- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Listové cesto
Listové cesto
Zvyčajne sa listovému cestu hovorí lístkové..
Listové cesto, podobne ako odpaľované , je cesto bez cukru, a je teda vhodne aj na prípravu slaného pečiva – tyčiniek , taštičiek plnených syrovými, tvarohovými, mäsovými alebo zeleninovými plnkami, ktoré ponúkame aj ako súčasť studeného občerstvenia.
Keď sa naučíme pripravovať listové cesto , zvládneme aj prípravu pľundrového cesta .
Pečivo z listového cesta nasladko má široké uplatnenie.
Pripravujeme z neho rôzne plnené záviny , taštičky alebo trojuholníčky.
Vrcholom stále zostávajú listové rezy , trubičky alebo šatôčky.
Pre všetkých , čo toto pečivo pripravujú je výhodou , že na jeho prípravu môžu použiť aj kúpený polotovar.
Časom zistíme , ktoré cesto najlepšie „lístkuje“ .
Kúpeným cestom si ušetríme značné množstvo času .
Pri dodržaní zásad správneho pečenia , v dobre vyhriatej rúre , môžete pripraviť fantastický múčnik..
Domáca príprava obľúbeného klasického listového cesta je nielen časovo náročná, ale nie je ani ľahká.
Musí sa pripravovať v chladnej miestnosti , aby sa tuk príliš nezohrieval.
Na prípravu používame výhradne kvalitnú hladkú múku , z tuku najlepšie maslo , z vajec iba žĺtky.
Výrobky z listového cesta potierame rozšľahaným vajcom iba zhora a kladieme na plech vypláchnutý studenou vodou.
Pri pečení rúru dôkladne predhrejeme, a len čo cesto dostatočne vyskočí a zožltne , zmiernime teplotu a dopečieme dozlatista.
Pri pečení listového cesta rúru aspoň prvých 10 minút neotvárame.
Múčniky z tohto cesta sú najchutnejšie čerstvé.
Príprava klasického listového cesta
Na prípravu listového cesta potrebujeme dve „čiastkové “ cestá:
Vodové :
- 150 g hladkej múky
- 150 ml vody
- 1 lyžička octu
- 1 žĺtok
- soľ
Tukové:
- 250 g hladkej múky
- 250 g masla
- Tukové cesto pripravíme premiesením masla a múky, ktoré spracujeme na určitý plochý tvar a necháme v chlade odležať.
- Medzitým si pripravíme z uvedených surovín vodové cesto – pružné a nelepivé, závinu podobné cesto. Prikryté ho necháme takisto odležať.
- Potom vodové cesto rozvaľkáme na plát , položíme naň tukové cesto , plát zložíme ako obálku a rozvaľkáme. Znovu zložíme a tento postup opakujeme najmenej 3 – 6 krát. Potom cesto uložíme do chladu odležať a stuhnúť.