
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Letné dobroty z broskýň: tipy, ktoré si zamilujete
Letné dobroty z broskýň: tipy, ktoré si zamilujete

Broskyne patria medzi ovocie, ktoré okamžite pripomenie leto – sladká vôňa, šťavnatá dužina a osviežujúca chuť sa nedajú prehliadnuť. Pôvodne pochádzajú z Číny, kde sa pestovali už pred štyrmi tisíckami rokov. Dnes ich však nájdeme po celom svete a bežne si ich môžeme dopriať aj doma. A určite sa oplatí – skrývajú v sebe množstvo cenných živín.
Vitamín C spolu s beta-karoténom udržujú pokožku pružnú a chránenú pred slnkom. Draslík a antioxidanty sú priateľmi zdravého srdca, vláknina podporuje trávenie a vysoký obsah vody pomáha telu prirodzene sa hydratovať. Z broskýň získame aj luteín, ktorý spolu s beta-karoténom prospieva zraku. Skrátka, jedno ovocie a toľko benefitov.
Najlepšie chutia čerstvé, no ak ich máte nadbytok, môžete ich zavariť, zamraziť či spracovať na sladké aj alkoholické dobroty. A ak sa chcete inšpirovať, pripravili sme pre vás tri recepty, ktoré stoja za vyskúšanie.
Trifle s broskyňovou panna cottou
Budete potrebovať:
-
smotanu na šľahanie (900 ml)
-
150 g práškového cukru
-
1½ lyžičky vanilkového extraktu
-
6 plátkov želatíny
-
400 g gréckeho jogurtu
-
12 broskýň
-
3 lyžice medu
-
10 toboliek kardamómu
-
šťavu z dvoch pomarančov
-
piškótový korpus alebo detské piškóty
-
500 g vanilkového pudingu
-
hrsť pistácií
Ako na to:
Najprv si pripravte panna cottu: zohrejte 600 ml smotany s časťou cukru a vanilkou. Do teplej zmesi pridajte tri plátky želatíny a polovicu jogurtu. Nalejte do misy a nechajte v chlade stuhnúť.
Medzitým uvarte broskyne s medom, kardamómom, pomarančovou šťavou a cukrom, kým nezmäknú. Sladký vývar preceďte a zmiešajte so želatínou, aby vznikol ovocný želé základ.
Na panna cottu poukladajte kúsky piškótu, zalejte broskyňovým želé a nechajte vychladiť. Potom pridajte uvarené broskyne, puding a navrch vyšľahanú smotanu s jogurtom. Pred podávaním ozdobte plátkami čerstvých broskýň, medom a pistáciami.
Osviežujúci broskyňový spritz
Ingrediencie:
-
2 hrnčeky mrazených broskýň
-
6 lyžíc Aperolu
-
¼ hrnčeka prosecca
-
2 lyžice sódy
-
lyžicu citrónovej šťavy
-
lyžicu cukru
-
plátok broskyne a lístky mäty na ozdobu
Postup:
Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte na hladký nápoj. Nalejte do pohára, pridajte plátok broskyne, ozdobte mätou a vychutnajte si okamžite.
Nakladané broskyne v korenistom náleve
Čo budete potrebovať:
-
10 broskýň (asi 1,5 kg)
-
lyžicu čierneho korenia
-
½ lyžičky klinčekov
-
kúsok čerstvého zázvoru
-
4 hrnčeky cukru
-
1½ hrnčeka vínneho octu
-
½ hrnčeka vody
-
4 tyčinky škorice
Príprava:
Broskyne sparte vo vriacej vode, olúpte, vykôstkujte a rozdeľte na štvrtiny. V hrnci pripravte nálev z cukru, octu, vody, korenín a zázvoru zabaleného v gáze. Keď sa cukor rozpustí, vložte broskyne a krátko povarte.
Ovocie rozdeľte do pohárov, pridajte škoricovú tyčinku a zalejte horúcim nálevom. Uzavrite a nechajte vychladnúť. V chladničke vydržia mesiac, no ideálne chutia už po pár hodinách odležania.
Či už stavíte na elegantný dezert, svieži drink alebo pikantnú prílohu k jedlám, broskyne dokážu oživiť letný stôl na nespočet spôsobov.