Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Makové marokánky bez múky

Makové marokánky bez múky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Makové marokánky bez múky Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Výborné, voňavé a rýchle pečivo. Múku v nich nahradí mletý mak namiesto sladidiel ho osladí iba sušené ovocie. Marokánky zvládnete ľavou zadnou pripraviť aj tesne pred Vianocami!

Ingrediencie

15 g mletého maku
15 g mleté ľanové alebo chia semienka
100 ml rastlinného mlieka
100 g zmesi orechov/semienok (napr. mandle, vlašské, slnečnice, kokos)
150 g zmesi sušeného ovocia (napr. hrozienka, krížalky, brusnice, datle)
1-2 lyžičky škorice
1 lyžička nastrúhanej kôry z BIO citróna
štipka vanilky
1 lyžica rumu
štipka soli
čokoládová poleva

Ako pripraviť bezlepkové marokánky

Nasekáme si nahrubo orechy a sušené ovocie.
Ak nemáme, tak namelieme mak a rozmixujeme chia alebo ľanové semienka na múku.
Do hrnca nalejeme 100 ml mlieka, nasypeme mletý mak, štipku soli a ľanovú/chia múku.
Privedieme do varu, znížime plameň na minimum a miešame, kým sa vytvorí hustá hmota. Pokiaľ by bola veľmi hustá, prilejeme ešte trošku (max 50 ml) mlieka. Ak riedka, pridajte strúhaný kokos.
Vypneme plameň a pridáme všetky ostatné ingrediencie a poriadne zamiešame.
Z cesta tvoríme pomocou placky na papieri na pečenie.
Pečieme cca 15-20 minút na 150 °C.
Vypneme a necháme vychladnúť.
Na čokoládu si na miernom plameni rozohrejeme olej, prilejeme sladidlo a postupne sypeme karob alebo kakao.
Miešame, až vznikne hladká čokoláda.
Potom potrieme jednu stranu marokánok čokoládou.
Necháme stuhnúť.
Skladujeme v chlade.

Praktické

Pokiaľ by výsledné cesto bolo redšie, prisypte doň strúhaný kokos, aby sa zahustilo.
Tieto marokánky sú rýchlymi a výbornými cukrovinkami na Vianoce, občerstvením na oslavy alebo desiatou na výlety a cesty.
Skladujte v chladničke v uzavretej krabičke (na balkóne by mohla čokoláda vplyvom mrazov zošednúť)

Obmena

Namiesto chia/ľanovej múky môžete dať kokosovú alebo mandľovú múku.
Pokiaľ vám nevadí kombinácia obilnina + ovocie, pokojne použite múku obilnú – napríklad pohánkovú, pšenovú, ryžovú, celozrnnú pšeničnú, špaldovú ai.
Zmesi semienok, orieškov a ovocia voľte podľa vašich zásob a chuti. Do marokánkov sa hodí akékoľvek sušené ovocie, oriešky a semienka.
My máme radi v marokánkoch tiež nahrubo strúhané, vylisované jabĺčko/hrušku. Je potrebné dobre vytlačiť šťavu (vypite alebo použite na iný recept), aby zbytočne nenariedila cesto.
Mlieko môžete vymeniť za vodu.

Deti

Marokánky sú vhodné pre deti od 1 roku, ale namiesto kakaa im radšej dávame polevu s karobom.
Pokiaľ ale dieťa jej bežne sladkosti, bez obáv mu môžeme dať tieto zdravé marokánky.

Zdroj: www.jimejinak.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.