Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Letný čučoriedkový koláč z kysnutého cesta: Nadýchaný základ, ovocná náplň a chrumkavá posýpka

Letný čučoriedkový koláč z kysnutého cesta: Nadýchaný základ, ovocná náplň a chrumkavá posýpka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Letný čučoriedkový koláč z kysnutého cesta: Nadýchaný základ, ovocná náplň a chrumkavá posýpka Foto: depositphotos.com
reklama:

Leto je časom sladkých vôní, zrelého ovocia a chvíľ, keď si môžeme dopriať niečo výnimočné. A práve domáci kysnutý koláč s čučoriedkami je dokonalým spôsobom, ako si tieto chvíle vychutnať. Šťavnaté bobuľky, jemné cesto a maslová posýpka vytvárajú spojenie, ktorému sa len ťažko odoláva.

V jednoduchosti je krása

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať príprava kysnutého koláča náročná, v skutočnosti ide o poctivú klasiku, ktorú zvládne každý s trochou trpezlivosti. Netreba žiadne exotické prísady ani zložité techniky – základom je dobré cesto, kvalitné ovocie a cit pre detaily.

Čo je dôležité pri pečení čučoriedkového kysnutého koláča?

1. Zohľadnite teplotu – nielen ingrediencií, ale aj kuchyne
Cesto bude najlepšie kysnúť v teple a pri izbovej teplote surovín. Mlieko musí byť iba mierne teplé – ak je príliš horúce, droždie sa zničí, ak studené, proces kysnutia sa výrazne spomalí.

2. Droždie rozhoduje o výsledku
Použitie čerstvého droždia je spoľahlivou voľbou. V prípade sušeného si treba overiť jeho čerstvosť a dobre ho zapracovať. Ak cesto nenarastie na dvojnásobok, pravdepodobne ostane po upečení ťažké a tuhé.

3. Konzistencia cesta je kľúčová
Ideálne cesto je mäkké a elastické, no nelepí sa. Ak je príliš husté, bude po upečení tvrdé; ak riedke, bude sa roztekať a ovocie sa môže „prepadnúť“ do vnútra.

4. Čučoriedky s rozumom
Lesné čučoriedky sú síce intenzívnejšie chuťou, ale uvoľňujú viac šťavy. Aby sa cesto nenamočilo a neostalo surové, môžete ho pred plnením posypať trochou detskej krupice alebo jemnou strúhankou – tie pomôžu absorbovať prebytočnú vlhkosť.

5. Posýpka musí držať tvar, nie sa roztekať
Ideálny pomer pri posýpke je: 1 diel masla, 1 diel cukru a 2 diely múky. Maslo by malo byť studené a ingrediencie sa miešajú len krátko prstami, aby vznikla jemne hrudkovitá konzistencia. Príliš mastná posýpka sa počas pečenia rozpustí, príliš suchá sa rozsype.

Prečo si tento koláč zamilujete?

Je to návrat k tradícii, no zároveň mimoriadne vďačný dezert – vhodný na víkendové popoludnie, návštevu blízkych aj ako sladký bonus k šálke kávy. Vonia letom, domovom a starostlivo pripraveným pečivom, ktoré nikdy nesklame.

Recept: Kysnutý čučoriedkový koláč s posýpkou

Potrebné suroviny na cesto:

  • 125 g polohrubej múky

  • 125 g hladkej múky

  • 40 g kryštálového cukru

  • 40 g masla

  • štipka soli

  • polovica vajíčka

  • 21 g čerstvého droždia

  • približne 150 ml mlieka (podľa potreby)

Na posýpku:

  • 40 g studeného masla

  • 40 g cukru

  • 80 g polohrubej múky

Ďalšie ingrediencie:

  • čučoriedky podľa chuti

  • polovica vajíčka na potretie okrajov

  • rozpustené maslo s kvapkou rumu na finálne potretie

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    Múku nasypte do misy a uprostred urobte jamku. Do nej rozdrobte droždie, pridajte trocha cukru a zalejte vlažným mliekom. Nechajte odstáť, kým kvások nezačne pracovať.

  2. Zamiesenie cesta:
    K hotovému kvásku pridajte zvyšné suroviny a vypracujte hladké cesto. Malo by byť vláčne a nelepivé. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi hodinu.

  3. Posýpka:
    Maslo nakrájajte na kúsky a prstami premiešajte s múkou a cukrom, až kým nevznikne sypká zmes s hrudkami.

  4. Tvarovanie koláča:
    Vykysnuté cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu vystlaného papierom na pečenie. Povrch môžete jemne posypať krupicou, poukladajte čučoriedky a posypte pripravenou posýpkou. Nechajte ešte 10–15 minút podkysnúť.

  5. Pečenie:
    Okraje koláča potrite vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Po vytiahnutí z rúry natrite okraje maslom s rumom – dodá im lesk a vôňu.

Záver

Tento domáci koláč je dôkazom, že aj z jednoduchých ingrediencií sa dá vykúzliť niečo výnimočné. A keď sa spojí nadýchané cesto, šťavnaté čučoriedky a maslová posýpka, vznikne koláč, ktorý nezostane na stole dlho.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.