- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ľahké pečivo podľa slávnych šéfkuchárov: Budete sa oblizovať a váha vás poteší
Ľahké pečivo podľa slávnych šéfkuchárov: Budete sa oblizovať a váha vás poteší
„Zase tie Vianoce,“ myslíte si možno a už teraz smutne hľadíte do skrine na šaty, ktoré vám sú na konci roka pravidelne oveľa tesnejšie než teraz. Tento rok to ale môže byť úplne inak, pokiaľ vyskúšate trochu iné pečenie. Jednoduché, ľahké, zdravé aj bezpečné pre vašu líniu.
Mnohí z nás si na Vianoce radi pochutnajú na cukrovinkách, ale na jeho prípravu nie je toľko času, ako by sme si predstavovali a koľko by sme potrebovali. Preto je dobré pozrieť sa po receptoch, ktoré nie sú časovo také náročné a navyše sa v ideálnom prípade nebudeme musieť báť ani o svoju váhu. To je samozrejme zložitejšie a základom bude aspoň čiastočná disciplína. Avšak napríklad také domáce Raffaelo nebude obsahovať žiadnu múku ani kilá cukru. Ako na ne?
Môže byť aj diétnejšie, ale jednoduchšie rozhodne nie
Môže byť príprava niektorých cukroviniek ešte jednoduchšia, než je tomu u domáceho Raffaela? Asi len ťažko, pretože na výrobu tejto nepečenej pochúťky nám bude stačiť len jedno Salko v plechovke, 200 gramov strúhaného kokosu a balíček lúpaných mandlí. Nič viac potrebovať nebudeme a môžeme sa rovno pustiť do diela. Kokos zmiešame so Salkom, čím vznikne pomerne tuhá hmota. Z tej potom budeme oddeľovať lyžičkou „akurát“ veľké časti, ktoré jemne obalíme v kokose a potom v ruke vytvarujeme do guličky, do ktorej vložíme mandľu a ešte raz doupravíme tvar. Následne ešte raz dokonalú guličku obalíme v kokose. Hotovo…
Zdravé vanilkové rožteky
Milujete vanilkové rožteky a neviete si bez nich Vianoce vôbec predstaviť? Potom môžete skúsiť ich oveľa zdravší celozrnný variant.
Cesto pripravíme zo 150 gramov hladkej celozrnnej špaldovej múky, 100 gramov masla, 50 gramov mletých vlašských orechov, ďalej budeme potrebovať jedno vajce, pár kvapiek vanilkového extraktu a lyžičku javorového sirupu. Namiesto klasického cukru použijeme nakoniec na obalenie upečených rožkov stéviu.
Ako na to?
Zo všetkých surovín okrem stévie vypracujeme cesto, ktoré necháme pokojne do rána v chladničke oddýchnuť a potom už môžeme tvarovať vanilkové rožky presne tak, ako sme zvyknutí. Niekto ich pečie priamo vo formičkách, iný im formičkou len dá tvar, ďalšie cesto vyvaľká a vytvorí tvary rožkov vykrajovačom, ďalší tvaruje rožky z valčekov len v ruke. Je to jedno, dôležitá je chuť a zvyk každej rodiny.
Datlové kocky ohromia
Zatiaľ čo všetci budú robiť guličky, vy si môžete ľahko vyrobiť zdravé datľové kocky. Pokiaľ sa rozhodnete vyskúšať tento rok niečo nové, nie je na čo čakať. Potrebovať budete štvrť kila sušených datlí, 50 gramov konopných semienok (lúpaných), 100 gramov kakaa a rovnaké množstvo tekutého kokosového oleja.
Zmiešať, vychladnúť, nakrájať…
S prípravou tentokrát začneme deň vopred, keď si namočíme datle. Druhý deň zlejeme vodu, datle rozmixujeme a pridáme k nim všetky ostatné suroviny. Všetko dobre premiešame a rovnomerne miernym tlakom rozmiestnime do formy tak, aby vznikla približne centimeter vysoká vrstva. Uložíme do chladničky a po dokonalom vychladnutí môžeme krájať kocky alebo menšie obdĺžniky, ktoré ešte obalíme alebo poprášime kakaom. A pochutnávať si môžeme bez výčitiek. Skúsite tento rok niektorý z nových receptov?
Zdroje: www.recepty.eu, jimezdrave.cz, www.jidlo.cz, www.ireceptar.cz