Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Luxusné domáce šunkofleky: Takto zostanú šťavnaté a v rúre sa nevysušia

Domáce šunkofleky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáce šunkofleky Foto: depositphotos.com
reklama:

Šunkofleky patria medzi najobľúbenejšie jedlá staršej aj mladšej generácie. Ide o klasiku, ktorá nikdy nesklame – no len málokto vie, že tento jednoduchý pokrm sa dá povýšiť na úplne novú úroveň. Ak sa pri ich príprave držíte tradičného postupu, možno ich máte radi, ale vyskúšajte pár drobných trikov a vaše šunkofleky budú neuveriteľne šťavnaté, voňavé a plné chuti.

Krátky pohľad do histórie šunkoflekov

Zapečené cestoviny s údeným mäsom poznajú kuchyne po celej Európe. Korene tohto jedla siahajú až do Nemecka, kde sa varili už v 19. storočí. Niektoré pramene však tvrdia, že ich obľubovali už starovekí Rimania – samozrejme v jednoduchej forme s vajcami a syrom. Šunkofleky, ako ich poznáme dnes, sa postupne rozšírili aj na Slovensko, kde sa stali symbolom poctivého domáceho obeda.

Ak chcete toto tradičné jedlo ozvláštniť, môžete si ho pripraviť úplne po svojom – napríklad s domácimi cestovinami alebo netradičnými prísadami.

Tajomstvo šťavnatosti: dvojité zapekanie

Základom úspechu je postupné dvojité pečenie, ktoré zabezpečí, že sa cestoviny nevysušia, ale zostanú krásne vláčne.

Budete potrebovať:

  • 400 g cestovín (najlepšie fliačky),

  • 300 g údeného mäsa alebo kvalitnej šunky,

  • 5 vajec,

  • 100 ml mlieka,

  • soľ, čierne korenie,

  • trochu oleja.

Postup:

  1. Cestoviny uvarte v osolenej vode s kvapkou oleja, aby sa nezlepili.

  2. Medzitým si nakrájajte údené mäso na malé kocky.

  3. Uvarené cestoviny sceďte a prepláchnite studenou vodou, aby sa zastavil proces varenia.

  4. Zmiešajte ich s mäsom a presuňte do zapekacej misy.

  5. Vložte do predhriatej rúry na 220 °C približne na 15 minút.

Zatiaľ si pripravte zálievku – v miske rozšľahajte vajcia s mliekom, osoľte a okoreňte. Po prvej fáze pečenia ňou zalejte šunkofleky, znížte teplotu rúry na 180 °C a nechajte zapiecť do zlatista. Výsledkom bude voňavý pokrm s jemne krémovou textúrou.

Podávajte ho s nakladanou uhorkou, čalamádou alebo čerstvým zeleninovým šalátom – všetko sa k nemu výborne hodí.

Ako im dodať nový šmrnc

Základný recept môžete ľahko obohatiť o suroviny, ktoré zvýraznia chuť a textúru.
Zelenina: pridajte hrášok, kukuricu, brokolicu alebo mrkvu – nielenže jedlo rozžiaria farbami, ale dodajú aj sviežosť.
Slanina a cibuľa: restovaná na panvici vytvorí nádherný základ a šunkofleky získajú úplne inú arómu.
Syr: posypte vrch nastrúhanou goudou, eidamom alebo ementálom. Počas pečenia sa krásne roztečie a vytvorí chrumkavú zlatú kôrku.

Kto má rád intenzívnejšiu chuť, môže pridať aj štipku muškátového orieška alebo cesnaku.

Domáce cestoviny? Ľahšie, než sa zdá!

Ak chcete jedlo povýšiť na skutočný domáci skvost, pripravte si cestoviny sami. Rozdiel v chuti je obrovský a navyše ich zvládne pripraviť aj úplný začiatočník.

Na domáce fliačky potrebujete:

  • 1 hrnček hrubej múky,

  • 1 vajce,

  • 3 lyžice vody,

  • štipku soli.

Z ingrediencií vypracujte hladké cesto, ktoré vyvaľkajte na pomúčenej doske do tenkého plátu. Nechajte ho na utierke mierne preschnúť, ideálne na teplom a suchom mieste. Potom ho nakrájajte na malé štvorčeky. Po vyschnutí ich uvarte ako klasické cestoviny – približne 8 až 10 minút.

Výsledkom budú domáce fliačky s úžasnou chuťou, ktoré v kombinácii s údeným mäsom a vajíčkovou zálievkou vytvoria neodolateľný pokrm.

Malý tip na záver

Ak chcete, aby šunkofleky pôsobili ako z luxusnej reštaurácie, pridajte tesne pred podávaním pár kvapiek rozpusteného masla a posypte ich čerstvou petržlenovou vňaťou. Vďaka tomu budú voňavé, šťavnaté a ich chuť sa ešte viac prehĺbi.

Domáce šunkofleky nemusia byť len obyčajným rýchlym obedom – s trochou kreativity a pár drobnými úpravami sa z nich stane jedlo, ktoré si vychutná celá rodina.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.