
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Mak: zabudnutý poklad, ktorý by sme si mali dopriať aspoň raz týždenne
Mak: zabudnutý poklad, ktorý by sme si mali dopriať aspoň raz týždenne

Mak patrí medzi plodiny, ktoré sa v modernej strave často prehliadajú, hoci ich výživová hodnota je mimoriadne vysoká. Už v staroveku bol považovaný za cennú potravinu – z Egypta sa vďaka obchodným trasám dostal až do Indie. Dnes vieme, že ide o výnimočný zdroj látok prospešných pre telo aj myseľ.
Petra Malaníková, odborníčka na zdravý životný štýl zdôrazňuje, že mak je doslova výživová bomba. „Obsahuje množstvo prírodných zlúčenín, ktoré pôsobia ako antioxidanty a môžu prispievať k ochrane organizmu pred rôznymi ochoreniami,“ uvádza. Jeho nezameniteľná aróma s jemným orieškovým nádychom je výsledkom vysokého obsahu esenciálnych olejov a mastných kyselín – tie môžu tvoriť až polovicu hmotnosti samotného semienka.
Podstatnú časť týchto tukov tvoria olejová a linolová kyselina. Práve mononenasýtené mastné kyseliny sú známe tým, že pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cholesterolu – znižujú ten škodlivý (LDL) a podporujú rast toho prospešného (HDL). Ako pripomína Malaníková, výskumy ukazujú, že konzumácia stravy bohatej na takéto tuky – ako je napríklad stredomorská diéta – znižuje riziko srdcovocievnych chorôb a mŕtvice.
Mak nie je len o tukoch
Je tiež výborným zdrojom viacerých minerálov – napríklad železa, horčíka, draslíka či medi. Nechýbajú ani vitamíny skupiny B a vitamín E. No najviac ho ľudia oceňujú pre vysoký obsah vápnika, ktorý je v tejto forme veľmi dobre vstrebateľný. „V takzvanom makovom mlieku nájdeme až dvanásťnásobok vápnika oproti kravskému mlieku,“ hovorí odborníčka. Okrem toho mak dodáva telu bielkoviny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a pomáha vstrebávať vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch. Pravidelná konzumácia tak môže posilniť pamäť, znížiť riziko osteoporózy a dokonca pomôcť pri prevencii zubného kazu.
Surový alebo tepelne upravený?
Pokiaľ ide o spôsob spracovania, Malaníková odporúča zaradiť mak do jedálnička najmä v jeho prirodzenej, tepelne neupravenej forme. Podľa nej sa pri varení či pečení strácajú niektoré dôležité látky. „Najlepší efekt dosiahneme, ak mak konzumujeme surový – napríklad vo forme domáceho makového mlieka alebo ako súčasť smoothie,“ dodáva. Pri modrom maku je však dôležité semienka pred konzumáciou pomlieť – inak len prejdú tráviacim traktom bez väčšieho úžitku.
Ako si vybrať kvalitný mak a uchovať ho čerstvý?
Mak, či už celý alebo mletý, je bežne dostupný v potravinách. Dôležité však je vedieť, že obsahuje polynenasýtené tuky, ktoré sú náchylné na rýchlu oxidáciu. To znamená, že môže rýchlo zhorknúť. Preto je lepšie kupovať mak v celku a mlieť si ho podľa potreby doma. Skladovať by sa mal na chladnom, suchom a tmavom mieste – ideálne vo vzduchotesnej nádobe, kde si uchová kvalitu aj niekoľko mesiacov.
V kuchyni sa mak hodí nielen do sladkých, ale aj do slaných receptov. Jeho jemná, oriešková chuť dodá pokrmom zaujímavý rozmer. Ak ho krátko opražíte na suchej panvici, uvoľní sa jeho aróma a semienka získajú príjemne chrumkavú štruktúru.