- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Lacnejšie alternatívy drahých surovín
Lacnejšie alternatívy drahých surovín
Skúste niektoré z drahých surovín vymeniť za lacnejšie, a predsa rovnako chutné. Nebojte sa, že by tieto lacnejšie suroviny boli menej zdravé alebo dokonca zmenili chuť celého pokrmu. Verte, že v mnohých prípadoch to ani návšteva či náročný manžel nespoznajú. Lacnejšia surovina pre bežné a domáce účely varenia bohato stačí.
ovocné jogurty
Nemusíte kupovať zbytočne drahé ovocné jogurty. Stačí, keď kúpite pokojne aj väčšie balenia bielych jogurtov, a do nich potom môžete pridať domácu marmeládu, med alebo ovsené vločky a domáce müsli.
javorový sirup
Ak sa v recepte objaví pár lyžíc javorového sirupu, je naozaj zbytočné kupovať celý pohár, ktorého cena je vyššia. Sirup môžete nahradiť kvalitným kvetovým medom. Chuť síce nemá rovnakú ako javorový sirup, ale chutne osladiť dezert dokáže bez problémov.
šľahačka / smotana
Túto surovinu môžete mnohokrát nahradiť jogurtom. Hlavne v prípade dezertov tým chybu určite neurobíte. Navyše bude jedlo oveľa zdravšie a nebude obsahovať toľko tuku.
parmezán
Tento typický taliansky syr má veľmi slanú chuť a nie práve priaznivú cenu. Môžete ho nahradiť syrom Grand Moravia. Je však menej slaný a jeho chuť nie je tak výrazná ako chuť parmezánu.
pancetta
Táto talianska špecialita je druh suchého mäsa, ktoré sa získava z bravčovej slaniny, ktorá sa nakladá do soli. Neodmysliteľne patrí napríklad do receptu na špagety Carbonara. Namiesto pancetty môžete použiť klasickú chudú slaninu.
prosciutto
Veľmi obľúbená a často používaná talianska šunka, ktorú ide nahradiť len veľmi ťažko. Môžete ale vyskúšať kvalitnú bravčovú šunku od kosti, ktorá sa prosciuttu blíži najviac.
mascarpone
Určite už ste niekedy chceli vyskúšať tiramisu. Hlavnou prísadou je mascarpone. Ide o smotanový syr, ktorý tvorí z päťdesiatich percent smotana, a je celkom ťažké ho nahradiť. Môžete namiesto neho použiť nátierkové maslo, avšak chuť rozhodne nebude rovnaká ako u mascarpone. Môžete vyskúšať aj vanilkové nátierkové maslo, ktoré stojí minimálne o polovicu menej ako mascarpone. A zaujímavá chuť, veľmi podobná chuti mascarpone, vám vznikne, keď zmiešate lučinu s vyšľahanou šľahačkou.
olej
Túto veľmi často používanú surovinu môžete nahradiť napríklad maslom, stuženým tukom, ale aj masťou, ktoré stoja o polovicu menej ako olej. Zároveň sa masť tak rýchlo neprepáli a vaše jedlo vďaka nemu získa oveľa lepšiu chuť.
dlhé piškóty
Tieto piškóty môžete ľahko nahradiť obyčajnými detskými piškótami, ktoré kúpite v každom obchode. Len ich budete potrebovať väčšie množstvo než piškót cukrárskych. Musíte tiež počítať s tým, že obyčajné piškóty tak ľahko neudržia tvar dezertu.
tatárska omáčka
Ak doma nemáte kúpenú tatarku a zrovna žiadna nie je v akcii, môžete si vyrobiť tatarku domácu, ktorá vás prekvapí svojou chuťou. Stačí zmiešať dve lyžice obyčajnej majonézy, pridať lyžicu kremžskej horčice, nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutiť soľou a korením. Budete sa čudovať, ale vykúzlite si jednoduchú a lacnú pochúťku a možno sa vám ku klasickej tatarke už ani nebude chcieť vracať.
ryžové víno
Toto žlté víno sa používa v ázijskej kuchyni. Slúži tu ako ochucovadlo mnohých pokrmov. Má typickú chuť, ktorá nie je tak ľahko nahraditeľná, ale môžete sa k nej priblížiť použitím kvapky sherry alebo portského vína.
Baileys
Jeden z drahších likérov možno nahradiť aj akýmkoľvek iným krémovým likérom. Mimo iného môžete do receptu použiť napríklad len esenciu miesto samotného alkoholu. Malinový likér nahradíte višňovou griotkou, amaretto potom iným mandľovým alebo pomarančovým likérom.
kuracie prsia
Nekupujte prsné rezne a kúpte rovno celé kura. Dajte si s ním trochu práce a môžete ho použiť hneď na niekoľko obedov. Z kostí a kože potom môžete uvariť výbornú polievku.
mleté mäso do fašírok
Ak nemáte dostatok mletého mäsa, môžete mleté mäso namiešať so strúhanou mrkvou. Fašírkam tak dodáte skvelú a novú chuť a deti ani nespoznajú, že jedia zdravo.