Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ľahké zeleninové lasagne: zdravý pokrm plný chuti a farieb

Ľahké zeleninové lasagne: zdravý pokrm plný chuti a farieb
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ľahké zeleninové lasagne: zdravý pokrm plný chuti a farieb Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte jedlo, ktoré je nielen chutné a sýte, ale aj ľahšie na trávenie a šetrnejšie k telu i planéte, zeleninové lasagne sú výbornou voľbou. Tento recept ukazuje, že aj bez mäsa sa dá pripraviť výživné hlavné jedlo, ktoré ulahodí každému – dokonca aj tým, ktorí zvyčajne dávajú prednosť tradičnejšej kuchyni.

Zelenina v kombinácii s jemnou omáčkou a zapečeným syrom tvorí harmonický celok, ktorý poteší chuťové bunky aj oči. Navyše ide o veľmi variabilný pokrm – ľahko si ho prispôsobíte podľa toho, čo máte doma.

Ingrediencie:

  • 1 baklažán

  • 1 cuketa

  • 2 červené papriky

  • 2 mrkvy

  • 1 veľká cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 400 g lúpaných paradajok (z konzervy alebo čerstvých)

  • 2 PL paradajkového pretlaku

  • tymian a bazalka (ideálne čerstvé, ale môžu byť aj sušené)

  • olivový olej

  • soľ, čierne korenie

  • 500 ml plnotučného mlieka

  • 50 g masla

  • 50 g hladkej múky

  • štipka muškátového orieška

  • lasagnové pláty (napr. celozrnné alebo rastlinné)

  • syr na zapekanie (napr. mozzarella, parmezán alebo kombinácia)

Ako na to:

  1. Zeleninová náplň:
    Cibuľu nasekajte nadrobno a restujte na olivovom oleji do mäkka. Pridajte pretlačený cesnak a postupne pridávajte nakrájanú mrkvu, papriku, baklažán a cuketu. Restujte asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne a nezíska farbu.

  2. Paradajkový základ:
    Zalejte zeleninu paradajkami, pridajte paradajkový pretlak, nasekané bylinky, osoľte a okoreňte. Pomalým dusením (cca 15 minút) sa chute spoja a zmes mierne zhustne.

  3. Príprava bešamelu:
    V hrnci roztopte maslo, pridajte múku a za stáleho miešania vytvorte zápražku. Postupne prilievajte mlieko, aby vznikla hladká omáčka. Varte do zhustnutia, potom pridajte muškátový oriešok, soľ a čierne korenie.

  4. Vrstvenie:
    V zapekacej nádobe začnite bešamelom, naň položte pláty lasagní, následne zeleninovú omáčku, znova bešamel a opäť pláty. Postup opakujte, kým neminiete všetky ingrediencie. Posledná vrstva by mala byť z bešamelu posypaného syrom.

  5. Pečenie:
    Dajte zapiecť do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 40 až 45 minút. Po vytiahnutí nechajte lasagne pár minút postáť – budú sa lepšie krájať a chuť bude ešte výraznejšia.

Prečo skúsiť zeleninové lasagne?

Zeleninové lasagne nie sú len „bezmäsitou“ alternatívou – sú plnohodnotným jedlom, ktoré ponúka množstvo benefitov. Vďaka nižšiemu obsahu nasýtených tukov nezaťažujú organizmus tak ako klasická mäsová verzia, a navyše dodajú telu poriadnu dávku vlákniny, ktorá podporuje trávenie.

Každý druh zeleniny obohacuje lasagne o inú chuť a textúru, výsledkom čoho je na tanieri pestrá kombinácia, ktorá zaujme chuť aj zrak. A keď siahnete po čerstvej sezónnej zelenine, pridáte do jedla ďalšiu vrstvu kvality – ekologickú aj výživovú.

Tento recept je ideálny aj pre rodičov, ktorí chcú do stravy detí nenápadne prepašovať viac zeleniny. Vďaka krémovému bešamelu a chrumkavému syru si na nej pochutí aj ten, kto zeleninu bežne obchádza.

Zhrnutie

Zeleninové lasagne môžu byť plnohodnotným hlavným chodom, ktorý uspokojí telo aj dušu. Príprava je jednoduchá, výsledok farebný a chuťovo bohatý. A čo je najlepšie – môžete ich neustále obmieňať podľa sezóny, chuti či fantázie. Dajte im šancu a možno zistíte, že vám mäsové lasagne už vôbec nechýbajú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.