Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ľahká letná nátierka z rajčín a salámy

Svieža a rýchla rajčinovo - salámová pomazánka vie v lete osviežiť aj zasýtiť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svieža a rýchla rajčinovo - salámová pomazánka vie v lete osviežiť aj zasýtiť Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo práve nátierky?

Nátierky patria k nestarnúcim klasikám. Sú sýte, nenáročné na suroviny a vďaka nekonečnej variabilite sa hodia na raňajky, desiatu i neskorú večeru – v podstate kedykoľvek počas roka. V lete však vyhrávajú ľahké zeleninové verzie, pri ktorých sa kuchyňa príliš nerozpáli a k telu sa dostane osviežujúca dávka vitamínov.

Tajomstvo úspechu je jednoduché: nakrájať zopár prísad, pridať „spojítko“ – či už tatársku omáčku, majonézu, biely jogurt alebo tvaroh – a všetko premiešať. Zvyšok práce už odvedie čerstvé pečivo a hladní stravníci.

Krátky exkurz do sveta nátierok a šalátov

Možno poznáte legendárny vlašský šalát. Hoci technicky nejde o nátierku, používa sa na chlebíčky a jednohubky rovnako. Do monarchie ho priviezli obchodníci s koloniálnym tovarom a odvtedy si na Slovensku zachoval pôvodné nemecké meno Wälscher Salat. Pôvodná verzia obsahovala ryby, tie však neskôr nahradil lacnejší mäkký salám – podobný „odľahčovací“ osud postihol aj mnohé nátierky.

Recept: Letná rajčinovo-salámová nátierka podľa našich babičiek

Budete potrebovať

  • 8 zrelých rajčín

  • 200 g lyonského salámu

  • 5 uvarených vajec

  • 1 stredne veľkú cibuľu

  • 7 lyžíc majonézy

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

  • čerstvú petržlenovú vňať na ozdobu

Postup

  1. Rajčiny umyte, odstráňte stopky a pokrájajte na malé kocky.

  2. Lyonský salám nakrájajte na tenké rezance.

  3. Vajíčka ošúpte a posekajte na drobno, rovnako tak cibuľu.

  4. Všetky suroviny premiestnite do misy, pridajte majonézu a dôkladne premiešajte.

  5. Nakoniec osoľte, okoreňte a podľa chuti dolaďte konzistenciu (ak treba, pridajte lyžicu jogurtu).

  6. Podávajte na krajoch kváskového či škvarkového chleba a posypte petržlenovou vňaťou.

Tip od babičky: Ak pripravujete občerstvenie na rodinnú oslavu, natrite nátierku na malé veky, ozdobte kolieskom uhorky a dostanete bleskové jednohubky.

Čo všetko v rajčinovo-salámovej nátierke nájdeme?

  • Rajčiny sú bohaté na vitamín C a antioxidant lykopén, ktorý pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením a dodáva jej sviežosť.

  • Vajíčka dodajú plnohodnotné bielkoviny, vitamín D a chrániaci lecitín.

  • Lyonský salám prináša výraznú chuť a trochu nostalgie – presne tú, ktorú si pamätáme z letných prázdnin u starých rodičov.

  • Cibuľa podporí trávenie a jemne pikantnú arómu.

  • Majonéza (alebo jej odľahčená jogurtová verzia) spojí chute do hladkej konzistencie.

Ako nátierku obmeniť

  • Bylinkové oživenie: Pridajte nasekanú bazalku alebo pažítku; skvele ladia s rajčinami.

  • Pikantná verzia: Primiešajte štipku chilli vločiek alebo lyžičku dijónskej horčice.

  • Fit varianta: Nahraďte polovicu majonézy gréckym jogurtom, ušetríte na kalóriách a nátierka bude sviežejšia.

  • Bezlepková verzia: Podávajte na kukuričných plackách alebo bezlepkových krekroch.

Skladovanie a servírovanie

Hotovú nátierku uchovajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Najlepšia je počas prvých 24 hodín, keď sa chute krásne prepoja. Ak ju pripravujete na piknik, pribaľte chladiacu vložku – majonéza aj vajíčka si pýtajú nízku teplotu.

Vedeli ste, že…?

Podľa slovenských prieskumov patria medzi najobľúbenejšie nátierkové klasiky:

  1. Cesnakovo-syrová

  2. Šunková pena

  3. Vajíčková nátierka

Rajčinovo-salámová síce nie je na stupni víťazov, ale v lete dokáže zabodovať sviežosťou a rýchlou prípravou.

Dobrú chuť a krásne leto plné čerstvých rajčín!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.