- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Makové linecké: jemné, maslové a so sviežou plnkou lahodné
Makové linecké: jemné, maslové a so sviežou plnkou lahodné
Pred niekoľkými rokmi sa objavila netradičná verzia lineckého pečiva, ktorá okamžite získala popularitu.
Makové linecké zaujme svojou jemnou štruktúrou a drobnými zrniečkami maku v ceste. Tento variant klasického vianočného pečiva sa odlišuje aj možnosťou naplnenia citrónovou plnkou, ktorá dodáva sviežosť a kontrastuje s jemne tmavším cestom. Samozrejme, stále je možné ho naplniť aj tradičným lekvárom.
Klasika stretáva novinku
Tradičné linecké je známe svetlým cestom a stredom vykrojeným do rôznych tvarov, aby vynikla červená marmeláda. Dnes sa však pripravuje množstvo variantov: niektorí dávajú prednosť marhuľovej marmeláde, iní kombinujú rôzne džemy podľa chuti alebo používajú maslové krémy. Niektoré recepty pridávajú na vrch čokoládovú alebo cukrovú polevu, čím pečivu dodajú ďalší rozmer.
Mak
Mak robí linecké špeciálnym už samotným cestom. Zrniečka dávajú cestu jemnú chrumkavosť a zároveň dodávajú orieškovú, mierne zemitú príchuť. Pre tých, ktorým by zrniečka prekážali, je možné mak pomlieť. Okrem maku sa do cesta môže pridať aj kakao alebo mleté mandle, čím sa zvýrazní chuť a textúra pečiva.
Makové pečivo sa výborne dopĺňa s tradičnými surovinami ako slivky. Slivkový lekvár – najlepšie domáci – vytvárajú príjemný kontrast k maslovému cestu a dodávajú cukroví jemnú kyslosť. Troška škorice ešte zvýrazní hĺbku chuti.
Citrónová plnka ako moderný twist
Pre tých, ktorí radi experimentujú, je skvelou voľbou lemon curd. Tento citrónový krém má jemnú konzistenciu podobnú pudingu a vynikajúco sa kombinuje s makovým cestom. Príprava zahŕňa citrónovú šťavu, maslo a žĺtky, a pridanie citrónovej kôry ešte viac zdôrazní sviežosť. Lemon curd je ideálny do koláčov, palaciniek, ale aj do lineckého – dodáva mu príjemnú kyslosť a osviežuje celkovú chuť.
Tipy na dokonalé cesto
Pri príprave makového lineckého platí rovnaké pravidlo ako pri klasickom: použite studené maslo, cesto spracujte rýchlo a nechajte ho odležať v chladničke. Pečivo lepte až po vychladnutí, aby plnka zostala šťavnatá. Lemon curd alebo slivkový lekvár natierajte na stranu, ktorá bola pri plechu – pečivo tak bude rovnomernejšie. Ak nechcete linecké lepiť, vyskúšajte ho poliať citrónovou cukrovou polevou – výsledok je rovnako vynikajúci.
Recept na makové linecké
Ingrediencie:
- 880 g hladkej múky
- 240 g práškového cukru
- 200 g maku
- 600 g masla
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- štipka škorice
- na dokončenie: slivkový lekvár alebo lemon curd
Postup:
- Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte krátko odležať v chladničke.
- Odležené cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku približne 3 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. Preneste ich na plech s papierom na pečenie. Pečte pri 165 °C asi 10 minút a nechajte vychladnúť.
- Upečené kúsky zlepujte slivkovým lekvárom alebo lemon curd. Ukladajte do papierovej krabice vystlanej papierom na pečenie alebo alobalom a nechajte odležať na chladnom mieste.
