Prečo práve nátierky?
Nátierky patria k nestarnúcim klasikám. Sú sýte, nenáročné na suroviny a vďaka nekonečnej variabilite sa hodia na raňajky, desiatu i neskorú večeru – v podstate kedykoľvek počas roka. V lete však vyhrávajú ľahké zeleninové verzie, pri ktorých sa kuchyňa príliš nerozpáli a k telu sa dostane osviežujúca dávka vitamínov.
Tajomstvo úspechu je jednoduché: nakrájať zopár prísad, pridať „spojítko“ – či už tatársku omáčku, majonézu, biely jogurt alebo tvaroh – a všetko premiešať. Zvyšok práce už odvedie čerstvé pečivo a hladní stravníci.
Krátky exkurz do sveta nátierok a šalátov
Možno poznáte legendárny vlašský šalát. Hoci technicky nejde o nátierku, používa sa na chlebíčky a jednohubky rovnako. Do monarchie ho priviezli obchodníci s koloniálnym tovarom a odvtedy si na Slovensku zachoval pôvodné nemecké meno Wälscher Salat. Pôvodná verzia obsahovala ryby, tie však neskôr nahradil lacnejší mäkký salám – podobný „odľahčovací“ osud postihol aj mnohé nátierky.
Recept: Letná rajčinovo-salámová nátierka podľa našich babičiek
Budete potrebovať
Postup
-
Rajčiny umyte, odstráňte stopky a pokrájajte na malé kocky.
-
Lyonský salám nakrájajte na tenké rezance.
-
Vajíčka ošúpte a posekajte na drobno, rovnako tak cibuľu.
-
Všetky suroviny premiestnite do misy, pridajte majonézu a dôkladne premiešajte.
-
Nakoniec osoľte, okoreňte a podľa chuti dolaďte konzistenciu (ak treba, pridajte lyžicu jogurtu).
-
Podávajte na krajoch kváskového či škvarkového chleba a posypte petržlenovou vňaťou.
Tip od babičky: Ak pripravujete občerstvenie na rodinnú oslavu, natrite nátierku na malé veky, ozdobte kolieskom uhorky a dostanete bleskové jednohubky.
Čo všetko v rajčinovo-salámovej nátierke nájdeme?
-
Rajčiny sú bohaté na vitamín C a antioxidant lykopén, ktorý pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením a dodáva jej sviežosť.
-
Vajíčka dodajú plnohodnotné bielkoviny, vitamín D a chrániaci lecitín.
-
Lyonský salám prináša výraznú chuť a trochu nostalgie – presne tú, ktorú si pamätáme z letných prázdnin u starých rodičov.
-
Cibuľa podporí trávenie a jemne pikantnú arómu.
-
Majonéza (alebo jej odľahčená jogurtová verzia) spojí chute do hladkej konzistencie.
Ako nátierku obmeniť
-
Bylinkové oživenie: Pridajte nasekanú bazalku alebo pažítku; skvele ladia s rajčinami.
-
Pikantná verzia: Primiešajte štipku chilli vločiek alebo lyžičku dijónskej horčice.
-
Fit varianta: Nahraďte polovicu majonézy gréckym jogurtom, ušetríte na kalóriách a nátierka bude sviežejšia.
-
Bezlepková verzia: Podávajte na kukuričných plackách alebo bezlepkových krekroch.
Skladovanie a servírovanie
Hotovú nátierku uchovajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Najlepšia je počas prvých 24 hodín, keď sa chute krásne prepoja. Ak ju pripravujete na piknik, pribaľte chladiacu vložku – majonéza aj vajíčka si pýtajú nízku teplotu.
Vedeli ste, že…?
Podľa slovenských prieskumov patria medzi najobľúbenejšie nátierkové klasiky:
-
Cesnakovo-syrová
-
Šunková pena
-
Vajíčková nátierka
Rajčinovo-salámová síce nie je na stupni víťazov, ale v lete dokáže zabodovať sviežosťou a rýchlou prípravou.
Dobrú chuť a krásne leto plné čerstvých rajčín!