Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kysnuté cesto s majonézou: Netypický trik, ktorý premení vaše pečenie

Kysnuté cesto s majonézou: Netypický trik, ktorý premení vaše pečenie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kysnuté cesto s majonézou: Netypický trik, ktorý premení vaše pečenie Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo práve majonéza?

Kysnuté cesto je v slovenskej i českej kuchyni stálicou – používame ho na koláče, záviny, buchty či menšie pečivo na oslavy. Väčšina gazdiniek má svoj overený recept, no existuje drobný detail, ktorý dokáže hotový výsledok posunúť ešte o triedu vyššie: pridanie majonézy do cesta.

Na prvý pohľad to môže pôsobiť zvláštne, no v skutočnosti ide o veľmi praktický trik. Majonéza spája v sebe dve základné suroviny – olej a vajcia. Práve tie zaručia, že cesto bude mäkké, pružné a hlavne vydrží dlho čerstvé.

Ako to funguje?

  • Olej dodá vláčnosť a chráni cesto pred vysychaním.

  • Vajcia zlepšujú pružnosť a udržiavajú cesto v kompaktnom tvare.

  • Emulzná konzistencia majonézy zabezpečí, že sa tieto zložky rozptýlia v ceste rovnomerne a neostanú hrudky.

Vďaka tomu sa s cestom výborne pracuje, nelepí sa, netrhá a po upečení má jemnú, nadýchanú štruktúru. Navyše nestvrdne už na druhý deň – čo býva pri klasickom kysnutom ceste častým problémom.

Trik starý desiatky rokov

Hoci sa môže zdať, že ide o novinku z moderných kuchárskych blogov, recepty s majonézou poznali gazdinky už dávno. Najmä v časoch, keď bolo maslo vzácne alebo nedostupné, hľadali ženy náhradu, ktorá by dodala cestu mäkkosť a jemnosť. Majonéza bola cenovo dostupná a ľahko dostupná, a tak sa stala praktickou súčasťou viacerých domácich receptov.

Mnohé rodiny dokonca dodnes hovoria o „babičkinom tajomstve“, ktoré zabezpečilo, že ich koláče boli vždy lepšie než tie od susedov.

Na čo všetko sa dá použiť?

Výhodou kysnutého cesta s majonézou je jeho univerzálnosť. Dá sa pripraviť na sladko aj na slano:

  • malé koláčiky plnené makom, tvarohom či lekvárom,

  • mäkučké buchty s marmeládou alebo čokoládovou náplňou,

  • škoricové alebo orechové slimáky,

  • ovocné koláče s posýpkou,

  • makové alebo orechové záviny,

  • kysnutá bábovka na starý spôsob.

Pri slanej verzii z neho viete vykúzliť napríklad syrové alebo šunkové slimáky, ale aj pečivo s bylinkami, ktoré skvelo doplní polievku či šalát.

Čo dodržať, aby sa cesto podarilo?

  1. Suroviny nech majú izbovú teplotu – najmä majonéza by nemala byť studená z chladničky.

  2. Používajte kvalitné droždie – čerstvé alebo spoľahlivé instantné.

  3. Dobre miesiť – cesto má byť pružné, hladké a nesmie sa lepiť.

  4. Nechať dostatočne vykysnúť – najlepšie na teplom mieste, prikryté utierkou.

  5. Pečte v dobre vyhriatej rúre – aby pečivo chytilo zlatistú farbu a zostalo vo vnútri nadýchané.

Prečo skúsiť práve tento recept?

Ak sa vám niekedy stalo, že kysnuté cesto vyšlo hutné alebo suché, práve majonéza je riešením. Pomôže udržať cesto mäkké, nadýchané a dlhšie jedlé bez toho, aby ste museli pridávať množstvo tuku či ďalšie vajcia.

Navyše ide o jednoduchý postup, ktorý zvládne aj úplný začiatočník. Výsledok však pôsobí profesionálne – ako keby ste piekli podľa tajného receptu, ktorý si gazdinky chránili celé roky.

Ak hľadáte spôsob, ako urobiť svoje koláče a buchty výnimočnými, dajte šancu práve tejto netradičnej kombinácii. Kysnuté cesto s majonézou je malý trik s veľkým efektom – a po prvej skúsenosti ho budete chcieť používať stále.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.