Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Lahodná banánová bábovka – nadýchaný koláč s dokonalou chuťou

Lahodná banánová bábovka – nadýchaný koláč s dokonalou chuťou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lahodná banánová bábovka – nadýchaný koláč s dokonalou chuťou Foto: depositphotos.com
reklama:

Bábovka patrí medzi klasické dezerty, ktoré sa v mnohých domácnostiach pečú pravidelne. Jej príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Banány v ceste jej dodávajú výnimočnú vláčnosť a jemnosť, vďaka čomu sa doslova rozplýva na jazyku.

Tento tradičný koláč evokuje spomienky na detstvo a vôňu domova. Dá sa ľahko prispôsobiť rôznymi prísadami – od orechov, cez kúsky čokolády, až po štipku voňavého korenia. Banánová verzia patrí medzi tie najlahodnejšie.

Banánová bábovka – recept, ktorý si zamilujete

Ak chcete pripraviť niečo výnimočné na popoludňajšiu kávu, tento recept je tou správnou voľbou.

Čo budete potrebovať:

  • 2–3 dobre dozreté banány
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 4 vajcia
  • 170 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 160 ml rastlinného oleja
  • 190 ml mlieka
  • 450 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 80 g kvalitnej horkej čokolády
  • maslo na vymastenie formy
  • strúhanka na vysypanie formy

Postup krok za krokom:

  1. Formu dôkladne potrite maslom a posypte strúhankou, aby sa bábovka neprilepila.
  2. Banány ošúpte a roztlačte na kašu, potom pridajte citrónovú šťavu, aby si zachovali sviežosť.
  3. Čokoládu nastrúhajte na malé kúsky alebo ju nadrobno nasekajte.
  4. Rúru predhrejte na 170 °C (klasické pečenie), pri teplovzdušnej rúre stačí 150 °C.
  5. Oddeľte bielky od žĺtkov a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  6. Žĺtky vyšľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Po troškách pridávajte olej a mlieko, aby sa zmes pekne spojila.
  7. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a cez sitko ju preosejte do tekutej zmesi. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  8. Pridajte roztlačené banány a postupne vmiešajte aj sneh z bielkov, čím dosiahnete jemnú a nadýchanú konzistenciu.
  9. Na záver pridajte čokoládové hoblinky a jemne premiešajte.
  10. Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 60 minút. Pred vybratím z rúry skontrolujte prepečenie pomocou špajdle.
  11. Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte.
  12. Keď bábovka úplne vychladne, môžete ju posypať práškovým cukrom a servírovať.

Tipy na vylepšenie:

Skúste do cesta pridať škoricu, muškátový oriešok alebo nasekané orechy, čím dodáte bábovke nový rozmer chuti. Ak máte radi mramorový efekt, polovicu cesta zmiešajte s kakaovým práškom a jemne premiešajte s druhou polovicou. Po rozkrojení vás čaká krásny vzor.

Dobrú chuť a príjemné pečenie!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.