- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Linecké koláčiky podľa Romana Paulusa: Krehké, voňavé a rozplývajú sa na jazyku
Linecké koláčiky podľa Romana Paulusa: Krehké, voňavé a rozplývajú sa na jazyku
Na prvý pohľad pôsobí linecké pečivo ako jednoduchý recept – veď sú to len dve sušienky zlepené marmeládou. Ale keď sa do prípravy pustí známy šéfkuchár Roman Paulus, aj z tejto klasiky sa stane malé umelecké dielo, ktoré má osobitý šmrnc a eleganciu.
Sladká klasika, bez ktorej si Vianoce nevieme predstaviť
Sladké máme v krvi – a my, Slováci sa pri výbere vianočného pečiva držíme tradícií. Na sviatočných stoloch nechýbajú perníčky, linecké kolieska, vanilkové rožky a osie hniezda. Práve linecké patrí medzi tie najobľúbenejšie – voňavé, jemné, s marmeládou, ktorá sa pri každom súste spája s chuťou masla a vanilky.
Obľúbené maškrtenie cisárovnej Sissi
Ak patríte medzi milovníkov lineckého, rozhodne nie ste sami. Tento dezert má svoj pôvod v rakúskom meste Linz, hoci je zaujímavé, že priamo tam ho pod týmto názvom vôbec nepoznajú. Je to trochu ako s „viedenskou kávou“ – u nás bežne dostupná, vo Viedni však miestni o takejto špecialite často ani nepočuli.
V lineckých cukrárňach by ste namiesto „lineckého pečiva“ našli skôr „Linzer Augen“ – teda „linecké oči“. Ide o dve väčšie kolieska z krehkého cesta (často s vlnitým okrajom), ktoré sú spojené marmeládou. Tento dezert vraj milovala samotná cisárovná Alžbeta Bavorská – Sissi, a preto sa niet čomu čudovať, že Rakúšania si bez neho svoju popoludňajšiu kávu nevedia predstaviť.
V Rakúsku krehké, u nás linecké
Ak by ste teda v Rakúsku žiadali „linecké pečivo“, cukrár by pravdepodobne nevedel, o čom hovoríte. Museli by ste si vypýtať práve „Linzer Augen“. Rovnako je to aj s cestom – u nás známe ako „linecké“, v Rakúsku ho nazývajú jednoducho krehkým cestom (Mürbteig).
A ako si túto lahôdku pripraviť doma, aby ste si vyčarovali voňavé koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku? Tu prichádza na scénu Roman Paulus a jeho osvedčený recept.
Linecké pečivo podľa Romana Paulusa
Ingrediencie:
-
200 g zmäknutého masla
-
100 g práškového cukru
-
300 g hladkej múky
-
kôra z 1 bio citróna
-
štipka soli
-
1 vanilkový cukor
-
3 žĺtky
Postup:
V kuchynskom robote zmiešajte maslo s cukrom, pridajte žĺtky, múku, citrónovú kôru, vanilkový cukor a štipku soli. Cesto potom krátko prepracujte rukami, aby sa spojilo do hladkej hmoty. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke niekoľko hodín odpočívať – ideálne cez noc.
Malý trik od šéfkuchára
Mnohí robia pri príprave lineckého jednu chybu – formujú cesto do guľky. Podľa Romana Paulusa to však nie je ideálne, pretože sa nerozkladá teplo rovnomerne – okraje rýchlo zmäknú, zatiaľ čo stred zostane tvrdý.
Lepšou voľbou je vytvarovať cesto do „tehlového“ tvaru, teda do hranola. Takto bude mať cesto pri vaľkaní rovnakú teplotu a bude sa s ním pracovať oveľa jednoduchšie.
Vykrajovanie a pečenie
Na druhý deň cesto rozvaľkajte na tenší plát (asi 3 mm) a vykrajujte obľúbené tvary – srdiečka, kolieska, hviezdičky či kvietky. Pri polovici kúskov vykrojte v strede otvor – ten sa neskôr vyplní marmeládou a vytvorí typické „okienko“.
Cukrovinky pečte pri 170 °C dozlatista, zhruba 8 až 10 minút, podľa veľkosti. Po upečení nechajte vychladnúť.
Čím linecké zlepiť?
Najlepšie vynikne kyslejšia marmeláda – malinová, ríbezľová alebo pomarančová. Jedno plné koliesko natrite marmeládou a priklopte ho druhým, s otvorom v strede. Jemne zatlačte, aby sa spojili, a nechajte v chlade odležať.
Čím dlhšie linecké odpočíva, tým lepšie sa chute prepoja a koláčiky budú mať mäkšiu, priam maslovú konzistenciu.
Extra tip od majstra
Hornú časť koliesok najskôr posypte práškovým cukrom a až potom ich zlepte. Vďaka tomu zostane marmeládový stred krásne lesklý a koláčiky budú pôsobiť ako z výkladu cukrárne.
Krehká dokonalosť, ktorá pretrváva roky
Linecké pečivo patrí medzi tie recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Možno práve preto, že ich chuť dokáže v každom z nás prebudiť spomienku na detstvo, na vôňu pečenia a na chvíle pokoja pred Vianocami.
A keď k tomu pridáte pár rád od skúseného kuchára, výsledok bude jednoducho dokonalý – krehký, voňavý a s marmeládovým stredom, ktorý sa na jazyku rozplýva ako sľub sladkého šťastia.
