Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Lahodné marhuľové knedle z tvarohového cesta: Osvedčený recept, ktorý nikdy nesklame

Marhuľové knedlíky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Marhuľové knedlíky Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné obdobie je ako stvorené na to, aby sme si dopriali sezónne ovocie v tých najrôznejších podobách. Marhule dozrievajú, stromy sa prehýbajú pod ich váhou a mnohí už nevedia, čo s nimi. Ak máte po krk zaváranín, džemov či tradičných bublanín, je čas skúsiť niečo iné – napríklad výnimočne chutné marhuľové knedle z jemného tvarohového cesta. Tento dezert, ktorý sa u nás teší obrovskej obľube, zaručene poteší nielen deti, ale aj dospelých, ktorí milujú kombináciu sladkého ovocia a vláčneho cesta.

Marhuľové knedle ako súčasť tradičnej kuchyne

Ovocné knedle majú v našich končinách dlhoročnú tradíciu, no ich obľuba ďaleko presahuje hranice Slovenska. S týmto pokrmom sa stretnete aj v susednom Česku, Rakúsku, Nemecku či Poľsku. V minulosti sa pripravovali ako hlavné jedlo najmä v letných mesiacoch, zvyčajne od júna do septembra. Plnili sa nielen marhuľami, ale aj jahodami, čučoriedkami, višňami a v jeseni šípkami, slivkami alebo rebarborou.

Historicky prvé ovocné knedle sa začali objavovať už v 17. storočí. Vtedy sa však nevyvárali ako dnes, ale smažili sa na masti a plnili výhradne slivkami. Až neskôr prišiel trend varenia vo vode, po ktorom nasledovalo sypanie makom či tvarohom. V bohatších domácnostiach sa dokonca podávali s maslom alebo sladkou smotanou. V priebehu storočí sa z tohto jednoduchého jedla stal gastronomický poklad, ktorý si zamilovali aj významné osobnosti.

Vedeli ste, že ovocné knedle boli obľúbenou pochúťkou následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d’Este? Pravidelne si ich nechával pripravovať na zámku Konopiště. Rovnako ich zbožňoval aj prvý prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk. A čo je možno ešte prekvapivejšie – francúzsky gurmán a kulinársky expert Edouard de Pomiane ich zaradil medzi desať najlepších jedál sveta. Zatiaľ čo u nás sa knedle často podávajú ako sýte hlavné jedlo, v zahraničí ich nájdeme skôr medzi teplými dezertmi.

Prečo si vybrať práve tvarohové cesto?

Ovocné knedle môžete pripravovať z rôznych typov cesta – kysnutého, zemiakového či tvarohového. Každý variant má svoje čaro, no tvarohové cesto je vďaka svojej jednoduchej príprave a lahodnej chuti čoraz obľúbenejšie. Je vláčne, jemné a nepotrebuje kysnutie, čo značne šetrí čas.

Tento recept na marhuľové knedle z tvarohového cesta je rýchly, nenáročný a výsledok je vždy vynikajúci – cesto drží tvar, nerozvára sa a krásne ladí so sladkou chuťou ovocia.

Recept: Marhuľové knedle z tvarohového cesta

Budete potrebovať:

  • čerstvé marhule (odkôstkované)

  • 250 g tučného tvarohu

  • 250 g hrubej múky

  • 1 celé vajce

  • ½ balíčka vanilkového pudingu (prášok)

  • 1 lyžicu rozpusteného masla alebo oleja

  • štipku soli

Na posypanie a dochutenie:

  • kryštálový alebo práškový cukor

  • strúhaný perník alebo škorica

  • prepustené maslo (ghí) na polievanie

Postup prípravy:

  1. V miske zmiešajte tvaroh, múku, vajce, vanilkový pudingový prášok, maslo (alebo olej) a štipku soli. Vypracujte hladké, mierne lepivé, no poddajné cesto.

  2. Hotové cesto rozdeľte na dve časti, každú vyvaľkajte na valček a rozkrájajte na rovnaké kúsky.

  3. Marhule odkôstkujte, do vnútra každej dajte trošku cukru (cca ½ lyžičky) a zľahka znovu spojte.

  4. Každý kus cesta roztlačte dlaňou, vložte doň jednu marhuľu a starostlivo uzavrite do guličky.

  5. Knedle varte v mierne osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, nechajte ich variť ešte približne 5–7 minút.

  6. Uvarené knedle vyberte dierovanou naberačkou, nechajte odkvapkať a ihneď ich posypte cukrom zmiešaným s perníkom alebo škoricou a polejte roztopeným prepusteným maslom.

Tipy na záver:

  • Ak chcete knedliam dodať extra šmrnc, môžete do vnútra pridať aj kocku trstinového cukru alebo štipku vanilkového cukru.

  • Namiesto marhúľ môžete použiť aj iné ovocie – slivky, broskyne či menšie jahody.

  • Pripravte si väčšie množstvo cesta, rozdeľte ho na porcie a časť knedlíkov zamrazte – ušetríte si prácu nabudúce.

Záver:
Marhuľové knedle z tvarohového cesta sú dokonalou ukážkou toho, ako môže byť jednoduchý recept maximálne chutný. Ak ste ich ešte nikdy nepripravovali, teraz je ten správny čas. Výsledok vás milo prekvapí – nadýchané, jemné cesto, sladká ovocná náplň a vôňa masla a škorice vás prenesie späť do detstva, keď podobné dobroty pripravovali naše staré mamy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.