Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Maková plnka, ktorá sa vždy vydarí: vláčna, voňavá a bez rizika vysušenia

Maková plnka, ktorá sa vždy vydarí: vláčna, voňavá a bez rizika vysušenia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Maková plnka, ktorá sa vždy vydarí: vláčna, voňavá a bez rizika vysušenia Foto: depositphotos.com
reklama:

Mak je v našich končinách stálicou, pokladanou za jednu z najtypickejších sladkých plniek. Nájdete ho v kysnutých buchtách, závinových plátoch či koláčoch na plech. Nie každý mu príde na chuť, no tí, ktorí ho milujú, nedajú na mak dopustiť. A práve preto sa oplatí vedieť, ako pripraviť náplň, ktorá bude nielen chutná, ale aj správne vláčna a stabilná.

Tradičný základ našich koláčov

Maková plnka patrí do „zlatej trojky“ spolu s tvarohovou a lekvárovou. Výborne sa hodí do menších koláčikov, ale aj do veľkých moravských koláčov, frgálov či maslových šatôčok.

Správne pripravená dokáže presvedčiť aj tých, ktorí sa jej bežne vyhýbajú – má totiž jemnú štruktúru, pekne drží tvar a celému pečivu dodá charakteristickú vôňu i chuť.

Čo robí dobrú makovú plnku

Ak má plnka v koláči fungovať, nemôže byť ani presušená, ani príliš tekutá. Potrebná je rovnováha – vrstva má byť mäkká, vláčna, šťavnatá, no zároveň taká pevná, aby počas pečenia nestekala do cesta. Dôležité je tiež správne osladiť a dochutiť mak tak, aby chuť zostala vyvážená a prirodzená.

Ako na prípravu krok za krokom

  • Použite čerstvý mak. Najlepšie je zomlieť si ho doma – čerstvo zomletý má lepšiu vôňu, plnšiu chuť a nepôsobí horko. Kupovaný mletý mak sa totiž rýchlo kazí.

  • Tekutý základ. Tradične sa mak krátko povarí v mlieku alebo smotane. Na 100 g maku rátajte približne so 120–130 ml tekutiny. Môžete buď nasypať mak priamo do vriaceho mlieka, alebo ho pomaly zalievať horúcim mliekom, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Rastlinné mlieko je vhodná alternatíva pre vegánov.

  • Úprava hustoty. Ak sa zdá plnka príliš hutná, zrieďte ju trochou mlieka. Ak je naopak riedka, zahustite ju piškótami, strúhaným perníkom, pudingovým práškom či kukuričným škrobom.

  • Sladidlá a ovocie. Okrem cukru dobre funguje aj med alebo sirupy (datľový, javorový). Zaujímavý kontrast dodá kyslejšia zaváranina – ríbezľová, višňová či marhuľová, prípadne slivkový lekvár.

  • Koreniny a vôňa. Výborne funguje kombinácia citrónovej kôry, vanilky a škorice. Pre jemne pikantný tón môžete pridať klinček.

  • Extra chuť. Rum plnku krásne prevonia – či už priamo v mlieku, alebo ak v ňom predtým namočíte hrozienka. Tie dodajú plnke aj jemnú sladkosť. Pre chrumkavý kontrast môžete pridať nasekané orechy.

Plnka bez varenia

Nie vždy je čas na varenie, preto existuje aj jednoduchšia verzia. Mletý mak stačí premiešať s jablkovou výživou a nechať odstáť. Jablká dodajú plnke sviežosť aj prirodzenú sladkosť.

Rovnako dobre fungujú aj nastrúhané jablká s cukrom a korením, ktoré počas pečenia zmäknú a zvlhčia mak. Pre extra krémovú konzistenciu môžete pridať aj kyslú smotanu.

Výbornou kombináciou sú aj slivky – rozmixovaný kompót, klevela alebo trocha lekváru. Plnka tak získa výraznejšiu, hlbšiu chuť.

Zhrnutie

Tajomstvo dokonalej makovej plnky spočíva v čerstvom maku, správnej vlhkosti a vyváženom dochutení. Či už zvolíte klasickú varenú verziu alebo rýchlejšiu studenú, vždy by mala byť vláčna, voňavá a tak akurát sladká. Len tak sa stane ozdobou každého koláča či závinu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.