Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Liaty ovocný koláč s mrveničkou ako od starej mamy. Rýchly na prípravu a rozplýva sa na jazyku

Liaty ovocný koláč s mrveničkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Liaty ovocný koláč s mrveničkou Foto: shutterstock.com
reklama:

Tradičné ovocné koláče sa často robia z kysnutého cesta, no vynikajúce sú aj v liatej verzii, ktorá je rýchla a jednoduchá na prípravu. Ak pridáte do mrveničky trochu škorice, o pár minút máte na stole lahodný dezert s vôňou jesene.

Jeseň je ideálnym obdobím nielen na zaváranie, ale aj na pečenie rozličných koláčov, v ktorých využijete zavárané ovocie zo záhrady. Jedným z najobľúbenejších je marhuľový koláč, kde sa nádherne spája jemná chuť cesta, mierne kyslé marhule a chrumkavá mrvenička. Viete, ako pripraviť tento koláč tak, aby sa doslova rozplýval na jazyku?

Marhuľový koláč s mrveničkou

Jednoduché liate cesto

Na liate cesto nasypte do misky 150 gramov hladkej múky. Pridajte 50 gramov roztopeného masla, 2 vajcia a 50 ml plnotučného mlieka. Dobre premiešajte a oslaďte 80 gramami kryštálového cukru a 1 balíčkom vanilkového cukru. Nezabudnite pridať štipku soli a 1 prášok do pečiva. Cesto bude trochu hustejšie, čo je správne. Nalejte ho do menšieho vymasteného a múkou vysypaného plechu. Na vrch cesta rovnomerne uložte 200 gramov kompotovaných marhúľ.

Základná mrvenička

Pred pečením koláč bohato posypte mrveničkou. Tá po upečení zostane krásne chrumkavá a koláč ešte viac osladí. Na prípravu mrveničky zmiešajte 130 gramov hladkej múky so 70 gramami kryštálového cukru a 70 gramami studeného masla. Maslo musí byť dobre vychladené, inak sa mrvenička nebude správne tvoriť. Ingrediencie jednoducho premiešajte rukami, aby vznikli nerovnomerné kúsky. S prípravou sa neponáhľajte, aby sa maslo v rukách príliš nerozohrialo.

Ochutená mrvenička

Ak chcete mrveničku trochu ozvláštniť, skúste pridať lyžičku škorice – táto kombinácia je ideálna nielen na marhuľový koláč, ale aj na jablkový. Mrveničku možno obohatiť aj o ďalšie prísady, ako mleté orechy, kokos alebo vanilkový cukor. Na docielenie jemnejšej a nadýchanejšej mrveničky môžete pridať aj 1 žĺtok.

Pečenie koláča

Keď máte mrveničku pripravenú, posypte ňou koláč a vložte ho do rúry predhriatej na 160 stupňov Celzia. Pečte približne 35 minút. Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžete zľahka posypať práškovým cukrom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.