- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Lasagne s tekvicou a špenátom
Lasagne s tekvicou a špenátom
Ďalší z radu receptov z obľúbenej a tak univerzálnej tekvice. V kombinácii so špenátom, jemným bešamelom a cestovinami je skvelá. Vyskúšajte tento rýchly bezmäsý recept s tekvicou hokaido.
Ingrediencie pre:
1 zapekaciu misu 30 × 20 cm
Na tekvicové pyré
600 g malá tekvica hokaido
1 vetvička čerstvej šalvie
2 lyžice olivového oleja
1/2 lyžičky soli
Na bešamel
1,5 lyžice masla
1,5 lyžice hladkej múky
300 ml mlieka
1 štipka mletého muškátového orieška
1/2 lyžičky soli
Na lasagne
250 g cestovín na lasagne
1 lyžička soli
125 g čerstvého baby špenátu
2 strúčiky cesnaku
200 g strúhanej mozzarelly
5 g masla na vymazanie
Tekvica hokaido je vynikajúca surovina: je zdravá, sýta, krásna, a navyše ju nie je nutné lúpať. A hodí sa na prípravu sladkých aj slaných receptov.
Postup:
01.
Najprv dajte piecť tekvicu hokaido. Nemusíte ju lúpať, stačí ju rozkrojiť, vydlabať semienka a nakrájať na mesiačiky. Vložte ich do pekáča, pokvapkajte olejom, pridajte soľ a lístky šalvie. Tekvicu dajte piecť do rúry na 170 ° C na 20–30 minút, dokonale zmäkne. Potom tekvicu (už bez byliniek) preložte do vhodnej nádoby a rozmixujte tyčovým mixérom.
02.
Medzitým si do vriacej osolenej vody dajte predvariť cestovinové lasagne. Stačí do polomäkka, následným pečením ešte zmäknú.
03.
Na masle opražte hladkú múku a do vzniknutej zápražky postupne prilievajte mlieko. Ručnou metlou šľahajte, vznikne jemný bešamel. Dochuťte ho muškátovým orieškom a soľou.
04.
Špenát a cesnak nasekaný na plátky dajte do sitka a sparte asi litrom vriacej vody. Listy zavädnú. Po chvíli vytlačte prebytočnú tekutinu a špenát aj s cesnakom nasekajte.
05.
Zapekaciu misu vymažte maslom a začnite vrstviť. Na dno rozotrite vrstvu bešamelu. Naň položte predvarené cestoviny, na to dajte tekvicové pyré, rozložte sparený nasekaný špenát s cesnakom, nasleduje časť bešamelu a strúhané mozzarelly. Takto postupujte, pokiaľ máte suroviny. Poslednou vrstvou by mal byť syr.
06.
Lasagne dajte zapiecť do rúry predhriatej na 180 °C asi na 20 minút, kým povrch nezačne zlátnuť. Hotové ich nakrájajte na porcie a servírujte.
Zdroj: www.prozeny.cz