
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Kysnuté cesto s majonézou: Netypický trik, ktorý premení vaše pečenie
Kysnuté cesto s majonézou: Netypický trik, ktorý premení vaše pečenie

Prečo práve majonéza?
Kysnuté cesto je v slovenskej i českej kuchyni stálicou – používame ho na koláče, záviny, buchty či menšie pečivo na oslavy. Väčšina gazdiniek má svoj overený recept, no existuje drobný detail, ktorý dokáže hotový výsledok posunúť ešte o triedu vyššie: pridanie majonézy do cesta.
Na prvý pohľad to môže pôsobiť zvláštne, no v skutočnosti ide o veľmi praktický trik. Majonéza spája v sebe dve základné suroviny – olej a vajcia. Práve tie zaručia, že cesto bude mäkké, pružné a hlavne vydrží dlho čerstvé.
Ako to funguje?
-
Olej dodá vláčnosť a chráni cesto pred vysychaním.
-
Vajcia zlepšujú pružnosť a udržiavajú cesto v kompaktnom tvare.
-
Emulzná konzistencia majonézy zabezpečí, že sa tieto zložky rozptýlia v ceste rovnomerne a neostanú hrudky.
Vďaka tomu sa s cestom výborne pracuje, nelepí sa, netrhá a po upečení má jemnú, nadýchanú štruktúru. Navyše nestvrdne už na druhý deň – čo býva pri klasickom kysnutom ceste častým problémom.
Trik starý desiatky rokov
Hoci sa môže zdať, že ide o novinku z moderných kuchárskych blogov, recepty s majonézou poznali gazdinky už dávno. Najmä v časoch, keď bolo maslo vzácne alebo nedostupné, hľadali ženy náhradu, ktorá by dodala cestu mäkkosť a jemnosť. Majonéza bola cenovo dostupná a ľahko dostupná, a tak sa stala praktickou súčasťou viacerých domácich receptov.
Mnohé rodiny dokonca dodnes hovoria o „babičkinom tajomstve“, ktoré zabezpečilo, že ich koláče boli vždy lepšie než tie od susedov.
Na čo všetko sa dá použiť?
Výhodou kysnutého cesta s majonézou je jeho univerzálnosť. Dá sa pripraviť na sladko aj na slano:
-
malé koláčiky plnené makom, tvarohom či lekvárom,
-
mäkučké buchty s marmeládou alebo čokoládovou náplňou,
-
škoricové alebo orechové slimáky,
-
ovocné koláče s posýpkou,
-
makové alebo orechové záviny,
-
kysnutá bábovka na starý spôsob.
Pri slanej verzii z neho viete vykúzliť napríklad syrové alebo šunkové slimáky, ale aj pečivo s bylinkami, ktoré skvelo doplní polievku či šalát.
Čo dodržať, aby sa cesto podarilo?
-
Suroviny nech majú izbovú teplotu – najmä majonéza by nemala byť studená z chladničky.
-
Používajte kvalitné droždie – čerstvé alebo spoľahlivé instantné.
-
Dobre miesiť – cesto má byť pružné, hladké a nesmie sa lepiť.
-
Nechať dostatočne vykysnúť – najlepšie na teplom mieste, prikryté utierkou.
-
Pečte v dobre vyhriatej rúre – aby pečivo chytilo zlatistú farbu a zostalo vo vnútri nadýchané.
Prečo skúsiť práve tento recept?
Ak sa vám niekedy stalo, že kysnuté cesto vyšlo hutné alebo suché, práve majonéza je riešením. Pomôže udržať cesto mäkké, nadýchané a dlhšie jedlé bez toho, aby ste museli pridávať množstvo tuku či ďalšie vajcia.
Navyše ide o jednoduchý postup, ktorý zvládne aj úplný začiatočník. Výsledok však pôsobí profesionálne – ako keby ste piekli podľa tajného receptu, ktorý si gazdinky chránili celé roky.
Ak hľadáte spôsob, ako urobiť svoje koláče a buchty výnimočnými, dajte šancu práve tejto netradičnej kombinácii. Kysnuté cesto s majonézou je malý trik s veľkým efektom – a po prvej skúsenosti ho budete chcieť používať stále.