Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lahodné zelerové placky so syrom: chutia teplé aj studené

Lahodné zelerové placky so syrom: chutia teplé aj studené
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lahodné zelerové placky so syrom: chutia teplé aj studené Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte jednoduchý, no nápaditý spôsob, ako využiť zeler, určite siahnite po tomto recepte.

Voňavé placky, v ktorých sa mieša jemná sladkastosť koreňovej zeleniny so slaným syrom, sú hotovým gurmánskym prekvapením. Či už ich podávate čerstvo z panvice alebo vychladené, vždy zažiaria – či už ako hlavné jedlo, príloha alebo rýchla desiata.

Čo budete potrebovať (na 3 porcie):

  • asi 230 g očisteného zeleru
  • 100 g údeniny podľa vlastnej chuti
  • 100 g tvrdého syra (napríklad gouda, eidam)
  • 4 vajcia
  • hrsť čerstvého ligurčeka
  • hrsť petržlenovej vňate
  • lyžičku BOSORKY príchte do jedál
  • trocha čierneho korenia
  • veľkú lyžicu hladkej múky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olej na vyprážanie
  • Vegánska alternatíva? Údené tofu je výborná náhrada za klasickú údeninu.

Ako na to:

  1. Zeler pripravíte podobne ako zemiaky na placky – postrúhaný najemno tvorí základ cesta.
  2. K nemu pridáte malé kúsky údeniny a nastrúhaný syr, nasekané bylinky, korenie, múku, vajcia aj prelisovaný cesnak.
  3. Všetko poriadne premiešajte – výsledkom má byť hustejšie, lepivé cesto.
  4. Na panvici rozohrejte olej. Lyžicou naberajte vždy trochu cesta a tvarujte malé placky.
  5. Placky smažte na miernej teplote – potrebujú čas, aby sa prepiekli zvnútra, no nezhoreli zvonka.
  6. Po vypražení ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.

Ako ich podávať?

Výborne chutia so zemiakovou kašou, no úplne stačí aj jednoduchá príloha v podobe varených zemiakov. Skvelým doplnkom je tiež výrazný dip – napríklad cesnakový alebo bylinkový. Ak si k nim pridáte zeleninovú oblohu alebo šalát, máte kompletný a vyvážený tanier.

Tipy na vylepšenie receptu

  • Trochu strúhanky v ceste zabezpečí extra chrumkavý výsledok.
  • Kombinujte bylinky podľa sezóny – ligurček, petržlen, pažítka či zelerová vňať.
  • Muškátový oriešok či štipka kurkumy dodajú vôňu a farbu.
  • Placky môžete aj zamraziť. Najlepšie je urobiť to až po vychladnutí – vydržia vám tak pripravené na deň, keď nebudete mať čas variť.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.