Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Linecké koláčiky podľa viac ako 100-ročného receptu: Poctivá klasika, ktorá nikdy nesklame

Linecké koláčiky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Linecké koláčiky Foto: depositphotos.com
reklama:

Vianoce si bez vône čerstvo upečených koláčikov vie predstaviť len málokto. A medzi tými najtradičnejšími má výnimočné miesto linecké pečivo – krehké, jemne voňavé a krásne sladkokyslé. Tento overený recept pochádza z kuchárky Marie Janků-Sandtnerovej, ktorá patrila medzi najuznávanejšie osobnosti česko-slovenskej kuchyne prvej polovice 20. storočia.

Jej kuchárky vychádzali opakovane aj po jej smrti a dodnes patria medzi poklady každej domácej kuchyne. Recepty tejto šikovnej ženy dokazujú, že poctivé suroviny, trpezlivosť a jednoduchosť nikdy nevyjdú z módy.

Kto bola Marie Janků-Sandtnerová?

Možno vám jej meno nie je známe, ale v časoch našich starých mám bola jednou z najuznávanejších autorít v oblasti varenia. Po boku takých legiend, ako bola Magdaléna Dobromila Rettigová, priniesla do kuchyne praktickosť a systematickosť.

Sandtnerová napísala niekoľko kuchárok, ktoré sa stali základom domácich kníh o varení. Po jej smrti v roku 1946 sa knihy vydávali ďalej a ponúkali takmer 1 400 receptov – od jednoduchých jedál až po vycibrené dezerty. Niet divu, že sa dodnes považuje za priekopníčku modernej domácej kuchyne.

Krehké linecké ako od prababičky

Ak sa chcete preniesť o sto rokov späť a ochutnať, ako sa pieklo kedysi, vyskúšajte tento recept. Linecké koláčiky sú nenáročné, no ich chuť vás presvedčí, že v jednoduchosti je krása.

Budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky

  • 90 g práškového cukru

  • 140 g masla izbovej teploty

  • 2 žĺtky

  • štipku soli

  • ½ čajovej lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

  • 1 polievkovú lyžicu čerstvej citrónovej šťavy

Na spájanie sa výborne hodí ríbezľový džem, ktorý svojou sviežou kyslosťou vyváži sladkosť cesta. Ak nemáte ríbezľový, môžete použiť aj malinový alebo višňový.

Na tvarovanie budete potrebovať formičky – väčšie na spodné časti koláčikov a menšie, ktorými do polovice kúskov vyrežete otvor, aby vzniklo typické linecké „okienko“.

Ako pripraviť dokonalé cesto

Do väčšej misy preosejte múku s cukrom, pridajte soľ a citrónovú kôru. Potom pridajte na kúsky nakrájané maslo, žĺtky a citrónovú šťavu. Najskôr všetko premiešajte vidličkou alebo vareškou, aby sa suroviny spojili, a následne rukami vytvorte kompaktné, hladké cesto.

Krehké cesto sa na rozdiel od kysnutého nemá dlho miesiť – len toľko, aby sa všetky suroviny spojili. Potom ho zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne však cez noc.

Tento krok je veľmi dôležitý – cesto stuhne, chute sa prepoja a pri pečení sa koláčiky nebudú roztekať.

Pečenie krok za krokom

Pred pečením cesto vyberte z chladničky a nechajte ho asi 15 minút zmäknúť. Rozdeľte ho na tri časti, aby sa s ním lepšie pracovalo. Pracovnú dosku jemne pomúčte a vyvaľkajte plát s hrúbkou približne 5 milimetrov.

Z cesta vykrajujte rôzne tvary podľa fantázie – kolieska, hviezdičky, srdiečka, kvetinky… Do polovice kúskov vykrojte otvor, ktorý po naplnení odhalí džemovú vrstvu.

Plech vyložte papierom na pečenie a koláčiky pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 10 minút – len do jemného zlatistého odtieňa.

Po vytiahnutí ich nechajte minútku na plechu, aby stuhli, a potom ich preneste na mriežku, kde môžu vychladnúť úplne.

Spájanie a skladovanie

Vychladnuté kúsky spojte džemom – nie príliš veľa, len toľko, aby sa koláčiky pekne zlepili. Vrchnú časť môžete posypať práškovým cukrom.

Hotové linecké koláčiky uložte do plechovej alebo papierovej krabice a odložte na chladné a suché miesto – napríklad na balkón, do špajze či komory. Mrazu sa nemusíte báť, práve naopak – koláčiky získajú ešte väčšiu krehkosť. Dôležité je chrániť ich pred vlhkosťou, aby zostali krásne chrumkavé.

Moderné obmeny lineckých koláčikov

Aj keď tradičný recept je nenahraditeľný, mnohí radi experimentujú. Dnes vznikajú rôzne bezlepkové či zdravšie verzie – namiesto pšeničnej múky sa používa mandľová, kokosová alebo ryžová, biely cukor nahrádza med, trstinový cukor alebo javorový sirup.

Vegánske varianty zas používajú ľanové semienka, jablkové pyré alebo kokosový olej namiesto vajíčok a masla. Niektorí do cesta pridávajú aj škoricu, klinček, vanilku alebo kvapku rumu, aby koláčiky získali osobitý charakter.

Možností je nespočetne veľa, no základ ostáva rovnaký – krehké, voňavé a ručne robené linecké koláčiky patria k najväčším symbolom Vianoc.

Záver

Recepty Marie Janků-Sandtnerovej ukazujú, že pravá hodnota tradičnej kuchyne nikdy nezmizne. Krehké linecké koláčiky podľa jej receptu sú dôkazom, že poctivé domáce pečenie má dušu.

Ak si ich pripravíte aj vy, pocítite atmosféru starých čias – vôňu masla, citróna a vanilky, ktorá zaplní celú kuchyňu a vyčarí úsmev na tvári každému, kto ich ochutná.

Vianoce bez lineckých koláčikov? To by jednoducho neboli Vianoce.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.