
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Lečo ako od babičky: Ako ho zahustiť bez múky? Skúste tieto 3 jednoduché spôsoby
Lečo ako od babičky: Ako ho zahustiť bez múky? Skúste tieto 3 jednoduché spôsoby

Letné mesiace sa často nesú v znamení vôní zo záhrady – a jednou z nich je aj vôňa čerstvo pripraveného leča. Táto zeleninová klasika, pôvodom z Maďarska, si u nás už dávno našla svoj domov. Jej čaro spočíva v jednoduchosti a poctivej chuti, ktorá najlepšie vynikne s krajcom čerstvého chleba či s dozlatista opečenými zemiakovými plackami.
Základom dobrého leča je kvalitná sezónna zelenina. Ak ho pripravíte vo väčšom množstve, môžete si ho zasterilizovať do pohárov a mať tak rýchly obed po ruke aj počas zimy.
Ako na husté a výrazné lečo bez zbytočných zahusťovadiel?
Aby lečo nebolo riedke a nevýrazné, nie je nutné siahnuť po múke. V skutočnosti existujú prirodzenejšie spôsoby, ako dosiahnuť plnšiu konzistenciu aj chuť. Tu sú tri overené tipy, ktoré fungujú zakaždým:
-
Základ je v rovnováhe surovín
Pomery zeleniny sú pri príprave leča kľúčové. Odporúča sa dodržať nasledovné množstvá: na jeden diel cibule použite dva diely paradajok a štyri diely papriky. Dôležité je tiež nepodlievať zeleninu vodou – pustí si ju sama dosť. Varením ju nechajte odpariť podľa potreby, čím prirodzene zhustne. -
Vajcia ako prírodný zahusťovač
Ak do horúceho leča zamiešate rozšľahané vajíčka, okamžite zmení konzistenciu. Vajíčka sa zrazia a zmes sa stane hustejšou, krémovejšou a zároveň výživnejšou. -
Rajčinový pretlak na záver
Pridanie lyžice alebo dvoch paradajkového pretlaku ku koncu varenia zvýrazní paradajkovú chuť, dodá farbu a zároveň pokrm pekne zahustí. Výsledkom bude bohaté, sýte lečo, ktoré bude nielen dobre chutiť, ale aj výborne vyzerať.
Tip na záver:
Lečo sa dá prispôsobiť podľa chuti – niekto ho má rád pikantné, iný s kúskami údeniny. Bez ohľadu na variant, ak dodržíte správny pomer surovín a použijete jeden z týchto troch spôsobov, podarí sa vám chutné, husté lečo na jednotku.