Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Lacné jedlá našich predkov: Tieto recepty sa jedli v časoch núdze, aké prichádzajú aj teraz

Lacné jedlá našich predkov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lacné jedlá našich predkov Foto: depositphotos.com
reklama:

Ľudia v 19. storočí nepoznali také rozmaznávanie v strave, aké máme dnes, najmä tí z chudobnejších vrstiev. Mäso sa na stole objavilo výnimočne, väčšinou len raz týždenne, a to v nedeľu. Jedlá boli jednoduché, založené hlavne na obilninách a strukovinách. Jedlo sa trikrát denne, pričom raňajky a večera mali byť najvýživnejšie. Obed býval často studený, najmä počas leta, keď sa pracovalo na poli.

Tradičné jedlá z obilnín

  • Chlieb. Pripravoval sa z ražnej múky s kváskom, pridával sa soľ, kmín a občas aj fenikel.
  • Kontrabáš. Pohánková kaša zapekaná so zemiakmi a kúsok údeniny na chuť.
  • Zemiaková kaša s prídavkom krúp, posypaná opraženou cibuľkou.
  • Jáhelník. Zapekané pšeno na sladko so sušenými slivkami alebo na slano s kyslou kapustou.
  • Pražmo. Opražené a predtým namočené obilné zrná, najčastejšie jačmeň.

Jedlá zo strukovín

Strukoviny sa často kombinovali s obilninami a pripravovali sa na rôzne spôsoby, aby ich jedáci nezunovali. Najobľúbenejším bola rôznorodá príprava hrachu.

  • Pučálka. Naklíčený hrách, ktorý sa následne opražil.
  • Mačací tanec. Zmes šošovice a krúp.
  • Šoulet. Kombinácia hrachu a krúp.
  • Manželstvo. Krúpy zmiešané s fazuľou.
  • Šumajster. Zmes strukovín a krúp.
  • Pohanský hrách. Hrachová kaša ochutená medom a drvenými mandľami, podávaná na sladko.

Jedlá zo zemiakov

Zemiaky boli v časoch núdze pre mnohých doslova záchranou. Pripravovali sa na mnoho spôsobov a stali sa základnou zložkou stravy.

  • Kucmoch. Hladká zemiaková kaša alebo vylepšená krúpami či pšenom.
  • Lepenica. Zemiaky zmiešané s kyslou kapustou a cibuľkou.
  • Strapačky s kapustou.
  • Uhlířina. Opečené zemiaky s cibuľou a kúskami starších knedlí.
  • Zemiakové placky, tiež známe ako cmunda alebo sejkory.
  • Šišky a škubánky. Podávané s makom, medom, slivkovým lekvárom alebo tzv. pracharandou (rozmixované sušené ovocie).

Zelenina v kuchyni

Pestovanie zeleniny sa na dvoroch rozšírilo od 16. storočia. Medzi najbežnejšie pestované druhy patrili kvaka a vodnica, ktoré vzhľadom pripomínajú reďkovku. Často sa pestovalo aj kapusta a repa. V kuchyni boli veľmi obľúbené bylinky – divo rastúce ako čakanka, skorocel, kozí brada, loboda či štiav, ale aj doma pestované ako mäta, šalvia, medovka či kerblík.

Polievky

Polievky sa konzumovali počas celého dňa – na raňajky, večeru, a niekedy aj na obed. Tradičná ranná polievka bola tzv. vodová. Nakrájaný chlieb sa zalial vriacou osolenou vodou, často s pridaním varených zemiakov a kmínu, a ochutený roztlačeným cesnakom a troškou masti.

Obľúbená bola aj couračka – polievka, kde sa namiesto vody použil lák z kyslej kapusty, do ktorého sa pridávali kvaka, repa, pohánka alebo zemiaky. Okrem toho boli bežné aj zemiakové, obilninové a strukovinové polievky.

Ak sa snažíte žiť zdravšie alebo hľadáte spôsoby, ako ušetriť, môžete sa inšpirovať stravou našich predkov a vrátiť sa k jednoduchým, no výživným jedlám, ktoré im pomohli prežiť aj v tých najťažších časoch.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.