Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kysnuté martinské rožky s orechovou náplňou

Kysnuté martinské rožky s orechovou náplňou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kysnuté martinské rožky s orechovou náplňou Foto: www.gettyimages.comvvv
reklama:

Martinské rožteky majú svojim zahnutým tvarom pripomínať podkovy koňa svätého Martina. Vyskúšajte tradičný kysnutý variant s orechovou náplňou.

Ingrediencie pre:
18 kúskov
Cesto

200 ml mlieka
20 g čerstvého droždia
100 g masla
1 ks vajcia
300 g polohrubej múky
100 g cukru krupica
1 štipka soli

Náplň

150 ml mlieka
30 g masla
120 g orechov
60 g perníka na strúhanie
1 lyžica cukru
2 lyžice rumu
1 štipka škorice
1/2 lyžičky citrónovej kôry

Na dokončenie

1 ks vajcia
9 ks mandlí

Martinské alebo aj svätomartinské rožky podľa nášho receptu sú z bohatšieho maslového cesta, ktoré je krásne nadýchané. Orechová plnka vyšperkovaná trochou strúhaného perníka pripomenie blížiace sa Vianoce.
Postup
01.

Na cesto zohrejte asi tretinu odmeraného mlieka na teplotu tela, pridajte lyžičku cukru, rozdrobte doň droždie a nechajte v teple 10 až 15 minút vzísť kvások. Rozpustite maslo a nechajte ho chvíľu vychladnúť.

02.

Do misy robota preosejte múku so štipkou soli, pridajte cukor a metličkou suroviny premiešajte. V múke urobte jamku a pridajte vajcia, vzídený kvások, zvyšok mlieka aj rozpustené maslo a vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Chvíľu to potrvá. Každá múka saje inak, pokiaľ sa teda cesto bude lepiť aj po dlhšom miesení, môžete pridať lyžicu múky navyše. Z vypracovaného cesta vytvorte bochník, zľahka ho poprášte múkou a nechajte pod utierkou v teple kysnúť asi 40 minút.

03.

Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte náplň: v menšej rajnici priveďte do varu mlieko s maslom. Stiahnite z ohňa, pridajte jemne mleté orechy, strúhaný perník aj ostatné suroviny (množstvo cukru a rumu upravte podľa svojej chuti), dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.

04.

Vykysnuté cesto prepracujte, nožom rozdeľte na tri rovnako veľké časti a z každej vytvarujte kompaktný bochník. Dva nechajte zatiaľ pod utierkou, tretí rozvaľkajte do kruhu vysokého asi 4 mm. Ostrým nožom ho rozdeľte na šesť trojuholníkov (ako pizzu). Jeden trojuholník oddeľte, položte na dosku kratšou stranou k sebe a trochu ho rozvaľkajte. Doprostred kratšej strany dajte lyžičku náplne a smerom od seba zaviňte do tvaru rožka. Špičku cesta nechajte naspodku a pritlačte, konce rožku pritiahnete k sebe do tvaru podkovičky. Takto postupne spracujte všetko cesto. (Pre istotu sa môžete žmurknúť na video, ako urobiť plnené rožky.)
05.

Hotové rožky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte medzi nimi dostatočne veľké rozostupy (na bežne veľký plech sa zmestí 9 kusov). Prikryte utierkou a nechajte ešte asi 20 minút kysnúť. V medzičase predhrejte rúru na 200 °C.
06.

Nakysnuté rožte potrite rozšľahaným vajcom, ozdobte polovicou lúpanej mandle a pečte v predhriatej rúre dozlatista asi 15 až 17 minút.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.