Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Makové marokánky bez múky

Makové marokánky bez múky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Makové marokánky bez múky Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Výborné, voňavé a rýchle pečivo. Múku v nich nahradí mletý mak namiesto sladidiel ho osladí iba sušené ovocie. Marokánky zvládnete ľavou zadnou pripraviť aj tesne pred Vianocami!

Ingrediencie

15 g mletého maku
15 g mleté ľanové alebo chia semienka
100 ml rastlinného mlieka
100 g zmesi orechov/semienok (napr. mandle, vlašské, slnečnice, kokos)
150 g zmesi sušeného ovocia (napr. hrozienka, krížalky, brusnice, datle)
1-2 lyžičky škorice
1 lyžička nastrúhanej kôry z BIO citróna
štipka vanilky
1 lyžica rumu
štipka soli
čokoládová poleva

Ako pripraviť bezlepkové marokánky

Nasekáme si nahrubo orechy a sušené ovocie.
Ak nemáme, tak namelieme mak a rozmixujeme chia alebo ľanové semienka na múku.
Do hrnca nalejeme 100 ml mlieka, nasypeme mletý mak, štipku soli a ľanovú/chia múku.
Privedieme do varu, znížime plameň na minimum a miešame, kým sa vytvorí hustá hmota. Pokiaľ by bola veľmi hustá, prilejeme ešte trošku (max 50 ml) mlieka. Ak riedka, pridajte strúhaný kokos.
Vypneme plameň a pridáme všetky ostatné ingrediencie a poriadne zamiešame.
Z cesta tvoríme pomocou placky na papieri na pečenie.
Pečieme cca 15-20 minút na 150 °C.
Vypneme a necháme vychladnúť.
Na čokoládu si na miernom plameni rozohrejeme olej, prilejeme sladidlo a postupne sypeme karob alebo kakao.
Miešame, až vznikne hladká čokoláda.
Potom potrieme jednu stranu marokánok čokoládou.
Necháme stuhnúť.
Skladujeme v chlade.

Praktické

Pokiaľ by výsledné cesto bolo redšie, prisypte doň strúhaný kokos, aby sa zahustilo.
Tieto marokánky sú rýchlymi a výbornými cukrovinkami na Vianoce, občerstvením na oslavy alebo desiatou na výlety a cesty.
Skladujte v chladničke v uzavretej krabičke (na balkóne by mohla čokoláda vplyvom mrazov zošednúť)

Obmena

Namiesto chia/ľanovej múky môžete dať kokosovú alebo mandľovú múku.
Pokiaľ vám nevadí kombinácia obilnina + ovocie, pokojne použite múku obilnú – napríklad pohánkovú, pšenovú, ryžovú, celozrnnú pšeničnú, špaldovú ai.
Zmesi semienok, orieškov a ovocia voľte podľa vašich zásob a chuti. Do marokánkov sa hodí akékoľvek sušené ovocie, oriešky a semienka.
My máme radi v marokánkoch tiež nahrubo strúhané, vylisované jabĺčko/hrušku. Je potrebné dobre vytlačiť šťavu (vypite alebo použite na iný recept), aby zbytočne nenariedila cesto.
Mlieko môžete vymeniť za vodu.

Deti

Marokánky sú vhodné pre deti od 1 roku, ale namiesto kakaa im radšej dávame polevu s karobom.
Pokiaľ ale dieťa jej bežne sladkosti, bez obáv mu môžeme dať tieto zdravé marokánky.

Zdroj: www.jimejinak.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.