
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Ľahučké kysnuté cesto z jogurtu: Všestranné, chutné a hotové za pár minút
Ľahučké kysnuté cesto z jogurtu: Všestranné, chutné a hotové za pár minút

Ak patríte medzi milovníkov domácej pizze, voňavých koláčov alebo tradičných parených knedlí, určite by ste mali vyskúšať túto výnimočnú variantu kysnutého cesta. Pridanie jogurtu mu dodá jemnosť, vláčnosť a príjemne lahodnú chuť, ktorá si získa celú vašu domácnosť.
Jogurtové kysnuté cesto: Univerzálny základ sladkých aj slaných dobrôt
Kysnuté cesto je základnou surovinou v mnohých slovenských aj svetových kuchyniach. Vyrábajú sa z neho nadýchané buchty, ovocné koláče, slané placky, domáce pizze, šišky, ale aj parené alebo plnené knedle. Jeho výhodou je, že sa dá použiť na sladké aj slané jedlá – stačí len upraviť množstvo cukru či pridať bylinky alebo cesnak.
A vedeli ste, že medzi milovníkov buchiet údajne patril aj prezident Tomáš Garrigue Masaryk? Hovorí sa, že si ich obľúbil natoľko, že si ich často pýtal ako dezert.
Čo sa ukrýva v kysnutom ceste?
Z výživového hľadiska nie je kysnuté cesto žiadnou kalorickou bombou – aspoň nie v porovnaní s lístkovým. Na 100 gramov kysnutého cesta pripadá zhruba 48 g sacharidov (z toho len 10 g cukrov), 6 g bielkovín a 8 g tukov, pričom celková energetická hodnota dosahuje okolo 302 kcal (1 085 kJ). Ak by ste ho porovnali s lístkovým cestom, ktoré obsahuje až 1 768 kJ na 100 g, ide o výrazne „ľahšiu“ alternatívu – nielen v chuti, ale aj pre trávenie.
Kúsok histórie: Kysnuté buchty v minulosti
Prvé historické zmienky o kysnutom ceste pochádzajú už zo 17. storočia. Vtedajšie gazdinky miešali múku, vajcia, soľ a droždie, ktoré nechali kysnúť na teplom mieste. Z takto vykysnutého cesta potom tvarovali guľaté bochníčky, ktoré varili vo vode. Vtedajšie buchty však boli bez cukru – boli slané a na záver sa prelievali roztopeným maslom. Postupom času sa tento zvyk zmenil a kysnuté buchty sa stali sladkou pochúťkou. Dokonca sa v istom období podávali aj ako súčasť vianočnej večere, hoci dnes už tento zvyk takmer zanikol.
Overený recept na jogurtové kysnuté cesto
Toto univerzálne cesto si pripravíte za pár minút a využiť ho môžete na čokoľvek – od sladkých koláčov po slané pizze.
Ingrediencie:
-
250 ml bieleho jogurtu (ideálne plnotučného),
-
10 g sušeného droždia,
-
3 hrnčeky hladkej múky,
-
½ hrnčeka rastlinného oleja,
-
1 lyžička soli,
-
1 lyžička kryštálového cukru.
Postup:
-
Najprv zmiešajte jogurt s olejom v miske.
-
Pridajte soľ, cukor, sušené droždie a nakoniec aj múku.
-
Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, až kým nevznikne mäkké, nelepivé cesto.
-
Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 30 minút na teplom mieste – napríklad blízko radiátora alebo v mierne vyhriatej rúre.
-
Po vykysnutí cesto rozvaľkajte a vytvarujte podľa potreby – môže to byť pizza, koláč, buchty či iné dobroty.
-
Pečte pri teplote 200 °C dozlatista – v závislosti od druhu pokrmu približne 15–20 minút.
Tip na záver: Pečte s deťmi a užívajte si spoločný čas
Pečenie nie je len kulinárska činnosť – je to aj výborná príležitosť, ako tráviť čas s rodinou. Deti zbožňujú miesenie cesta, vykrajovanie tvarov a zdobenie. A práve pri kysnutom ceste sa ich fantázia môže naplno rozvinúť. Navyše, tento čas strávený spoločne môže vytvoriť krásne spomienky, ktoré pretrvajú dlhšie než samotná vôňa čerstvého koláča.
Tak neváhajte, vyhrňte si rukávy a pripravte si doma niečo výnimočné. Či už to bude domáca pizza, sladké buchty alebo len jednoduché slané pečivo – s týmto jogurtovým cestom to zvládnete raz-dva a úspech máte zaručený.