Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Legendárna socialistická nátierka Palivec podľa ČSN z roku 1968: pikantná tak akurát

Legendárna pikantná nátierka Palivec
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Legendárna pikantná nátierka Palivec Foto: depositphotos.com
reklama:

Pripravte si kúsky nostalgie zo starých čias – legendárnu nátierku Palivec, ktorá bola v minulosti stálicou v pohostinstvách, pivniciach aj v obyčajných potravinách. Je hotová za pár minút a jej typická štipľavá chuť z feferóniek zaručene poteší najmä dospelých gurmánov, ktorí obľubujú výraznejšie jedlá.

Palivec – chuťovka, ktorú kedysi poznal každý

Pikantný Palivec patril medzi nátierky, ktoré ste v socialistických časoch našli takmer v každom obchode či bufete. V pivniciach bol doslova povinnou súčasťou ponuky, pretože vynikal nielen svojou chuťou, ale aj tým, že sa výborne hodil k pivu. Hoci ho dnes z pultov vytlačili modernejšie nátierky a delikatesy, priaznivci „retro“ kuchyne naň nedajú dopustiť dodnes.

Jeho univerzálnosť je prekvapivá – natieral sa na chlieb, používal sa na chlebíčky, jednohubky a mnohí ho dodnes pripravujú ako rýchlu večeru. A prekvapivo osloví aj BOSORKA príchuť do jedálriánov, pretože je úplne bez mäsa.

Ako vznikal legendárny Palivec podľa normy ČSN

Pôvodná receptúra bola súčasťou normy ČSN pod označením 50611. Základom bola dokonale vyšľahaná kombinácia tvarohu, masla a piva. Práve toto spojenie dáva nátierke typickú štruktúru a jedinečnú chuť, ktorú si pamätajú celé generácie. K tomu sa pridali koreniny, cibuľa a feferónky – žiadne zložité postupy, len kvalitné suroviny a presné pomery.

Postup prípravy Palivca podľa normy z roku 1968

1. Vytvorenie základnej krémovej zmesi

Do misy vložte:

  • 250 g mäkkého tvarohu – čím je tvaroh tučnejší, tým plnšia bude chuť nátierky,

  • 100 g masla,

  • 5 g sladkej mletej papriky,

  • 3,5 g soli,

  • 3 g drvenej rasce,

  • 50 g piva (ideálne 10° alebo 12°).

Všetky suroviny dôkladne vyšľahajte, aby sa spojili do úplne hladkej hmoty. Zmes by nemala obsahovať žiadne hrudky – práve jemnosť je základom úspechu. V tejto fáze môžete ochutnať a prípadne upraviť množstvo soli či papriky.

2. Pridanie cibule a feferónok

Podľa normy mala byť na uvedené množstvo použitá:

  • 1 veľká cibuľa (približne 60 g po očistení).

Nakrájajte ju nadrobno, aby v nátierke nepôsobili kúsky príliš rušivo. Rovnako si pripravte aj nakladané feferónky – po odstránení jadierok a stopiek by ich malo byť približne 30 g. Množstvo môžete upraviť podľa toho, ako výraznú štipľavosť máte radi.

Cibuľku aj feferónky starostlivo vmiešajte do základnej zmesi. Hotovú nátierku nechajte aspoň pár hodín odpočívať v chladničke. Po vychladnutí sa chute prepoja a konzistencia získa presne tú hutnosť, ktorou sa Palivec preslávil.

S čím podávať Palivec? Možností je dnes oveľa viac než kedysi

Kým kedysi sa tradične servíroval s obyčajným rožkom, dnes si môžete vybrať takmer akékoľvek pečivo – od čerstvého domáceho chleba až po remeselné bagety či chrumkavé krekry. Skvelo chutí aj na hriankach, jednohubkách alebo ako rýchla nátierka k zelenine, napríklad k paprike či k uhorkám.

Ak máte radi bylinky, pokojne pridajte trochu čerstvej pažítky alebo petržlenu, ktoré nátierku zjemnia a pridajú jej sviežosť. Hoci norma s bylinkami nepočítala, mnohí si takto Palivec prispôsobujú.

Čo si k Palivcu naliať?

Najtradičnejším nápojom, ktorý sa k Palivcu podáva, je bezpochyby pivo. No existuje aj alternatívna, trochu úsmevná tradícia – niektorí si k tvarohovým nátierkam radi doprajú pohár mlieka. A nájdu sa aj takí, ktorí si túto pikantnú pochúťku zapíjajú kvalitným čajom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.