.

Chuť, ktorú si môžete vytvoriť sami

Hoci tradičná verzia so soľou a rascou nikdy nesklame, domáca výroba praje experimentom. Pre jemne sladkastú chuť môžete pridať nastrúhanú mrkvu alebo jablko, pre pikantný nádych trochu chrenu či kôpru. Výborne sa hodí aj bobkový list, nové korenie alebo pár guličiek čierneho korenia. Každá kombinácia vytvára iný výsledok, takže si ľahko nájdete ten svoj obľúbený.

Najdôležitejšie pravidlo: čistota. Všetky nádoby a pomôcky musia byť dôkladne umyté, aby sa zabránilo tvorbe plesní. Počas kvasenia treba občas skontrolovať, či kapusta zostáva ponorená – ak sa objaví pena alebo biely povlak, jemne ho odstráňte.

Malé množstvo, veľký účinok

Kyslá kapusta patrí medzi najdostupnejšie prírodné zdroje vitamínu C, ale obsahuje aj vitamín K, vápnik, železo a vlákninu. Jej pravidelná konzumácia pomáha pri tráviacich ťažkostiach, nadúvaní aj únave. Živé kultúry v nej posilňujú imunitný systém a zlepšujú vstrebávanie živín. Dá sa povedať, že pár lyžíc denne pôsobí ako prirodzený „detox“ pre črevá.

V kuchyni má nekonečné možnosti

Či ju jete surovú, v šaláte alebo ako prílohu, kyslá kapusta si zachováva svoju výživovú hodnotu. V teplej kuchyni má tiež široké využitie – od klasickej kapustnice, cez segedínsky guláš, až po prílohu k pečenému mäsu. Vždy dodá jedlu sviežosť a ľahkosť.

Staré recepty, moderné benefity

Domáce kvasenie nie je žiadna veda, len návrat k tomu, čo kedysi fungovalo prirodzene. Stačí trochu trpezlivosti, pár základných surovín a výsledok vás odmení nielen skvelou chuťou, ale aj lepším zdravím. Kyslá kapusta je dôkazom, že tie najlepšie veci bývajú často tie najjednoduchšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.