
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Letný jablkový koláč, ktorý si zamilujete: Lahodne krémový, plný ovocia a len minimum cesta
Letný jablkový koláč, ktorý si zamilujete: Lahodne krémový, plný ovocia a len minimum cesta

Hoci klasický jablkový koláč patrí medzi obľúbené domáce dobroty, často sa stáva, že dominantnú chuť v ňom preberie cesto a samotné ovocie, ktoré by malo byť hlavnou hviezdou, ostáva potlačené. Ak aj vy patríte k milovníkom jablkovej chuti, no tradičné recepty vás sklamali, máme pre vás originálny a osviežujúci spôsob, ako si pripraviť skutočne výnimočný jablkový koláč. Tento recept je navrhnutý tak, aby jablká konečne vynikli naplno – koláč je vláčny, jemný a takmer krémovej konzistencie.
Jablká – ovocie, ktoré nikdy nesklame
Zo všetkých druhov ovocia, ktoré dozrievajú v lete a na jeseň v našich záhradách, sú jablká jedny z najuniverzálnejších. Nielenže vydržia dlho, ak ich správne uskladníte, ale sú ideálne aj na každodennú konzumáciu či prípravu rôznych dezertov. Kým štrúdľa je tradičná voľba, na ktorú mnohí nedajú dopustiť, klasické jablkové koláče bývajú často prehliadané. Dôvod? Príliš veľa cesta, ktoré utlmí lahodnú chuť ovocia. Výsledkom býva koláč, ktorý síce vyzerá dobre, no chuťovo ničím neohromí.
Iný prístup, lepší výsledok
Predstavte si koláč, v ktorom jablká tvoria hlavnú časť a cesto ich len jemne spája dohromady. Namiesto klasického vrstvenia, kde sa cesto najprv vleje do formy a ovocie sa naň len rozsype, je to tu presne naopak – hlavnou hviezdou sú jablká, zatiaľ čo cesto plní skôr podpornú funkciu. Vďaka tomuto netradičnému prístupu vznikne dezert s úžasne vláčnou textúrou, lahodne sladkou chuťou a krémovým dojmom. Tento recept vás určite presvedčí, že jablkový koláč môže byť rovnako chutný, ak nie chutnejší než samotná štrúdľa.
Recept na šťavnatý jablkový koláč s jemným cestom
Suroviny:
-
5 stredne veľkých jabĺk
-
2 vajcia
-
100 g kryštálového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
80 g hladkej múky
-
1 ČL prášku do pečiva
-
100 ml mlieka
-
20 g rozpusteného masla
-
Kôra z jedného citróna
-
Šťava z polovice citróna
-
Štipka soli
Postup prípravy:
-
Jablká si najprv očistíme – ošúpeme šupku, odstránime jadrá a nakrájame ich na čo najtenšie plátky. Takto pripravené jablká vložíme do väčšej misy a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Tento krok je dôležitý – citrón zabráni ich zhnednutiu, zatiaľ čo pripravujeme cesto.
-
V inej mise vyšľaháme vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do peny. Pridáme citrónovú kôru, rozpustené maslo a mlieko. Všetko spolu premiešame.
-
Do zmesi následne preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a opäť dobre premiešame. Následne do cesta pridáme pripravené plátky jabĺk a poriadne ich obalíme, aby bolo každé jablko pokryté cestom. V tejto fáze môže zmes pôsobiť veľmi ovocne – a to je presne cieľ.
-
Zmes prelejeme do vymastenej formy s priemerom približne 18 cm a vrch uhladíme. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 až 50 minút – závisí to od výšky koláča a typu formy. Čím nižší koláč, tým kratší čas pečenia.
-
Po upečení nechajte koláč vo forme úplne vychladnúť. Až potom ho vyberte a podľa chuti môžete jemne poprášiť práškovým cukrom.
Tip na záver:
Tento recept môžete podľa sezóny obmieňať – namiesto jabĺk môžete použiť aj hrušky, slivky alebo broskyne. Princíp však ostáva rovnaký – ovocie je základ, cesto len jeho jemným doplnkom. Výsledok je vždy nad očakávania – vláčny, svieži a s intenzívnou chuťou ovocia.
Ak milujete dezerty, ktoré sú ľahké, svieže a plné prírodnej chuti, tento letný jablkový koláč vás určite nesklame. Je to dôkaz, že aj s minimom surovín možno vytvoriť dezert, ktorý prekvapí svojou chuťou aj vzhľadom. Vyskúšajte a presvedčte sa sami – možno sa stane vaším novým obľúbeným koláčom z jabĺk.