- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Liečivý čaj z cibuľovej šupky: ako ho pripraviť a aké choroby lieči
Liečivý čaj z cibuľovej šupky: ako ho pripraviť a aké choroby lieči
Je známe, že cibuľová šupka je vhodná nielen na farbenie vajíčok na Veľkú noc, ale môžete z nej pripraviť aj zdravé nálevy!
Predtým sa s jej pomocou liečili osýpky a týfus, no ako sa dá využiť dnes?
Čo je cibuľový šupkový čaj ?
Cibuľa, Jalta či šalotka – snáď každá gazdinka má v zásobe niekoľko hlávok cibule, bez ktorých sa zaobíde máloktorý pokrm.
Všetci však vieme, že cibuľová dužina je veľmi užitočná – obsahuje vitamíny, minerály a fytoncídy (ktoré spôsobujú slzenie očí),
ktoré zlepšujú stav ciev a kostného tkaniva, pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, sú vo všeobecnosti dobré pre naše zdravie.
Šupy z cibule ich „košeľa“, sa však väčšinou vyhadzuje – jedinou výnimkou je využitie šupiek v predvečer Veľkej noci, kedy príde čas zafarbiť vajíčka do veselej oranžovej alebo sýtočervenej farby, podľa odrody cibule.
Zistilo sa však, že ak sa cibuľová šupka zaleje vodou a nechá sa variť, do nálevu sa extrahujú mimoriadne užitočné látky, ktoré dokážu vyliečiť mnohé choroby.
Čaj z cibuľovej šupky pôsobí protizápalovo a analgeticky, stimuluje krvný obeh a trávenie, má antihistamínové a choleretické účinky, zmierňuje opuchy, chráni pred vírusmi a dodáva dodatočnú energiu.
Prečo je pre vás dobrý cibuľový čaj
Za žiarivú farbu zeleniny a ovocia sú zodpovedné úžasné flavonoidy – pigmenty rastlinného pôvodu, ktoré sú štruktúrou a zložením podobné hormónom a aktívne sa podieľajú na mnohých procesoch prebiehajúcich v našom tele.
Cibuľová šupka obsahuje flavonoid quercetín , jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý udržuje bunky zdravé a mladé a pomáha v boji proti rakovine.
Quercetín potrebujú alergici na zmiernenie príznakov, má protizápalové vlastnosti, podporuje kardiovaskulárne zdravie.
Zabraňuje tvorbe aterosklerotických plátov, čo znamená, že znižuje riziko vzniku trombózy a mŕtvice.
A čím je cibuľa svetlejšia, tým viac quercetínu obsahuje.
Ďalším dôležitým bioflavonoidom obsiahnutým v oranžovej šupe cibule je karotén – provitamín A.
Znižuje tiež hladinu cholesterolu v krvi a je dobrý na cievy, je potrebný aj pre zrak, ochranu pred vírusovými infekciami a bojuje proti zápalom.
Okrem týchto dvoch silných látok so širokým spektrom užitočných vlastností obsahuje cibuľová šupka organické kyseliny, vitamíny B, železo, jód, fosfor a zinok.
Ako pripraviť čaj z cibuľovej šupky
Cibuľové šupky sú husto navrstvené na seba.. Majú v závislosti od odrody zvyčajne 4-7 vrstiev.
Na prípravu liečivého čaju z cibuľovej šupky si vyberte čisté, čerstvé, nepoškodené cibuľky – čím mladšie, tým lepšie.
Určite nezbierajte šupky dopredu ..Musí to byť čerstvo ošúpaná cibuľa..
Pred použitím je potrebné šupku dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou.
Existuje mnoho spôsobov varenia cibuľových šupiek:
na získanie slabého nálevu ju môžete zaliať s vodou s teplotou 60°C a nechať lúhovať 15 minút, kým nápoj nezmení farbu na tmavožltú.
Alebo pripravujú siné odvary – šupky sa varia niekoľko minút vo vriacej vode.
Pestrý cibuľový čaj
Ak sa vám nepáči chuť cibule, potom so šupkami môžete čaj spestriť.
Vezmite šupky z dvoch cibúľ, opláchnite a vložte do hrnca.
Ponorte tam vrecko zeleného čaju a lyžičku sypaného čaju, zalejte pohárom horúcej vody a nechajte 10 minút lúhovať.
Do čajových lístkov pridajte med, citrónovú šťavu a mätu – nápoj podľa chuti rozrieďte vodou.