- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Maková bábovka s ovocím nadýchaná ako obláčik: Babičkin recept nič neprekoná
Maková bábovka s ovocím nadýchaná ako obláčik: Babičkin recept nič neprekoná
Chutná, nadýchaná a plná šťavnatého ovocia – to je maková bábovka, ktorá vás očarí jedinečnou kombináciou chrumkavosti a jemnosti. Objavte tajomstvo babičkinho receptu, ktorý vás zavedie do kúzelného sveta domáceho pečenia a vône spomienok. Pripravte bábovku, ktorá vás okamžite vtiahne svojou vôňou aj chuťou do doby prázdnin u babičky na vidieku.
Mak patrí medzi obľúbené plodiny už od počiatku vekov. Zatiaľ čo antickí atléti ho jedli spoločne s medom a vínom ako doping pred pretekmi, starí Slovania si ho užívali ako obradné jedlo. Jedli ho vždy pred dôležitými udalosťami a verili, že im Bohovia dajú všetkého dostatok (ako zrniek maku). Mak mal zásadné miesto aj v českej kuchárke. Gazdinky využívali jeho sladkastú chuť a sýtosť, preto ho pridávali do buchiet, ovsených alebo pšeno kaší. Známy bol aj ako posýpka na lokše, ovocné knedle alebo šišky s makom.
Makovú bábovku si môžete pripraviť aj podľa tohto video receptu:
Plodina plná výživných látok
Dnes je mak považovaný za superpotravinu. Vedci zistili, že obsahuje veľké množstvo vitamínu E, B, vlákniny, minerálov (vápnik, železo, horčík, zinok, meď), omega-3 kyselín a omega-6 nenasýtených kyselín. A to je na jednu makovicu celkom pekná výslužka, nemyslíte? V praxi to znamená, že konzumáciou maku si zlepšíte kvalitu vlasov a nechtov. Zároveň získate prevenciu proti kardiovaskulárnym chorobám, osteoporóze a depresii. Vedci sa tiež zhodli na tom, že pravidelní pojedači maku majú silnejšiu imunitu, lepšie odolávajú stresu a dokonca im to aj viac myslia!
Babičkina maková bábovka
Nie je teda ten správny čas dať maku šancu a šikovne ho zahrnúť do svojho jedálnička? Nebojte sa, pôjdeme na to pomaly. Napríklad vo forme nedeľnej makovej bábovky. Je výborná, vláčna a voňavá. Presvedčte sa sami. Ako na to?
Vymažte formu na bábovku tukom a vysypte hrubou múkou. Rúru predhrejte na 180 °C a môžete sa pustiť do prípravy cesta. Rozklepnite 6 vajec – bielky a žĺtky oddeľte. Žĺtky vyšľahajte s 300 g krupicového cukru a 20 g vanilkového cukru. Postupne pridajte 180 g zmäknutého masla a nakoniec aj 250 ml smotany na šľahanie. Máte hotovo?
Stačí kúsok a budete mať lepší deň
Začnite sa venovať druhej miske, do ktorej ste odložili 6 vaječných bielkov. Vyšľahajte z nich ručným šľahačom tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Potom pridajte zvyšok ingrediencií: 450 g hladkej múky, 13 g kypriaceho prášku do pečiva, 200 g mletého maku a nakoniec aj 350 g zmesi lesného ovocia. Hotové cesto nalejte do formy a pečte zhruba 60 – 70 minút. Bábovku po vychladení vyklopte a pocukrujte. Je výborná k čaju, káve alebo „len tak“!
A ešte drobnosť, ktorú by ste mali vedieť o maku…
O maku sa traduje, že obsahuje ópium. Je to pravda, ale v prípade konzumácie makových buchiet, bábovky alebo rezancov s makom nemusíte mať obavu, že by ste boli nejako omámení. Ópiové alkaloidy (z ktorých najznámejší je morfín), sa nachádzajú v nezrelej makovici, pod ňou av stonke. V makových semenách nie. Takže môžete pokojne maškrtiť!
Zdroje: idnes.cz, www.eta.cz, www.ireceptar.cz