- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Liečivá kvaka. Skúste 5 jednoduchých receptov
Liečivá kvaka. Skúste 5 jednoduchých receptov
Kvaka má dlhú históriu, pestovali ju už staroveké národy v Stredomorí.
Táto koreňová zelenina sa hodí skvele do teplých šalátov, ale aj k mäsu.
Obsahuje vitamín C, vápnik a má hojivé účinky.
V kuchyni ju navyše využijete celú vrátane listov.
Jej jemná, ľahko korenistá chuť vám možno pripomenie kaleráb.
Kvaka obsahuje 90% vody. V sušine obsahuje vlákniny, bielkoviny, tuky, vitamín C, karotén a vápnik. Má hojivé a liečivé účinky pri chorobách tráviaceho ústrojenstva.
Kvaka pôsobí proti rade kožných ochorení a čistí krv. Vďaka vláknine zvyšuje peristaltiku čriev. Vďaka vláknine je odporúčaný ako doplnok vhodná pri zlomeninách a osteoporóze.
Vyvarovať by sa ho mali ľudia s akútnym zápalom pečene a žlčníka, pri žlčníkových kameňoch a pri ochorení centrálnej nervovej sústavy.
Čo sa týka chuti, je lahodnejšia než zemiaky. Nielen preto by sme mali dať tejto takmer zabudnutej plodine šancu.
Jednotlivé listy sa otrhávajú a spracovávajú podobne ako špenát.
Buľvy môžeme konzumovať za surova alebo variť. Listová kvaka sa dusí ako kel alebo špenát. Veľmi chutná je v opečená ,pochutnáte si aj keď ju pridáte do rôznych zeleninových zmesí. Rozhodne však musíte vyskúšať jej kombináciu so zemiakmi.
To je ešte len mňamka.
Lahôdkové odrody kvaky vypestovali ľudia len nedávno zhruba pred päťdesiatimi rokmi.
Hoci kvaka nie je práve najobľúbenejšia zelenina, je veľmi zdravá a vďaka tomu, že obsahuje 90% vody, je tiež diétna.
Má liečivé účinky, najčastejšie sa používa proti chorobám zažívacieho ústrojenstva.
Krémová polievka s hubami
V hrnci rozpustíme maslo a speníme nadrobno nakrájanú cibuľku.
Kvaku nakrájame na stredne veľké kocky a pridáme ju k cibuli.
Zalejeme vývarom, dochutíme soľou a korením a varíme zhruba hodinu.
Potom pridáme do polievky zemiaky a počkáme než zmäknú.
Počas mixovania ponorným mixérom prilievame pomaly smotanu.
Nakoniec si na panvici orestujeme huby (najlepšie kuriatka), ktoré pri podávaní pridáme do taniera k polievke.
Kvaka s bravčovým mäsom
Olúpanú kvaku nakrájame na tenké prúžky, sparte ju vriacou vodou a nechajte dusiť na masle s kockou cukru.
Občas podlievajte vývarom. K dusenej kvake pridajte bravčové mäso nakrájané na stredné kúsky.
V inom hrnci si pripravte omáčku, ktorou potom mäso s kvakou prelejete.
Omáčku pripravíte zo skaramelizovanej zápražky a vývaru, okoreneného rozdrveným novým korením, pridať môžete aj bobkový list, ktorý potom vyberieme.
Omáčkou prelejte dusené mäso s kvakou a ozdobte lístkom z kvaky.
Zapečená kvaka s mrkvou
Kvaku nakrájame na tenké plátky a mrkvu na kolieska. V miske si pripravíme smotanu, do ktorej pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Do okrúhlej zapekacej misky poskladáme kvaku s mrkvou a zalejeme ochutenou smotanou. Zapekáme asi hodinu.
Po pol hodine posypeme kvaku s mrkvou čerstvým tymiánom. Medzitým si pripravíme kuracie prsia, ktorá pripravíme ako steak, ktorý podávame so zapečenou kvakou.
Teplý šalát z kvaky a zeleru
V hrnci si rozpálime olej a pridáme nakrájanú kvaku a zeler.
Posolíme, prikryjeme a necháme variť. Akonáhle sa všetko rozvarí stiahneme teplotu a dusíme zeleninu do mäkka.
Na hrubom strúhadle si nastrúhame reďkovky a ľadový šalát nakrájame na kúsky.
Vo chvíli, keď zelenina v hrnci zmäkne, zmiešame ju so šalátom a reďkovkami. V mise všetko dobre premiešame, pridáme trochu majonézy s octom pre dochutenie a podávame ešte teplé.
Kuracie mäso s kvakou
Kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky opražíme na rozpálenom oleji, pridáme tymián, soľ, korenie a podlejeme vodou. Pridáme lyžicu sójovej omáčky a nastrúhanú kvaku a dusíme do mäkka.
Keď je mäso a kvaka mäkké, zahustíme omáčku a podávame so zemiakmi.