Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lacné večere z troch surovín: Rýchle recepty na celý týždeň, ktoré nezaťažia peňaženku

Pripravte si lacné večere podľa vlastnej fantázie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pripravte si lacné večere podľa vlastnej fantázie Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie vždy máme čas ani chuť stáť dlhé hodiny pri sporáku a vymýšľať komplikované recepty. Navyše, v dnešnej dobe je šetrenie peňazí pri varení stále aktuálnejšou témou. Našťastie, chutná večera nemusí byť ani drahá, ani zložitá. Stačia tri základné suroviny a za pár minút môžete mať na stole teplé a sýte jedlo, ktoré zasýti celú rodinu. Možno budete prekvapení, koľko klasických receptov sa dá pripraviť úplne jednoducho a bez dlhého zoznamu ingrediencií.

Zemiaky – základ, ktorý nikdy nesklame

Ak existuje potravina, ktorá sa dá pripraviť na stovky spôsobov, sú to jednoznačne zemiaky. Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste ich dokázali premeniť na chutnú a lacnú večeru. Skvelou voľbou sú napríklad americké zemiaky zapečené s maslom a cesnakom, pečené zemiaky so smotanovým dipom alebo nové zemiaky posypané pažítkou a podávané s tvarohom.

Rýchlou klasikou je aj zemiakový šalát z troch ingrediencií – uvarených zemiakov, jarnej cibuľky a majonézy. Stačí pridať štipku soli, korenia a ak máte po ruke čerstvé bylinky, výsledok bude ešte lepší. Nezabudnite ani na jednoduché „zemiaky na lúpačku“ s kúskom masla a pohárom kefíru, ktoré mnohým pripomenú detstvo.

Cestoviny – rýchlosť a variabilita v jednom

Cestoviny patria k jedlám, ktoré nikdy nesklamú. Ak máte doma kvalitné, napríklad aj plnené tortellini, stačí ich uvariť, pokvapkať olivovým olejom a posypať syrom. Parmezán, pecorino či jemná mozzarella – výber je na vás. Menej je niekedy viac, takže sýr nastrúhajte najemno a nechajte ho len jemne rozvoňať celé jedlo.

Chcete obmenu? Skúste cestoviny zo špenátového alebo paradajkového cesta, ktoré dodajú pokrmu nielen farbu, ale aj inú chuťovú dimenziu. A dochutiť ich môžete len čerstvo namletým korením.

Polievky – lacné, sýte a zdravé

Polievka nemusí byť iba predjedlo. Hustá zeleninová či strukovinová polievka dokáže zasýtiť rovnako dobre ako hlavný chod. Strukoviny sú plné bielkovín a vlákniny, preto sú výživovo hodnotné a zároveň lacné. Základ je pritom vždy rovnaký – cibuľa, vývar a vybraná zelenina alebo strukovina. Ak časť polievky rozmixujete, nebude potrebné ju zahusťovať múkou. A aby jedlo pôsobilo sviežo a voňavo, určite pridajte bylinky alebo obľúbené korenie. Mrkvovo-tekvicová polievka je napríklad rýchla, chutná a zahreje počas chladnejších dní.

Tortilla – rýchla večera, ktorá nikdy neomrzí

Ak máte doma tortilly, hlad zaženiete behom pár minút. Do tenkej placky môžete zabaliť čokoľvek, čo sa nájde v chladničke – kúsky kuracieho mäsa, rezne, karbanátky, šunku či syr. Vynikajúco chutí aj tortilla plnená omeletou, tuniakovou alebo vajíčkovou pomazánkou. Na ich prípravu stačí len tuniak alebo vajcia, trocha majonézy a štipka soli a korenia. Získate tak chutný a sýty wrap, ktorý ocenia aj deti.

Zapečený chlieb alebo žemle – jednoduché a chrumkavé riešenie

Ak vlastníte sendvičovač alebo kontaktný gril, máte vyhraté. Zapečené toasty či talianske panini s roztopeným syrom sú hotové do pár minút a vždy chutia skvelo. Ak chcete dosiahnuť ešte výraznejšiu chuť a chrumkavejšiu kôrku, potrite chlieb pred zapekaním olivovým olejom alebo roztopeným maslom. Skúsiť môžete aj ciabattu alebo inú pečivo s pevnejšou kôrkou, ktoré bude po zapekaní ešte chutnejšie.

Palacinky – sladké aj slané podľa nálady

Palacinky sú ďalším jedlom, ktoré nikdy nesklame. Ich príprava je jednoduchá, hoci pri väčšej rodine chvíľu trvá, kým ich všetky upečiete. Výhodou je ich univerzálnosť – naslano ich môžete naplniť špenátom a syrom, nasladko zase ovocím, džemom alebo tvarohom. Z troch základných ingrediencií – múky, mlieka a vajíčka – pripravíte univerzálne cesto, ktoré môžete doladiť podľa chuti.

Záver

Ak si myslíte, že lacné jedlo znamená nudné a bez chuti, tieto tipy vás presvedčia o opaku. Stačí trochu fantázie, zopár základných surovín a môžete každý deň pripraviť inú rýchlu a chutnú večeru. Navyše, recepty z troch ingrediencií sú ideálne aj pre začiatočníkov alebo pre dni, keď sa vám nechce tráviť veľa času v kuchyni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.