Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lahodný domáci závin z prvých letných jabĺk: Rýchle tvarohové cesto bez kysnutia

Letná jablková štrúdľa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Letná jablková štrúdľa Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak vám už na strome dozrievajú prvé letné jablká a neviete, čo s nimi, máme pre vás výborný nápad. Namiesto tradičného lístkového cesta si pripravte domáci jablkový závin z jemného tvarohového cesta. Tento koláč si zamilujete nielen pre jeho chuť, ale aj pre jeho elegantný vzhľad – keď ho správne zabalíte, vyzerá ako krásne zapletený vrkoč. A navyše – jeho príprava je rýchla, jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.

Jednoduché tvarohové cesto, ktoré vás nesklame

Tvarohové cesto je skvelou alternatívou k lístkovému – netreba ho kupovať, vaľká sa ľahko a nepotrebuje ani dlhé chladenie či kysnutie. Stačí ho len rýchlo zamiešať, vyvaľkať a naplniť. V kombinácii s jablkami, orechmi a škoricou vznikne výnimočne chutný, jemne krehký a voňavý koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Čo budete potrebovať?

Na prípravu tvarohového cesta a ovocnej plnky si pripravte tieto suroviny:

  • 2 vajcia (jedno do cesta, druhé na potretie)

  • 250 g mäkkého tvarohu

  • 300 g hladkej múky

  • 100 g masla (polovica klasickej kocky)

  • štipka soli

  • cukor podľa chuti (závisí od sladkosti jabĺk)

  • hrsť vlašských orechov (posekaných alebo celých)

  • malé balenie hrozienok

  • mletá škorica podľa chuti

  • približne 8 jabĺk (ideálne letné odrody)

Letné jablká sú šťavnaté a mäkké, preto sa výborne hodia práve do závinu. Ich prirodzená sladkosť sa krásne dopĺňa s orieškami, škoricou a jemným tvarohovým cestom.

Postup prípravy závinu krok za krokom

  1. Príprava cesta:
    Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Do väčšej misy nasypte múku, pridajte štipku soli, jedno celé vajce, zmäknuté maslo a tvaroh. Premiešajte vareškou alebo šľahačom, a potom rukami vypracujte hladké, nelepivé cesto. Keď je hotové, dajte ho na pár minút do chladničky, aby sa lepšie vaľkalo.

  2. Príprava plnky:
    Medzitým si ošúpte a nastrúhajte jablká – môžete ich nastrúhať nahrubo alebo nakrájať na tenké plátky. Pridajte trochu mletej škorice, cukor podľa chuti, hrozienka a vlašské orechy. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili.

  3. Tvarovanie závinu:
    Vychladené cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika – ideálne priamo na papieri na pečenie, čo uľahčí presun na plech. Do stredu cesta naneste ovocnú plnku. Obe bočné strany cesta potom nakrojte na približne 3 cm široké pásiky smerom k náplni. Tieto pásy postupne prekladajte cez seba, vždy striedavo z jednej a druhej strany, ako keď pletiete cop.

  4. Pečenie:
    Takto pripravený závin opatrne preneste na plech, vrch potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút dozlatista. Po upečení ho nechajte chvíľku vychladnúť – potom už len nakrájajte a vychutnávajte.

Rady a tipy na záver

  • Ak nemáte radi hrozienka, pokojne ich vynechajte alebo nahraďte sušenými brusnicami.

  • Orechy môžete nahradiť lieskovcami alebo mandľami, ak ich máte radšej.

  • Tento závin je výborný aj na druhý deň – stačí ho uložiť do chladnejšej miestnosti alebo prikryť utierkou.

Tento letný závin je skvelý spôsob, ako využiť sezónne ovocie a pripraviť si niečo rýchle, chutné a efektné. Hodí sa na rodinné víkendy, oslavy aj ku káve pre návštevu. Jednoduchý recept, minimum práce a maximálny efekt – presne to, čo od dobrého koláča očakávame.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.