Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Lahodný domáci závin z prvých letných jabĺk: Rýchle tvarohové cesto bez kysnutia

Letná jablková štrúdľa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Letná jablková štrúdľa Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak vám už na strome dozrievajú prvé letné jablká a neviete, čo s nimi, máme pre vás výborný nápad. Namiesto tradičného lístkového cesta si pripravte domáci jablkový závin z jemného tvarohového cesta. Tento koláč si zamilujete nielen pre jeho chuť, ale aj pre jeho elegantný vzhľad – keď ho správne zabalíte, vyzerá ako krásne zapletený vrkoč. A navyše – jeho príprava je rýchla, jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.

Jednoduché tvarohové cesto, ktoré vás nesklame

Tvarohové cesto je skvelou alternatívou k lístkovému – netreba ho kupovať, vaľká sa ľahko a nepotrebuje ani dlhé chladenie či kysnutie. Stačí ho len rýchlo zamiešať, vyvaľkať a naplniť. V kombinácii s jablkami, orechmi a škoricou vznikne výnimočne chutný, jemne krehký a voňavý koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Čo budete potrebovať?

Na prípravu tvarohového cesta a ovocnej plnky si pripravte tieto suroviny:

  • 2 vajcia (jedno do cesta, druhé na potretie)

  • 250 g mäkkého tvarohu

  • 300 g hladkej múky

  • 100 g masla (polovica klasickej kocky)

  • štipka soli

  • cukor podľa chuti (závisí od sladkosti jabĺk)

  • hrsť vlašských orechov (posekaných alebo celých)

  • malé balenie hrozienok

  • mletá škorica podľa chuti

  • približne 8 jabĺk (ideálne letné odrody)

Letné jablká sú šťavnaté a mäkké, preto sa výborne hodia práve do závinu. Ich prirodzená sladkosť sa krásne dopĺňa s orieškami, škoricou a jemným tvarohovým cestom.

Postup prípravy závinu krok za krokom

  1. Príprava cesta:
    Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Do väčšej misy nasypte múku, pridajte štipku soli, jedno celé vajce, zmäknuté maslo a tvaroh. Premiešajte vareškou alebo šľahačom, a potom rukami vypracujte hladké, nelepivé cesto. Keď je hotové, dajte ho na pár minút do chladničky, aby sa lepšie vaľkalo.

  2. Príprava plnky:
    Medzitým si ošúpte a nastrúhajte jablká – môžete ich nastrúhať nahrubo alebo nakrájať na tenké plátky. Pridajte trochu mletej škorice, cukor podľa chuti, hrozienka a vlašské orechy. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili.

  3. Tvarovanie závinu:
    Vychladené cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika – ideálne priamo na papieri na pečenie, čo uľahčí presun na plech. Do stredu cesta naneste ovocnú plnku. Obe bočné strany cesta potom nakrojte na približne 3 cm široké pásiky smerom k náplni. Tieto pásy postupne prekladajte cez seba, vždy striedavo z jednej a druhej strany, ako keď pletiete cop.

  4. Pečenie:
    Takto pripravený závin opatrne preneste na plech, vrch potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút dozlatista. Po upečení ho nechajte chvíľku vychladnúť – potom už len nakrájajte a vychutnávajte.

Rady a tipy na záver

  • Ak nemáte radi hrozienka, pokojne ich vynechajte alebo nahraďte sušenými brusnicami.

  • Orechy môžete nahradiť lieskovcami alebo mandľami, ak ich máte radšej.

  • Tento závin je výborný aj na druhý deň – stačí ho uložiť do chladnejšej miestnosti alebo prikryť utierkou.

Tento letný závin je skvelý spôsob, ako využiť sezónne ovocie a pripraviť si niečo rýchle, chutné a efektné. Hodí sa na rodinné víkendy, oslavy aj ku káve pre návštevu. Jednoduchý recept, minimum práce a maximálny efekt – presne to, čo od dobrého koláča očakávame.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.