Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Liečivá kvaka. Skúste 5 jednoduchých receptov

Bez nazvu 1 – obnoveny 2.jpg
10
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Kvaka má dlhú históriu, pestovali ju už staroveké národy v Stredomorí. 

Táto koreňová zelenina sa hodí skvele do teplých šalátov, ale aj k mäsu.

 Obsahuje vitamín C, vápnik a má hojivé účinky. 

V kuchyni ju navyše využijete celú vrátane listov.

Jej jemná, ľahko korenistá chuť vám možno pripomenie kaleráb.

Kvaka

Kvaka obsahuje 90% vody. V sušine obsahuje vlákniny, bielkoviny, tuky, vitamín C, karotén a vápnik. Má hojivé a liečivé účinky pri chorobách tráviaceho ústrojenstva. 

Kvaka pôsobí proti rade kožných ochorení a čistí krv. Vďaka vláknine zvyšuje peristaltiku čriev. Vďaka vláknine je odporúčaný ako doplnok vhodná pri zlomeninách a osteoporóze.

Vyvarovať by sa ho mali ľudia s akútnym zápalom pečene a žlčníka, pri žlčníkových kameňoch a pri ochorení centrálnej nervovej sústavy.

Čo sa týka chuti, je lahodnejšia než zemiaky. Nielen preto by sme mali dať tejto takmer zabudnutej plodine šancu. 

 Jednotlivé listy sa otrhávajú a spracovávajú podobne ako špenát.

F6359e.jpg

Buľvy môžeme konzumovať za surova alebo variť. Listová kvaka sa dusí ako kel alebo špenát. Veľmi chutná je v opečená ,pochutnáte si aj keď ju pridáte do rôznych zeleninových zmesí. Rozhodne však musíte vyskúšať jej kombináciu so zemiakmi. 

To je ešte len mňamka.

Turnips_eduardsv.jpg

Lahôdkové odrody kvaky vypestovali ľudia len nedávno zhruba pred päťdesiatimi rokmi. 

Hoci kvaka nie je práve najobľúbenejšia zelenina, je veľmi zdravá a vďaka tomu, že obsahuje 90% vody, je tiež diétna. 

Má liečivé účinky, najčastejšie sa používa proti chorobám zažívacieho ústrojenstva.

Krémová polievka s hubami


V hrnci rozpustíme maslo a speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. 

Kvaku nakrájame na stredne veľké kocky a pridáme ju k cibuli. 

Zalejeme vývarom, dochutíme soľou a korením a varíme zhruba hodinu.

Potom pridáme do polievky zemiaky a počkáme než zmäknú.

Počas mixovania ponorným mixérom prilievame pomaly smotanu. 

Nakoniec si na panvici orestujeme huby (najlepšie kuriatka), ktoré pri podávaní pridáme do taniera k polievke.

Krémová s kvakou

Kvaka s bravčovým mäsom


Olúpanú  kvaku nakrájame na tenké prúžky, sparte ju vriacou vodou a nechajte dusiť na masle s kockou cukru.

 Občas podlievajte  vývarom. K dusenej kvake pridajte bravčové mäso nakrájané na stredné kúsky. 

V inom hrnci si pripravte omáčku, ktorou potom mäso s kvakou prelejete. 

Omáčku pripravíte zo skaramelizovanej zápražky a  vývaru, okoreneného rozdrveným novým korením, pridať môžete aj bobkový list, ktorý potom vyberieme. 

Omáčkou prelejte dusené mäso s kvakou a ozdobte lístkom z kvaky.

Rutabaga.jpg

Zapečená kvaka s mrkvou


Kvaku nakrájame na tenké plátky a mrkvu na kolieska. V miske si pripravíme smotanu, do ktorej pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Do okrúhlej zapekacej misky poskladáme kvaku s mrkvou a zalejeme ochutenou smotanou. Zapekáme asi hodinu. 

Po pol hodine posypeme kvaku s mrkvou čerstvým tymiánom. Medzitým si pripravíme kuracie prsia, ktorá pripravíme ako steak, ktorý podávame so zapečenou kvakou.

Screenshot_3.jpg

Teplý šalát z kvaky a zeleru

V hrnci si rozpálime olej a pridáme nakrájanú kvaku a  zeler. 

Posolíme, prikryjeme a necháme variť. Akonáhle sa všetko rozvarí stiahneme teplotu a dusíme zeleninu do mäkka. 

Na hrubom strúhadle si nastrúhame reďkovky a ľadový šalát nakrájame na kúsky.

 Vo chvíli, keď zelenina v hrnci zmäkne, zmiešame ju so šalátom a reďkovkami. V mise všetko dobre premiešame, pridáme trochu majonézy s octom pre dochutenie a podávame ešte teplé.

Turnip cake 982897_960_720.jpg

Kuracie mäso s kvakou


Kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky opražíme na rozpálenom oleji, pridáme tymián, soľ, korenie a podlejeme vodou. Pridáme lyžicu sójovej omáčky a nastrúhanú kvaku a dusíme do mäkka.

 Keď je mäso a kvaka mäkké, zahustíme omáčku a podávame so zemiakmi.

Img_4479.jpg
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.