- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Lekvárové šatôčky z troch ingrediencií
Lekvárové šatôčky z troch ingrediencií
Tak jednoduché a tak dobré! Na cesto vám budú stačiť tri obyčajné ingrediencie (a štipka soli), navyše sa s ním krásne pracuje – tento klasický recept je ako stvorený pre začínajúcich pekárov.
Ingrediencie pre:
40 šatôčkov
250 g masla
250 g tvarohu
250 g polohrubej múky
1 štipka soli
Na dokončenie
120 g lekváru
1 ks vajcia
2 lyžice mlieka
2 lyžice polohrubej múky
2 lyžice cukru múčka
Tvarohové cesto z troch surovín zvládnete ľavou zadnou, ale čo napríklad domáci lekvár? Ten samozrejme tiež! Môžete si uvariť klasiku podľa babičiek alebo pripraviť jednoduchšiu verziu bez miešania a z rúry.
Postup
01.
Maslo nakrájajte na kocky, dajte do misy a nechajte chvíľu povoliť pri izbovej teplote, cesto sa vám potom bude zarábať ľahšie.
02.
K povolenému maslu pridajte tvaroh (odporúčam jemný tvaroh v kocke), múku a štipku soli a vypracujte hladké a pružné homogénne cesto – môžete použiť ručný mixér s hnetacími hákmi, ale ľahko to zvládnete aj ručne. Hotové cesto nechajte chvíľu odležať v chladničke, bude sa vám s ním lepšie pracovať.
03.
Predhrejte rúru na 180 °C. Oddeľte polovicu cesta a za občasného podsypávania polohrubou múkou ho vyvaľkajte na tenký plátok (asi 3 mm). Radielkom alebo ostrým nožom cesto nakrájajte na štvorce veľké približne 5 až 6 cm. Snažte sa pracovať presne a pokojne si vezmite na pomoc dlhé pravítko, z nepravidelných štvorcov sa šatôčky skladajú ťažšie.
04.
Doprostred každého štvorčeka dajte pol lyžičky lekváru, hustej marmelády či džemu. Naozaj stačí pol lyžičky, z preplnených šatiek náplň rada uteká. Spojte protiľahlé rohy do tvaru trojuholníka a hrany k sebe dobre pritlačte pomocou vidličky. Hotové šatôčky skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Druhú polovicu cesta spracujte rovnako.
05.
V miske dobre rozmiešajte vajcia s mliekom a hotové šatôčky pomocou mašlovačky dobre potrite. Pečte v predhriatej rúre asi 18 až 20 minút do svetlo hnedej farby. Ešte horúce šatôčky poprášte cukrom a podávajte.
Zdroj: www.prozeny.cz