
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Lahodná panna cotta: Dezert, ktorý zvládne každý
Lahodná panna cotta: Dezert, ktorý zvládne každý

Aj keď znie názov „panna cotta“ sofistikovane, v skutočnosti ide o jeden z najjednoduchších dezertov, aký si doma môžete pripraviť. S minimom prísad a bez potreby špeciálneho vybavenia vykúzlite jemný krém, ktorý vyzerá, akoby prišiel rovno z profesionálnej kuchyne.
Tento tradičný taliansky dezert je dôkazom, že niekedy stačí pár kvalitných surovín a výsledok predčí všetky očakávania.
Čo vlastne panna cotta je?
V preklade znamená „varená smotana“, no to ani zďaleka nevystihuje jej šarm. Ide o hladký, jemne stuhnutý smotanový krém, ktorý sa pripravuje z osladenej smotany s vanilkovou arómou a želatínou. Po vychladení má dezert zamatovú konzistenciu, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku.
Pôvod hľadajme v talianskom Piemontsku, kde sa panna cotta kedysi vyrábala z osoleného mlieka a želatíny z rýb. Dnes sa už našťastie spoliehame na príjemnejšie verzie, ale princíp zostáva rovnaký – jednoduchosť, čisté chute a pôsobivý vzhľad.
Recept na domácu panna cottu – jednoduchý, rýchly a bez pečenia
Na prípravu budete potrebovať:
-
500 ml smotany s vysokým obsahom tuku (min. 30 %)
-
70 g kryštálového cukru
-
vanilkový lusk alebo lyžičku extraktu
-
5 g želatíny (plátkovej alebo práškovej)
-
ovocie, omáčku, čokoládu alebo bylinky podľa chuti na dozdobenie
Postup:
-
Želatína:
Plátkovú najprv namočte do studenej vody, práškovú nechajte napučať zmiešaním s pár lyžicami vody. -
Zohriatie smotany:
Smotanu spolu s cukrom a vanilkou zahrievajte na miernom ohni. Nepriveďte ju však k varu – cieľom je, aby sa cukor rozpustil a chute prepojili. -
Spojenie s želatínou:
Odstavte smotanovú zmes z ohňa a primiešajte želatínu. Dobre premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. -
Chladenie:
Nalejte do pohárov alebo formičiek a nechajte chladiť v chladničke minimálne 4 hodiny. Najlepšie chutí, keď sa pripraví deň vopred.
Ako panna cottu ozvláštniť a prispôsobiť ročnému obdobiu?
Na tomto dezerte je krásne to, že ho môžete ľahko prispôsobiť. V lete sa hodia čerstvé jahody, maliny, čučoriedky či mäta. V zime zas karamelová poleva, čokoládový krém alebo citrusové ovocie.
Ak chcete experimentovať, skúste pridať kokosové mlieko, mandľový nápoj alebo napríklad lyžičku rozpustenej instantnej kávy. Pre bezlaktózovú alebo rastlinnú verziu použite namiesto smotany alternatívne mlieko a ako želatínu agar-agar.
Dá sa panna cotta pripraviť aj „zdravšie“?
Aj keď to nie je typický diétny dezert, existujú spôsoby, ako ho urobiť ľahším. Namiesto klasického cukru môžete použiť erythritol, brezový cukor alebo trochu javorového sirupu. Mliečne zložky sa dajú nahradiť rastlinnými, ako je mandľové či kokosové mlieko.
A ak myslíte ekologicky, využiť sa dajú opakovane použiteľné poháriky či biologicky rozložiteľné formy. Tiež sa oplatí siahnuť po sezónnych a lokálnych surovinách – chutia lepšie a šetria planétu.
Čo robí z panna cotty nestarnúcu klasiku?
Panna cotta si svoje miesto na dezertnom piedestáli drží už roky – a právom. Nie je náročná, vyzerá skvelo, chutí fantasticky a dá sa pripraviť takmer bez rizika. Netreba odhadovať presný čas pečenia ani strážiť konzistenciu snehu z bielkov.
Stačí dodržať správny pomer medzi smotanou a želatínou – a o úspech máte postarané. Poteší malých aj veľkých a vďaka flexibilite sa hodí na každú príležitosť.
Záver? V jednoduchosti je kúzlo
Panna cotta je dôkazom, že chutný a pôsobivý dezert nemusí byť zložitý. Niekedy je práve tá najjednoduchšia možnosť tou najlepšou.