- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Kysnuté tekvice sú hitom internetu. Skúste ich! S týmto receptom ich zvládne každý
Kysnuté tekvice sú hitom internetu. Skúste ich! S týmto receptom ich zvládne každý
Tekvica je kráľovnou jesennej kuchyne. Krásne vyzerá, skvele chutí a navyše má univerzálne využitie, pretože ju možno použiť do slanej aj sladkej kuchyne. V tomto populárnom recepte sa tekvica pridáva do cesta a vďaka ľahkému triku so špagátom má sladké pečivo aj jej tvar.
Tekvicová sezóna je v plnom prúde a každý tip, ako túto oranžovú krásku spracovať, príde vhod. Ak ste sa už po nejakej inšpirácii obzerali, možno ste narazili na pôvabné sladké bochníčky v tvare malých tekvíc.
Na prvý pohľad môže ich príprava vyzerať pracne, v skutočnosti ide ale o bežné kysnuté cesto, do ktorého pre lepšiu chuť a výraznejšiu farbu pridáva tekvicové pyré. O krásny tvar sa postará jednoduchý trik s kuchynským povrázkom – túto prácu môžete zveriť aj deťom.
Na pyré môžete použiť akýkoľvek druh tekvice, ktorý máte k dispozícii – my odporúčame hokkaido, ktorá sa nemusí lúpať, alebo maslovú tekvicu, ktorej chuť je veľmi jemná a lahodná. Tekvicu stačí nakrájať na kúsky a upiecť domäkka v rúre – pri 200 ° C to trvá 20-30 minút. Potom ju rozmixujte, nechajte vychladnúť a môžete sa pustiť do prípravy múčnika.
Pozrite sa na prípravu tekvicových bochníkov vo videu:
Kysnuté tekvica so škoricou
Čas prípravy: 90 minút + 90 minút kysnutia
Ingrediencie:
500 g hladkej múky
20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
150 g tekvicového pyré
250 ml mlieka
50 g rozpusteného masla
1 čajová lyžička škorice
2 lyžice cukru
2 vajcia
štipka soli
Na potretie a ozdobu
3 lyžice masla
lyžice medu alebo javorového sirupu
vlašské alebo pekanové orechy
Príprava:
1) Najskôr si pripravte kvások. Do menšej misky nalejte 100 ml vlažného (nie horúceho) mlieka a rozdrobte doň droždie. Pridajte lyžicu cukru, lyžicu múky, premiešajte a nechajte na teplom mieste 10–15 minút odpočinúť. Počas tejto doby sa droždie aktivuje, v zmesi sa začnú tvoriť bublinky a bude peniť.
2) Do väčšej misky nasypte múku, pridajte cukor, škoricu, štipku soli a premiešajte. Vo zvyšnom mlieku rozšľahajte jedno vajce, potom pridajte rozpustené maslo a tekvicové pyré.
3) Uprostred múky utvorte jamku a vlejte do nej kvások. Pridajte tekvicovú zmes z predchádzajúceho bodu a pomocou varešky alebo kuchynského robota vypracujte hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny nádoby.
4) Cesto prikryte utierkou alebo kuchynskou fóliou a nechajte minimálne hodinu kysnúť na teplom mieste – ideálna teplota je 25-35 °C. Misku môžete vložiť aj do rúry, ale nesmie byť predhriata na viac ako 50 °C.
5) Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, premiestnite ho na dosku ľahko poprášený hladkou múkou. Rozdeľte ho na 10–15 dielikov a vytvarujte z nich malé bochníčky.
6) Kuchynský povrázok odstrihnite zhruba v dĺžke 50 cm. Vložte ho pod hrčku, hore prekrížte, otočte a opäť prekrížte, a tak pokračujte, kým nevytvoríte tvar hviezdy. Nakoniec povrázok zauzľujte – nie je potrebné ho príliš uťahovať, cesto ešte nakysne.
7) Pripravené bochníčky vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
8) Rúru predhrejte na 180 °C.
9) Vykysnuté bochníčky potrite rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a vložte ich do rúry. Pečte 30 minút dozlatista.
10) V hrnci na miernom plameni rozpustite tri lyžice masla s medom alebo javorovým sirupom. Ihneď po vytiahnutí z rúry touto zmesou potrite každý bochník.
11) Po vychladnutí odstrihnite povrázok a do každého bochníka vložte kúsok orecha ako stopku. Použiť môžete aj tekvicové semienko alebo škoricovú kôru.
Zdroj: bydlimekvalitne.cz, ceskykutil.cz, www.dumazahrada.cz