Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kysnuté bryndzové koláče zo zemiakového cesta

Kysnuté bryndzové koláče zo zemiakového cesta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kysnuté bryndzové koláče zo zemiakového cesta Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Každý správny bača vám potvrdí, že v máji je bryndza najchutnejšia. Tradičná salašnícka bryndza sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka a je výnimočne zdravá – je to doslova probiotická bomba. Najlepšie účinky má za surova, pre mnohých je však príliš aromatická. V spojení s jemným zemiakovým cestom a kúskami chrumkavej slaniny si ju ale určite zamilujete.

Ingrediencie pre:
3 plechy
Cesto

150 ml mlieka
21 g čerstvého droždia
1 lyžička cukru
300 g polohrubej múky
200 g zemiakov
1 ks vajcia
3 lyžice oleja
1 štipka soli

Náplň

150 g ovčej bryndze
1 lyžica kyslej smotany
100 g slaniny
1 vetvička čerstvého kôpru

Na potretie

1 ks vajcia

Postup:
01.

Ohrejte mlieko na teplotu tela, pridajte lyžičku cukru, rozdrobte doň droždie a nechajte asi 10 minút vzísť kvások.
02.

Na jemnom strúhadle nastrúhajte olúpané zemiaky varené v šupke. Lepšie sú staršie a múčnaté, mali by vám stačiť dva stredne veľké kusy.

03.

K zemiakom preosejte múku so štipkou soli, pridajte vajcia, olej a nakoniec vzídený kvások. Vypracujte tuhšie cesto, podľa typu zemiakov dosypte prípadne ešte trochu múky.
04.

Z cesta vytvarujte bochník, posypte múkou a nechajte kysnúť asi 45 minút. Aj keď rada nechávam kysnuté cesto cez noc v chladničke, tu dlhé kysnutie neodporúčam – kvôli zemiakom je potom príliš riedke a nedobre sa s ním pracuje.
05.

Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte náplň. Ovčiu bryndzu rozotrite vidličkou a pridajte toľko kyslej smotany, aby vznikol hladký krém. Nesoľte. Prerastenú slaninu (štýlová bude oravská) nakrájajte na drobné kocky.
06.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na placku vysokú asi pol centimetra. Vykrájajte kolieska a dajte ich plech vyložený papierom na pečenie. Dno menšieho pohára „namočte“ v múke a doprostred každého kolieska vytlačte jamku na náplň. Nechajte pod utierkou ešte asi 15 minút dokysnúť.
07.

Rozpáľte rúru na 180 stupňov. Do každej priehlbiny dajte lyžičku bryndzovej náplne a pridajte pár kociek slaniny, okraje koláčikov potrite rozšľahaným vajíčkom.
08.

Pečte v rozohriatej rúre asi 20–25 minút. Pred podávaním posypte nasekaným čerstvým kôprom.

Tip: Nasekaný kôpor môžete pridať priamo do náplne, bude aromatickejší, pečením ale stratí farbu.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.