Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Linecké koláčiky podľa Romana Paulusa: Krehké, voňavé a rozplývajú sa na jazyku

Linecké pečivo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Linecké pečivo Foto: depositphotos.com
reklama:

Na prvý pohľad pôsobí linecké pečivo ako jednoduchý recept – veď sú to len dve sušienky zlepené marmeládou. Ale keď sa do prípravy pustí známy šéfkuchár Roman Paulus, aj z tejto klasiky sa stane malé umelecké dielo, ktoré má osobitý šmrnc a eleganciu.

Sladká klasika, bez ktorej si Vianoce nevieme predstaviť

Sladké máme v krvi – a my, Slováci sa pri výbere vianočného pečiva držíme tradícií. Na sviatočných stoloch nechýbajú perníčky, linecké kolieska, vanilkové rožky a osie hniezda. Práve linecké patrí medzi tie najobľúbenejšie – voňavé, jemné, s marmeládou, ktorá sa pri každom súste spája s chuťou masla a vanilky.

Obľúbené maškrtenie cisárovnej Sissi

Ak patríte medzi milovníkov lineckého, rozhodne nie ste sami. Tento dezert má svoj pôvod v rakúskom meste Linz, hoci je zaujímavé, že priamo tam ho pod týmto názvom vôbec nepoznajú. Je to trochu ako s „viedenskou kávou“ – u nás bežne dostupná, vo Viedni však miestni o takejto špecialite často ani nepočuli.

V lineckých cukrárňach by ste namiesto „lineckého pečiva“ našli skôr „Linzer Augen“ – teda „linecké oči“. Ide o dve väčšie kolieska z krehkého cesta (často s vlnitým okrajom), ktoré sú spojené marmeládou. Tento dezert vraj milovala samotná cisárovná Alžbeta Bavorská – Sissi, a preto sa niet čomu čudovať, že Rakúšania si bez neho svoju popoludňajšiu kávu nevedia predstaviť.

V Rakúsku krehké, u nás linecké

Ak by ste teda v Rakúsku žiadali „linecké pečivo“, cukrár by pravdepodobne nevedel, o čom hovoríte. Museli by ste si vypýtať práve „Linzer Augen“. Rovnako je to aj s cestom – u nás známe ako „linecké“, v Rakúsku ho nazývajú jednoducho krehkým cestom (Mürbteig).

A ako si túto lahôdku pripraviť doma, aby ste si vyčarovali voňavé koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku? Tu prichádza na scénu Roman Paulus a jeho osvedčený recept.

Linecké pečivo podľa Romana Paulusa

Ingrediencie:

  • 200 g zmäknutého masla

  • 100 g práškového cukru

  • 300 g hladkej múky

  • kôra z 1 bio citróna

  • štipka soli

  • 1 vanilkový cukor

  • 3 žĺtky

Postup:

V kuchynskom robote zmiešajte maslo s cukrom, pridajte žĺtky, múku, citrónovú kôru, vanilkový cukor a štipku soli. Cesto potom krátko prepracujte rukami, aby sa spojilo do hladkej hmoty. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke niekoľko hodín odpočívať – ideálne cez noc.

Malý trik od šéfkuchára

Mnohí robia pri príprave lineckého jednu chybu – formujú cesto do guľky. Podľa Romana Paulusa to však nie je ideálne, pretože sa nerozkladá teplo rovnomerne – okraje rýchlo zmäknú, zatiaľ čo stred zostane tvrdý.

Lepšou voľbou je vytvarovať cesto do „tehlového“ tvaru, teda do hranola. Takto bude mať cesto pri vaľkaní rovnakú teplotu a bude sa s ním pracovať oveľa jednoduchšie.

Vykrajovanie a pečenie

Na druhý deň cesto rozvaľkajte na tenší plát (asi 3 mm) a vykrajujte obľúbené tvary – srdiečka, kolieska, hviezdičky či kvietky. Pri polovici kúskov vykrojte v strede otvor – ten sa neskôr vyplní marmeládou a vytvorí typické „okienko“.

Cukrovinky pečte pri 170 °C dozlatista, zhruba 8 až 10 minút, podľa veľkosti. Po upečení nechajte vychladnúť.

Čím linecké zlepiť?

Najlepšie vynikne kyslejšia marmeláda – malinová, ríbezľová alebo pomarančová. Jedno plné koliesko natrite marmeládou a priklopte ho druhým, s otvorom v strede. Jemne zatlačte, aby sa spojili, a nechajte v chlade odležať.

Čím dlhšie linecké odpočíva, tým lepšie sa chute prepoja a koláčiky budú mať mäkšiu, priam maslovú konzistenciu.

Extra tip od majstra

Hornú časť koliesok najskôr posypte práškovým cukrom a až potom ich zlepte. Vďaka tomu zostane marmeládový stred krásne lesklý a koláčiky budú pôsobiť ako z výkladu cukrárne.

Krehká dokonalosť, ktorá pretrváva roky

Linecké pečivo patrí medzi tie recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Možno práve preto, že ich chuť dokáže v každom z nás prebudiť spomienku na detstvo, na vôňu pečenia a na chvíle pokoja pred Vianocami.

A keď k tomu pridáte pár rád od skúseného kuchára, výsledok bude jednoducho dokonalý – krehký, voňavý a s marmeládovým stredom, ktorý sa na jazyku rozplýva ako sľub sladkého šťastia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.