Prečo práve nátierky?
 Nátierky patria k nestarnúcim klasikám. Sú sýte, nenáročné na suroviny a vďaka nekonečnej variabilite sa hodia na raňajky, desiatu i neskorú večeru – v podstate kedykoľvek počas roka. V lete však vyhrávajú ľahké zeleninové verzie, pri ktorých sa kuchyňa príliš nerozpáli a k telu sa dostane osviežujúca dávka vitamínov.
    
 
 Tajomstvo úspechu je jednoduché: nakrájať zopár prísad, pridať „spojítko“ – či už tatársku omáčku, majonézu, biely jogurt alebo tvaroh – a všetko premiešať. Zvyšok práce už odvedie čerstvé pečivo a hladní stravníci.
 Krátky exkurz do sveta nátierok a šalátov
 Možno poznáte legendárny vlašský šalát. Hoci technicky nejde o nátierku, používa sa na chlebíčky a jednohubky rovnako. Do monarchie ho priviezli obchodníci s koloniálnym tovarom a odvtedy si na Slovensku zachoval pôvodné nemecké meno Wälscher Salat. Pôvodná verzia obsahovala ryby, tie však neskôr nahradil lacnejší mäkký salám – podobný „odľahčovací“ osud postihol aj mnohé nátierky.
 Recept: Letná rajčinovo-salámová nátierka podľa našich babičiek
 Budete potrebovať
  Postup
  -  
Rajčiny umyte, odstráňte stopky a pokrájajte na malé kocky.
   -  
Lyonský salám nakrájajte na tenké rezance.
   -  
Vajíčka ošúpte a posekajte na drobno, rovnako tak cibuľu.
   -  
Všetky suroviny premiestnite do misy, pridajte majonézu a dôkladne premiešajte.
   -  
Nakoniec osoľte, okoreňte a podľa chuti dolaďte konzistenciu (ak treba, pridajte lyžicu jogurtu).
   -  
Podávajte na krajoch kváskového či škvarkového chleba a posypte petržlenovou vňaťou.
   
  Tip od babičky: Ak pripravujete občerstvenie na rodinnú oslavu, natrite nátierku na malé veky, ozdobte kolieskom uhorky a dostanete bleskové jednohubky.
 
 Čo všetko v rajčinovo-salámovej nátierke nájdeme?
  -  
Rajčiny sú bohaté na vitamín C a antioxidant lykopén, ktorý pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením a dodáva jej sviežosť.
   -  
Vajíčka dodajú plnohodnotné bielkoviny, vitamín D a chrániaci lecitín.
   -  
Lyonský salám prináša výraznú chuť a trochu nostalgie – presne tú, ktorú si pamätáme z letných prázdnin u starých rodičov.
   -  
Cibuľa podporí trávenie a jemne pikantnú arómu.
   -  
Majonéza (alebo jej odľahčená jogurtová verzia) spojí chute do hladkej konzistencie.
   
 Ako nátierku obmeniť
  -  
Bylinkové oživenie: Pridajte nasekanú bazalku alebo pažítku; skvele ladia s rajčinami.
   -  
Pikantná verzia: Primiešajte štipku chilli vločiek alebo lyžičku dijónskej horčice.
   -  
Fit varianta: Nahraďte polovicu majonézy gréckym jogurtom, ušetríte na kalóriách a nátierka bude sviežejšia.
   -  
Bezlepková verzia: Podávajte na kukuričných plackách alebo bezlepkových krekroch.
   
 Skladovanie a servírovanie
 Hotovú nátierku uchovajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Najlepšia je počas prvých 24 hodín, keď sa chute krásne prepoja. Ak ju pripravujete na piknik, pribaľte chladiacu vložku – majonéza aj vajíčka si pýtajú nízku teplotu.
 Vedeli ste, že…?
 Podľa slovenských prieskumov patria medzi najobľúbenejšie nátierkové klasiky:
  -  
Cesnakovo-syrová
   -  
Šunková pena
   -  
Vajíčková nátierka
   
 Rajčinovo-salámová síce nie je na stupni víťazov, ale v lete dokáže zabodovať sviežosťou a rýchlou prípravou.
 Dobrú chuť a krásne leto plné čerstvých rajčín!