
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Letný marhuľový koláč s tvarohom a chrumkavou posýpkou
Letný marhuľový koláč s tvarohom a chrumkavou posýpkou

Letné ovocie, najmä sladké a šťavnaté marhule, majú síce len krátku sezónu, no o to viac sa oplatí ich využiť naplno. Ak patríte k milovníkom domácich koláčov a víkend si bez vône čerstvo upečeného zákusku ani neviete predstaviť, tento marhuľový koláč s tvarohovou plnkou a posýpkou by ste určite mali skúsiť.
Nedeľný koláč s marhuľami? Stavte na osvedčenú kombináciu
Ak hľadáte inšpiráciu, čo z marhúľ upiecť, možností je veľa. Okrem klasickej bublaniny, kde namiesto čerešní použijete marhule, sa ponúka aj jednoduchý koláč s posýpkou. Ale ak chcete pripraviť niečo výnimočnejšie – lahôdku vhodnú k poobednej káve – stavte na kombináciu jemného kysnutého cesta, tvarohu a ovocia, doplnenú zlatistou posýpkou.
Tvarohová plnka: jemná, hustá a dochutená
Základom dobrej tvarohovej plnky je kvalitný tvaroh. Najvhodnejší je ten klasický „v kocke“, pretože obsahuje menej vody. Ak máte iba tvaroh z téglika, nechajte ho chvíľu odstáť v čistej utierke – prebytočná tekutina sa tak odcedí a plnka nebude riedka.
Do zmesi stačí pridať vajce alebo len žĺtok, osladíte podľa chuti a môžete pridať aj vanilku alebo nastrúhanú kôru z citróna. Všetko dobre premiešajte a natrite na pripravené cesto.
Kysnuté cesto bez čakania: rýchlo a jednoducho
Ak chcete celý proces trochu zrýchliť, siahnite po sušenom droždí. To sa rovno primiešava k múke, netreba ho vopred aktivovať. Po pridaní ostatných surovín vytvoríte mäkké cesto, ktoré necháte chvíľu kysnúť na teple – zhruba 45 minút postačí.
Čo budete potrebovať?
Cesto:
-
250 g hladkej múky
-
1 balenie sušeného droždia
-
štipku soli
-
150 ml vlažného mlieka
-
1 celé vajce
-
80 g práškového cukru
-
80 ml rozpusteného masla
Plnka:
-
500 g tuhého tvarohu
-
vajce
-
cukor podľa chuti
-
čerstvé marhule, prekrojené na polovice
Posýpka:
-
100 g polohrubej múky
-
80 g kryštálového cukru
-
80 g masla
Na dokončenie:
-
1 žĺtok na potretie okrajov
-
trocha masla a pár kvapiek rumu
Postup krok za krokom
-
Rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť.
-
V mise premiešajte múku s droždím, cukrom a štipkou soli. Pridajte vlažné mlieko, rozšľahané vajce a roztopené maslo. Všetko spracujte do vláčneho cesta.
-
Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste – cca trištvrte hodiny.
-
Plnku pripravíte jednoducho: v miske zmiešajte tvaroh s vajíčkom a cukrom. Kto chce, môže pridať aj vanilku alebo citrónovú kôru.
-
Posýpku vytvoríte tak, že do misky dáte múku, cukor a na kúsky nakrájané maslo. Prstami všetko rozmrvíte, až vznikne posýpka.
-
Rúru si predhrejte na 180 °C.
-
Vykysnuté cesto dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Rukami ho roztlačte do tvaru kruhu či oválu, pričom nechajte trochu zvýšené okraje.
-
Povrch natrite pripravenou plnkou, na ňu poukladajte polovice marhúľ reznou stranou nahor a celé to bohato posypte posýpkou
-
Okraje koláča potrite rozšľahaným žĺtkom.
-
Pečte zhruba 30–35 minút, kým nebude koláč zlatistý a okraje jemne chrumkavé.
-
Na záver si v kastróliku rozpusťte trocha masla a primiešajte kvapku rumu. Ešte teplý koláč potrite touto aromatickou zmesou.
Tento koláč je ideálny nielen na víkendové raňajky, ale aj ako dezert ku káve. Vďaka kombinácii kysnutého cesta, krémovej plnky a ovocnej šťavnatosti sa stane obľúbeným receptom vašej kuchyne.