- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Makové mlieko
Makové mlieko
Nie každý znáša dobre mak a pritom je to potravina,
ktorá je svojím obsahom prírodného vápnika s inými neporovnateľná.
Mak je pre ľudský organizmus jednoznačne veľmi prínosný.
Obsahuje množstvo vápnika, ktoré slúžia ako prevencia pri osteoporóze ,
pomáha pri anémii a pôsobí ukľudňujúcim dojmom.
Dokonca si vraj vie poradiť aj s migrénou.
Ani tí najväčší milovníci maku ho však zrejme nezvládajú konzumovať každý deň.
Ak ste predpokladali, že najlepším zdrojom vápnika sú mliečne výrobky, nemali ste pravdu .
Mak ho totiž obsahuje až 12 krát viac .
Okrem toho táto plodina obsahuje aj veľké množstvo železa,
ktoré nie je na zahodenie, najmä pri sklone k chudokrvnosti.
100 g maku obsahuje až 122% jeho odporúčanej dennej dávky.
Okrem toho je mak významný zdroj aj ďalších živín:
- nenasýtených mastných kyselín
- bielkovín (18 g / 100 g)
- vlákniny (19,5 g / 100 g)
- minerálov: draslíka, fosforu, horčíka, mangánu, medi, zinku
- antioxidantov: selénu, vitamínu E
- folátov
- vitamínov: C, takmer celé škály vitamínov B: tiamínu (B1), riboflavínu (B2), niacínu (B3), kyseliny pantoténovej (B5), pyridoxínu (B6)
Výluh z mletého maku plne zastupiteľným nápojom
a pre mnohých ľudí aj vhodnejším pre dodanie vápnika ako mlieko kravské.
Mak je vysoko zásaditý ako mandle a vedľa sušeného tymianu, majoránu a čaju Lapacho má najvyšší obsah vápnika.
V 100 g maku je 1460 mg Ca .
ingrediencie:
- 100 g jemne mletého maku
- 850-900 ml kvalitnej vody (filtrovanej)
Namletý mak zalejeme odmeraným množstvom vody a necháme asi tak 2-3 hodiny stáť pri izbovej teplote.
Počas tejto doby bude mať nápoj len sivú farbu a mak bude sadať ku dnu.
Preto občas nápoj zamiešame , aby sa mak rozptýlil.
Po uplynutí doby prelejeme obsah nádoby aj s makom do mixéra
a nápoj mixujeme pri najvyšších otáčkach asi 2-3 minúty .
Makový nápoj sa bohato napení uvoľneným tukom a podstatne zosvetlí.
Namixované makové mlieko precedíme cez jemné sitko.
Pri prvom cedení je vhodné sitko premiešať lyžičkou,
aby sme proces filtrácie urýchlili , ale pri ďalšom už len prelievame.
Scedenie opakujeme až päťkrát aj viackrát, ak chceme mať nápoj čo najviac čistý.
Je vhodné tiež precediť nápoj cez plátenko, tak ho vyčistíme najviac.
Ak potrebujeme telu pomôcť s prekyslením, tak makovej mlieko nesladíme .
Inak môžeme mierne prisladiť medom alebo ryžovým sladom a pre tých,
čo nechcú sladiť, ale majú pritom radi sladkú chuť, kvapneme do mlieka pár kvapiek „Steviany“ ,
sladkého výluhu zo stévie .
Makové mlieko vypijeme čo najskôr po príprave a dlho ho neskladujeme.
S takto pripraveným mliekom môžete podľa svojej chuti experimentovať
a použiť ho na prípravu rôznych nápojov, do ktorých inak dávate kravské mlieko.
Môže z neho byť výborný banánový šejk, kakao, alebo ho skúste dochutiť medom.
Vypiť ho však môžete aj tak ako je, bez pridania čohokoľvek iného.
V žiadnom prípade však nepridávajte cukor,
ktorý do takých zdravých pokrmov nepatrí a zároveň mení pH nápoja.
V čom vám môže makové mlieko pomôcť?
Mak pomáha pri niekoľkých zdravotných problémoch:
- slúži ako prevencia a pomocná liečba pri osteoporóze
- zlepšuje stav zubov, vlasov, nechtov
- pomáha pri anémii, podporuje krvotvorbu
- pôsobí ukľudňujúco
- pomáha pri nespavosti
- pomáha aj pri kašli
- potláča migrény
- vhodný pri reumatizme
- vhodný pri chronickej únave