- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Lahodná jogurtová bábovka, ktorú zvládne každý začiatočník
Lahodná jogurtová bábovka, ktorú zvládne každý začiatočník
Jogurtové bábovky sú medzi koláčmi obľúbené najmä pre svoju jemnú a vláčnu konzistenciu.
Jogurt im dodáva nielen hebkosť, ale aj príjemnú, sviežu chuť, ktorá vydrží dlho po upečení. Ich príprava je pritom jednoduchá, takže aj menej skúsení kuchári si s nimi hravo poradia.
Ak vám v chladničke stojí otvorený jogurt, je to ideálna príležitosť vyskúšať tento koláč. Jogurtová bábovka sa hodí na každodenné maškrtenie, ale aj na sviatočný stôl – poteší rodinu aj návštevu.
Suroviny na menšiu formu
- 200 g hladkej múky
- 150–200 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 prášok do pečiva
- 100 ml oleja
- Kôra z 1 citróna
Okrem toho pripravte tuk a múku na vysypanie formy a práškový cukor na posypanie hotovej bábovky.
Tip: Ak chcete, aby bolo cesto ešte jemnejšie, môžete časť jogurtu nahradiť tvarohom alebo cmarom.
Postup prípravy
- Všetky ingrediencie nechajte dosiahnuť izbovú teplotu. Potom ich vložte do väčšej misy a dôkladne premiešajte. Pomôže vám elektrický šľahač – pridajte aj nastrúhanú citrónovú kôru, ktorá dodá koláču sviežu vôňu.
- Cesto prelejte do dobre vymastenej a vysypanej formy. Namiesto múky môžete formu vysypať aj strúhankou, mletým kokosom alebo orechmi.
- Pečte najprv 15 minút pri 180 °C, potom znížte teplotu na 150 °C a dopečte približne 30 minút.
- Upečenosť skontrolujte špajľou – ak po zapichnutí do stredu cesta ostane suchá, koláč je hotový. Rovnako pomôže pohľad na okraje, ktoré sa oddeľujú od formy.
- Po upečení nechajte bábovku vychladnúť na mriežke a jemne ju pocukrujte. Pocukrovanie zakryje aj menšie nerovnosti povrchu.
Tip: Cesto sa dá upiecť aj na plechu – pečenie bude rýchlejšie. Pre deti je zaujímavou variantou rozdeliť cesto do muffinových formičiek.
Ako bábovku ozvláštniť
Jogurtová bábovka ponúka množstvo možností, ako ju obmeniť:
- Časť cesta môžete ochutiť kakaom, škoricou, perníkovým korením alebo kávou.
- Pridať môžete nasekané orechy, mletý mak alebo kúsky čokolády.
- Výborné sú aj sušené alebo kandizované ovocie, prípadne nastrúhané jablká.
Vďaka týmto jednoduchým zmenám môžete pripraviť vždy trochu iný koláč, ktorý stále zostane vláčny a chutný. Jogurtová bábovka je tak ideálnou voľbou, keď chcete niečo rýchle, jednoduché a pritom skutočne chutné.
