Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Listové cesto

Listkove cesto.png
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zvyčajne sa listovému cestu hovorí lístkové.. Listové cesto, podobne ako odpaľované , je cesto bez cukru, a je teda vhodne aj na prípravu slaného pečiva - tyčiniek , taštičiek plnených syrovými, tvarohovými, mäsovými alebo zeleninovými plnkami, ktoré ponúkame aj ako súčasť studeného občerstvenia.
reklama:

Zvyčajne sa listovému cestu hovorí lístkové..

Listové cesto, podobne ako odpaľované , je cesto bez cukru, a je teda vhodne aj na prípravu slaného pečiva – tyčiniek , taštičiek plnených syrovými, tvarohovými, mäsovými alebo zeleninovými plnkami, ktoré ponúkame aj ako súčasť studeného občerstvenia.

Listove3.png
www.canva.com

Keď sa naučíme pripravovať listové cesto , zvládneme aj prípravu pľundrového cesta .

Pečivo z listového cesta nasladko má široké uplatnenie.

Pripravujeme z neho rôzne plnené záviny , taštičky alebo trojuholníčky.

Vrcholom stále zostávajú listové rezy , trubičky alebo šatôčky.Bez nazvu listkove 2.png

Pre všetkých , čo toto pečivo pripravujú je výhodou , že na jeho prípravu môžu použiť aj kúpený polotovar.

Časom zistíme , ktoré cesto najlepšie „lístkuje“ .

Kúpeným cestom si ušetríme značné množstvo času .

Pri dodržaní zásad správneho pečenia , v dobre vyhriatej rúre , môžete pripraviť fantastický múčnik..

Domáca príprava obľúbeného klasického listového cesta je nielen časovo náročná, ale nie je ani ľahká.

Musí sa pripravovať v chladnej miestnosti , aby sa tuk príliš nezohrieval.

Na prípravu používame výhradne kvalitnú hladkú múku , z tuku najlepšie maslo , z vajec iba žĺtky.

Výrobky z listového cesta potierame rozšľahaným vajcom iba zhora a kladieme na plech vypláchnutý studenou vodou.

Pri pečení rúru dôkladne predhrejeme, a len čo cesto dostatočne vyskočí a zožltne , zmiernime teplotu a dopečieme dozlatista.

Pri pečení listového cesta rúru aspoň prvých 10 minút neotvárame.

Múčniky z tohto cesta sú najchutnejšie čerstvé.

Listove 4.png
www.canva.com

Príprava klasického listového cesta 

Na prípravu listového cesta potrebujeme dve „čiastkové “ cestá:

Vodové :

  • 150 g hladkej múky 
  • 150 ml vody
  • 1 lyžička octu
  • 1 žĺtok
  • soľ

Tukové:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g masla
  1. Tukové cesto pripravíme premiesením masla a múky, ktoré spracujeme na určitý plochý tvar a necháme v chlade odležať.
  2. Medzitým si pripravíme z uvedených surovín vodové cesto – pružné a nelepivé, závinu podobné cesto. Prikryté ho necháme takisto odležať.
  3. Potom vodové cesto rozvaľkáme na plát , položíme naň tukové cesto , plát zložíme ako obálku a rozvaľkáme. Znovu zložíme a tento postup opakujeme najmenej 3 – 6 krát. Potom cesto uložíme do chladu odležať a stuhnúť.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.