Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Makovník, ktorý zachráni každú návštevu. Ako vybrať ten správny mak a čo pridať, aby bol nezabudnuteľný

Makovník, ktorý zachráni každú návštevu. Ako vybrať ten správny mak a čo pridať, aby bol nezabudnuteľný
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Makovník, ktorý zachráni každú návštevu. Ako vybrať ten správny mak a čo pridať, aby bol nezabudnuteľný Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa ozve zvonček a pred dverami stojí nečakaná návšteva, makovník je malý zázrak, ktorý dokáže vykúzliť pohodu na stole rýchlosťou expresu.

Je to jeden z tých dezertov, ktorý máme v našich končinách takmer v génoch. Chuť maku jednoducho patrí k našej tradícii. Nadýchané cesto, lahodná vôňa a minimálna námaha v kuchyni ho robia favoritom na každej rodinnej oslave aj víkendovej sieste.

Keď je pripravený dobre, očarí na prvé zahryznutie. Očakávame, že bude šťavnatý, mäkký a s bohatou dávkou maku v každom kúsku.

Čím sa líši obyčajný makovník od luxusného?

Základom je mak, ale nie hocijaký. Najlepšie chutí čerstvo pomletý. Len tak sa prejaví jeho typická olejnatosť a jemne orieškový nádych. Ak si ho pripravíte do zásoby, neodkladajte ho dlho. Rýchlo stráca kvalitu a môže zhorknúť.

Keď chcete z makovníka spraviť malú slávnosť, siahnite po kvalitnejších surovinách:

  • maslo namiesto oleja dodá vyšší level vláčnosti
  • smotana či plnotučné mlieko vytvorí jemnú, zamatovú štruktúru
  • med alebo trstinový cukor obohatia chuť o prirodzenú sladkosť
  • vanilka a citrónová kôra prinesú svieži tón
  • orechy, mandle či hrozienka zaistia príjemné prekvapenie v každom kúsku

Prečo si makovník drží svoju slávu?

Má to v sebe: chuť, nostalgiu aj výživu. Mak je malý poklad plný minerálov, najmä vápnika a horčíka, a tukov, ktoré telu prospievajú. Mnohí oceňujú aj to, že je prirodzene bezlepkový, takže sa dá jednoducho prispôsobiť aj citlivým stravníkom.

A čo je najlepšie? Luxusnú verziu zvládnete pripraviť skoro rovnako rýchlo ako tú obyčajnú. Kuchyňou sa rozvonia mak a o chvíľu máte na stole múčnik, ktorý chutí, akoby ste pri ňom strávili pol dňa.

Na čo nezabudnúť pri pečení

Nie je to žiadna veda, ale zopár maličkostí dokáže naplno rozhodnúť o úspechu:

  • mak nesmie byť starý, inak zhorí nielen na farbu, ale aj na chuti
  • cesto potrebuje viac vlhkosti, pretože mak rád “pije”
  • cukor treba dávkovať s citom, aby nezanikla prirodzená chuť maku
  • teplota pečenia by mala byť správne nastavená, aby cesto zostalo vláčne

Rýchly recept na makovník, ktorý zbiera pochvaly

Potrebujete:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1,5 hrnčeka cukru (práškový alebo kryštálový)
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 1,5 hrnčeka mletého maku
  • 2 lyžice marmelády podľa chuti

Na plech: maslo či olej a hrubú múku alebo papier na pečenie.

Postup:

  1. Zapnite rúru na 170 °C.
  2. Plech pripravte tak, aby sa cesto neprilepilo.
  3. V miske spojte všetky suché suroviny.
  4. Prilejte tekuté, dobre premiešajte a vzniknuté cesto rozotrite na plech.
  5. Pečte približne 25 minút, kým sa povrch jemne nezafarbí.

Keď vychladne, nakrájajte ho na kúsky a podľa chuti jemne posypte cukrom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.