- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Lahodná rajčinová omáčka plná chuti rajčín a korenia
Lahodná rajčinová omáčka plná chuti rajčín a korenia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
Rajčinová omáčka je obľúbená je už celé generácie.
Pre mnohých predstavuje spomienku na detstvo a domov, keď babička pripravovala omáčku s dokonalou rovnováhou sladkosti rajčín a jemného korenia, ako sú škorica či tymian.
Táto omáčka si získava srdcia svojou jemne sladkou chuťou a príjemnou vôňou po korení. Na jej prípravu môžete použiť čerstvé rajčiny, rajčinový pretlak a koreniny, ktoré zvýraznia jej charakter.
Potrebné suroviny
- 500 g hovädzieho zadného mäsa
- 4 väčšie rajčiny
- 70 g rajčinového pretlaku
- 1 väčšia cibuľa
- 1 bobkový list
- 5 kúskov nového korenia
- 5 čiernych guličiek korenia
- 3 klinčeky
- štipka tymianu
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička mletej papriky
- šťava z polovice citróna alebo trochu octu
- cukor podľa chuti
- olej podľa potreby
- soľ
- 1 citrón (olúpaný)
Na zápražku: 50 g masla a 50 g hladkej múky.
Postup prípravy
- Mäso dôkladne očistite a vložte do vriacej vody so štipkou soli. Varíme približne dve hodiny, kým nezmäkne. Po uvarení ho vyberte a vývar odložte nabok.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a rajčiny na osminky. Pred krájaním ich môžete olúpať.
- Citrón umyte, olúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Kôru si odložte na neskôr.
- Na oleji osmahnite cibuľu do zlatista, pridajte rajčiny a chvíľu poduste. Potom vmiešajte rajčinový pretlak, korenie, kolieska citróna a kúsok citrónovej kôry.
- Zalejte vývarom a varte asi 20 minút. Keď sa rajčiny rozvaria, omáčku prepasírujte a doplňte vývarom podľa požadovanej hustoty.
- Z masla a múky pripravte zápražku a za stáleho miešania ju pridajte do omáčky. Varíme asi 15 minút, aby sa chute prepojili.
- Omáčku dochuťte cukrom, soľou a podľa potreby citrónovou šťavou alebo octom.
- Mäso nakrájajte na tenké plátky, pridajte do omáčky a krátko prehrejte.
Podávajte so žemľovou knedľou alebo inou obľúbenou prílohou a vychutnajte si pravú chuť domácej omáčky.
reklama:
