Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lesný poklad na tanieri: Krémová hubová omáčka, ktorú si zamilujete nielen s cestovinami

Hubová omáčka s cestovinami
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hubová omáčka s cestovinami Foto: depositphotos.com
reklama:

Sezóna húb ešte zďaleka nekončí a košíky plné voňavých lesných úlovkov pribúdajú v nejednej domácnosti. Ak aj vám doma narastá „hubový stav“, možno už premýšľate, čo z nich opäť pripraviť, aby sa nepremárnila ani jedna hlavička. Jedno rýchle, lacné a zároveň chuťovo bohaté riešenie vám ponúkame – jemná hubová omáčka, ktorá vynikne nielen s cestovinami, ale aj s knedľou či obyčajným krajcom chleba.

Hubárska vášeň a realita po návrate z lesa

Kto má huby naozaj rád, ten si les zamiluje ešte viac. Možno sa vám už snívalo o tom, ako medzi machom objavíte dokonalý klobúčik hríba. A nie hocijaký – ale poriadny kusisko! Keď sa vám tento sen splní a vrátite sa domov s plným košíkom, nastáva otázka: čo teraz s nimi? Kiežby sa očistili samy… No aj keď túto časť zatiaľ automatizovať nevieme, zvyšok už je hračka.

Všestranná hubová omáčka – rýchla, jednoduchá a výnimočná

Aj keď sa táto omáčka pôvodne pripravuje ako príloha k cestovinám, jej využitie je oveľa širšie. Môžete si ju naložiť na chrumkavý chlieb, podávať s parenou knedľou alebo dokonca ako doplnok k pečenému mäsu. Ide o univerzálne jedlo, ktoré nielen nasýti, ale aj pohladí chuťové bunky. Príprava je jednoduchá a nezaberie viac než pol hodinu.

Čo budete potrebovať:

  • čerstvé lesné huby – ideálne zmes (hríby, suchohríby, kuriatka…),

  • 1 väčšiu cibuľu,

  • kvalitné maslo (nešetrite),

  • bobkový list,

  • nové korenie (2 guľôčky),

  • drvenú rascu,

  • mleté čierne korenie (ideálne čerstvo namleté),

  • soľ podľa chuti,

  • vývar (hubový alebo zeleninový, prípadne kvalitný bujón),

  • smotanu na varenie (1 kelímok),

  • hladkú múku (1 lyžička),

  • čerstvú petržlenovú vňať,

  • pár kvapiek octu (vinného alebo klasického).

Postup, ktorý zvládne každý:

  1. Najprv huby dôkladne očistite. Niektorí ich umývajú, iní nie – pravdou je, že ak ich už priamo v lese zbavíte nečistôt, ako sú ihličie či hlina, doma si ušetríte množstvo práce.

  2. Huby nakrájajte na plátky. Cibuľu nasekajte nadrobno.

  3. V stredne veľkom hrnci alebo rajnici rozpustite väčší kúsok masla. Keď je horúce, pridajte cibuľu a nechajte ju speniť.

  4. Pridajte bobkový list, nové korenie, štipku rasce a korenie. Premiešajte a nechajte chvíľku rozvoňať.

  5. Pridajte nakrájané huby, osoľte a za občasného miešania ich restujte približne 7 minút, kým sa nezredukujú a nezačnú púšťať vôňu lesa.

  6. Zalejte ich vývarom – domáci je ideál, no kvalitný bujón z obchodu tiež poslúži. Prikryte pokrievkou a nechajte jemne bublať 10 minút.

  7. Medzitým si v malej miske zmiešajte smotanu s lyžičkou hladkej múky. Dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky.

  8. Po desiatich minútach túto smotanovú zmes pomaly vlievajte do omáčky a pritom neustále miešajte. Nechajte všetko spolu variť ešte ďalších 10 minút, aby omáčka zhustla a chute sa prepojili.

  9. Na záver odstavte z plameňa, pridajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a pár kvapiek octu. Práve ocot spolu s vňaťou dodá jedlu tú pravú iskru, ktorá ho odlíši od bežnej omáčky.

Tipy navyše:

  • Ak máte k dispozícii len jeden druh húb, nevadí – omáčka bude výborná aj tak. No kombinácia rôznych druhov jej dodá väčšiu hĺbku chuti.

  • Chuť môžete obohatiť aj kvapkou sójovej omáčky či trochou muškátového orieška.

  • Omáčku si môžete pripraviť aj do zásoby a zamraziť – ideálna je na rýchly obed počas týždňa.

Záver

Táto hubová omáčka je dôkazom, že z jednoduchých surovín sa dá vykúzliť jedlo, ktoré chutí ako z reštaurácie. Nech už ju podávate s cestovinami, knedľou či len tak s chlebom, vždy bude chutiť výborne. A hlavne – využijete tak celý úlovok z lesa bez zbytočného plytvania. Tak šup do kuchyne a nech to vonia!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.