Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lacné jedlá našich predkov: Tieto recepty sa jedli v časoch núdze, aké prichádzajú aj teraz

Lacné jedlá našich predkov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lacné jedlá našich predkov Foto: depositphotos.com
reklama:

Ľudia v 19. storočí nepoznali také rozmaznávanie v strave, aké máme dnes, najmä tí z chudobnejších vrstiev. Mäso sa na stole objavilo výnimočne, väčšinou len raz týždenne, a to v nedeľu. Jedlá boli jednoduché, založené hlavne na obilninách a strukovinách. Jedlo sa trikrát denne, pričom raňajky a večera mali byť najvýživnejšie. Obed býval často studený, najmä počas leta, keď sa pracovalo na poli.

Tradičné jedlá z obilnín

  • Chlieb. Pripravoval sa z ražnej múky s kváskom, pridával sa soľ, kmín a občas aj fenikel.
  • Kontrabáš. Pohánková kaša zapekaná so zemiakmi a kúsok údeniny na chuť.
  • Zemiaková kaša s prídavkom krúp, posypaná opraženou cibuľkou.
  • Jáhelník. Zapekané pšeno na sladko so sušenými slivkami alebo na slano s kyslou kapustou.
  • Pražmo. Opražené a predtým namočené obilné zrná, najčastejšie jačmeň.

Jedlá zo strukovín

Strukoviny sa často kombinovali s obilninami a pripravovali sa na rôzne spôsoby, aby ich jedáci nezunovali. Najobľúbenejším bola rôznorodá príprava hrachu.

  • Pučálka. Naklíčený hrách, ktorý sa následne opražil.
  • Mačací tanec. Zmes šošovice a krúp.
  • Šoulet. Kombinácia hrachu a krúp.
  • Manželstvo. Krúpy zmiešané s fazuľou.
  • Šumajster. Zmes strukovín a krúp.
  • Pohanský hrách. Hrachová kaša ochutená medom a drvenými mandľami, podávaná na sladko.

Jedlá zo zemiakov

Zemiaky boli v časoch núdze pre mnohých doslova záchranou. Pripravovali sa na mnoho spôsobov a stali sa základnou zložkou stravy.

  • Kucmoch. Hladká zemiaková kaša alebo vylepšená krúpami či pšenom.
  • Lepenica. Zemiaky zmiešané s kyslou kapustou a cibuľkou.
  • Strapačky s kapustou.
  • Uhlířina. Opečené zemiaky s cibuľou a kúskami starších knedlí.
  • Zemiakové placky, tiež známe ako cmunda alebo sejkory.
  • Šišky a škubánky. Podávané s makom, medom, slivkovým lekvárom alebo tzv. pracharandou (rozmixované sušené ovocie).

Zelenina v kuchyni

Pestovanie zeleniny sa na dvoroch rozšírilo od 16. storočia. Medzi najbežnejšie pestované druhy patrili kvaka a vodnica, ktoré vzhľadom pripomínajú reďkovku. Často sa pestovalo aj kapusta a repa. V kuchyni boli veľmi obľúbené bylinky – divo rastúce ako čakanka, skorocel, kozí brada, loboda či štiav, ale aj doma pestované ako mäta, šalvia, medovka či kerblík.

Polievky

Polievky sa konzumovali počas celého dňa – na raňajky, večeru, a niekedy aj na obed. Tradičná ranná polievka bola tzv. vodová. Nakrájaný chlieb sa zalial vriacou osolenou vodou, často s pridaním varených zemiakov a kmínu, a ochutený roztlačeným cesnakom a troškou masti.

Obľúbená bola aj couračka – polievka, kde sa namiesto vody použil lák z kyslej kapusty, do ktorého sa pridávali kvaka, repa, pohánka alebo zemiaky. Okrem toho boli bežné aj zemiakové, obilninové a strukovinové polievky.

Ak sa snažíte žiť zdravšie alebo hľadáte spôsoby, ako ušetriť, môžete sa inšpirovať stravou našich predkov a vrátiť sa k jednoduchým, no výživným jedlám, ktoré im pomohli prežiť aj v tých najťažších časoch.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.