Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Letný marhuľový koláč s tvarohom a chrumkavou posýpkou

Letný marhuľový koláč s tvarohom a chrumkavou posýpkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Letný marhuľový koláč s tvarohom a chrumkavou posýpkou Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné ovocie, najmä sladké a šťavnaté marhule, majú síce len krátku sezónu, no o to viac sa oplatí ich využiť naplno. Ak patríte k milovníkom domácich koláčov a víkend si bez vône čerstvo upečeného zákusku ani neviete predstaviť, tento marhuľový koláč s tvarohovou plnkou a posýpkou by ste určite mali skúsiť.

Nedeľný koláč s marhuľami? Stavte na osvedčenú kombináciu

Ak hľadáte inšpiráciu, čo z marhúľ upiecť, možností je veľa. Okrem klasickej bublaniny, kde namiesto čerešní použijete marhule, sa ponúka aj jednoduchý koláč s posýpkou. Ale ak chcete pripraviť niečo výnimočnejšie – lahôdku vhodnú k poobednej káve – stavte na kombináciu jemného kysnutého cesta, tvarohu a ovocia, doplnenú zlatistou posýpkou.

Tvarohová plnka: jemná, hustá a dochutená

Základom dobrej tvarohovej plnky je kvalitný tvaroh. Najvhodnejší je ten klasický „v kocke“, pretože obsahuje menej vody. Ak máte iba tvaroh z téglika, nechajte ho chvíľu odstáť v čistej utierke – prebytočná tekutina sa tak odcedí a plnka nebude riedka.

Do zmesi stačí pridať vajce alebo len žĺtok, osladíte podľa chuti a môžete pridať aj vanilku alebo nastrúhanú kôru z citróna. Všetko dobre premiešajte a natrite na pripravené cesto.

Kysnuté cesto bez čakania: rýchlo a jednoducho

Ak chcete celý proces trochu zrýchliť, siahnite po sušenom droždí. To sa rovno primiešava k múke, netreba ho vopred aktivovať. Po pridaní ostatných surovín vytvoríte mäkké cesto, ktoré necháte chvíľu kysnúť na teple – zhruba 45 minút postačí.

Čo budete potrebovať?

Cesto:

  • 250 g hladkej múky

  • 1 balenie sušeného droždia

  • štipku soli

  • 150 ml vlažného mlieka

  • 1 celé vajce

  • 80 g práškového cukru

  • 80 ml rozpusteného masla

Plnka:

  • 500 g tuhého tvarohu

  • vajce

  • cukor podľa chuti

  • čerstvé marhule, prekrojené na polovice

Posýpka:

  • 100 g polohrubej múky

  • 80 g kryštálového cukru

  • 80 g masla

Na dokončenie:

  • 1 žĺtok na potretie okrajov

  • trocha masla a pár kvapiek rumu

Postup krok za krokom

  1. Rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť.

  2. V mise premiešajte múku s droždím, cukrom a štipkou soli. Pridajte vlažné mlieko, rozšľahané vajce a roztopené maslo. Všetko spracujte do vláčneho cesta.

  3. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste – cca trištvrte hodiny.

  4. Plnku pripravíte jednoducho: v miske zmiešajte tvaroh s vajíčkom a cukrom. Kto chce, môže pridať aj vanilku alebo citrónovú kôru.

  5. Posýpku vytvoríte tak, že do misky dáte múku, cukor a na kúsky nakrájané maslo. Prstami všetko rozmrvíte, až vznikne posýpka.

  6. Rúru si predhrejte na 180 °C.

  7. Vykysnuté cesto dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Rukami ho roztlačte do tvaru kruhu či oválu, pričom nechajte trochu zvýšené okraje.

  8. Povrch natrite pripravenou plnkou, na ňu poukladajte polovice marhúľ reznou stranou nahor a celé to bohato posypte posýpkou

  9. Okraje koláča potrite rozšľahaným žĺtkom.

  10. Pečte zhruba 30–35 minút, kým nebude koláč zlatistý a okraje jemne chrumkavé.

  11. Na záver si v kastróliku rozpusťte trocha masla a primiešajte kvapku rumu. Ešte teplý koláč potrite touto aromatickou zmesou.

Tento koláč je ideálny nielen na víkendové raňajky, ale aj ako dezert ku káve. Vďaka kombinácii kysnutého cesta, krémovej plnky a ovocnej šťavnatosti sa stane obľúbeným receptom vašej kuchyne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.