Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Letný čučoriedkový koláč z kysnutého cesta: Nadýchaný základ, ovocná náplň a chrumkavá posýpka

Letný čučoriedkový koláč z kysnutého cesta: Nadýchaný základ, ovocná náplň a chrumkavá posýpka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Letný čučoriedkový koláč z kysnutého cesta: Nadýchaný základ, ovocná náplň a chrumkavá posýpka Foto: depositphotos.com
reklama:

Leto je časom sladkých vôní, zrelého ovocia a chvíľ, keď si môžeme dopriať niečo výnimočné. A práve domáci kysnutý koláč s čučoriedkami je dokonalým spôsobom, ako si tieto chvíle vychutnať. Šťavnaté bobuľky, jemné cesto a maslová posýpka vytvárajú spojenie, ktorému sa len ťažko odoláva.

V jednoduchosti je krása

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať príprava kysnutého koláča náročná, v skutočnosti ide o poctivú klasiku, ktorú zvládne každý s trochou trpezlivosti. Netreba žiadne exotické prísady ani zložité techniky – základom je dobré cesto, kvalitné ovocie a cit pre detaily.

Čo je dôležité pri pečení čučoriedkového kysnutého koláča?

1. Zohľadnite teplotu – nielen ingrediencií, ale aj kuchyne
Cesto bude najlepšie kysnúť v teple a pri izbovej teplote surovín. Mlieko musí byť iba mierne teplé – ak je príliš horúce, droždie sa zničí, ak studené, proces kysnutia sa výrazne spomalí.

2. Droždie rozhoduje o výsledku
Použitie čerstvého droždia je spoľahlivou voľbou. V prípade sušeného si treba overiť jeho čerstvosť a dobre ho zapracovať. Ak cesto nenarastie na dvojnásobok, pravdepodobne ostane po upečení ťažké a tuhé.

3. Konzistencia cesta je kľúčová
Ideálne cesto je mäkké a elastické, no nelepí sa. Ak je príliš husté, bude po upečení tvrdé; ak riedke, bude sa roztekať a ovocie sa môže „prepadnúť“ do vnútra.

4. Čučoriedky s rozumom
Lesné čučoriedky sú síce intenzívnejšie chuťou, ale uvoľňujú viac šťavy. Aby sa cesto nenamočilo a neostalo surové, môžete ho pred plnením posypať trochou detskej krupice alebo jemnou strúhankou – tie pomôžu absorbovať prebytočnú vlhkosť.

5. Posýpka musí držať tvar, nie sa roztekať
Ideálny pomer pri posýpke je: 1 diel masla, 1 diel cukru a 2 diely múky. Maslo by malo byť studené a ingrediencie sa miešajú len krátko prstami, aby vznikla jemne hrudkovitá konzistencia. Príliš mastná posýpka sa počas pečenia rozpustí, príliš suchá sa rozsype.

Prečo si tento koláč zamilujete?

Je to návrat k tradícii, no zároveň mimoriadne vďačný dezert – vhodný na víkendové popoludnie, návštevu blízkych aj ako sladký bonus k šálke kávy. Vonia letom, domovom a starostlivo pripraveným pečivom, ktoré nikdy nesklame.

Recept: Kysnutý čučoriedkový koláč s posýpkou

Potrebné suroviny na cesto:

  • 125 g polohrubej múky

  • 125 g hladkej múky

  • 40 g kryštálového cukru

  • 40 g masla

  • štipka soli

  • polovica vajíčka

  • 21 g čerstvého droždia

  • približne 150 ml mlieka (podľa potreby)

Na posýpku:

  • 40 g studeného masla

  • 40 g cukru

  • 80 g polohrubej múky

Ďalšie ingrediencie:

  • čučoriedky podľa chuti

  • polovica vajíčka na potretie okrajov

  • rozpustené maslo s kvapkou rumu na finálne potretie

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    Múku nasypte do misy a uprostred urobte jamku. Do nej rozdrobte droždie, pridajte trocha cukru a zalejte vlažným mliekom. Nechajte odstáť, kým kvások nezačne pracovať.

  2. Zamiesenie cesta:
    K hotovému kvásku pridajte zvyšné suroviny a vypracujte hladké cesto. Malo by byť vláčne a nelepivé. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi hodinu.

  3. Posýpka:
    Maslo nakrájajte na kúsky a prstami premiešajte s múkou a cukrom, až kým nevznikne sypká zmes s hrudkami.

  4. Tvarovanie koláča:
    Vykysnuté cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu vystlaného papierom na pečenie. Povrch môžete jemne posypať krupicou, poukladajte čučoriedky a posypte pripravenou posýpkou. Nechajte ešte 10–15 minút podkysnúť.

  5. Pečenie:
    Okraje koláča potrite vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Po vytiahnutí z rúry natrite okraje maslom s rumom – dodá im lesk a vôňu.

Záver

Tento domáci koláč je dôkazom, že aj z jednoduchých ingrediencií sa dá vykúzliť niečo výnimočné. A keď sa spojí nadýchané cesto, šťavnaté čučoriedky a maslová posýpka, vznikne koláč, ktorý nezostane na stole dlho.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.