- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Mandarínkový rez s kefírom
Mandarínkový rez s kefírom
Zima je v plnom prúde a s ňou aj sezóna mandarín. Tieto sladké a šťavnaté citrusy sú obľúbené najmä počas chladnejších mesiacov, keď sú najčerstvejšie a najchutnejšie. Mandarínky sú nielen lahodné, ale aj veľmi zdravé, pretože sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je známy svojimi protizápalovými účinkami a schopnosťou posilňovať imunitný systém. Tento vitamín tiež pomáha chrániť organizmus pred vírusmi a baktériami. Okrem toho mandarínky obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a tým spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko vzniku rakoviny.
Mandarínky sú užitočné aj v boji proti vysokému cholesterolu, a to najmä vďaka pektínu, ktorý sa nachádza v bielych vláknach, ktoré obklopujú segmenty ovocia. Tento prírodný polysacharid zlepšuje trávenie a podporuje zdravý metabolizmus. Mandarínková kôra sa využíva aj v aromaterapii na výrobu éterických olejov, ktoré sú známe svojimi relaxačnými účinkami.
Teraz, keď vieme, aké sú mandarínky zdravé, je čas prísť na to, ako ich využiť v kuchyni. Jednou z možností je pripraviť si chutný mandarínkový dezert, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Mandarínkový rez s kefírom je skvelý tip, ako si vychutnať túto obľúbenú ovocnú chuť v sladkej podobe.
Tu je jednoduchý návod, ako na to:
Ingrediencie:
Na cesto:
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 5 čajových lyžičiek kakaa
- 2 čajové lyžičky rumu
- Plech s rozmermi 30×40 cm
Na náplň:
- 600 g mandarínkového kompótu
- 100 g práškového cukru
- 500 ml kefíru
- 10 plátkov želatiny
- 200 ml šľahačky
Postup:
- Príprava cesta: Maslo necháme zmäknúť a následne ho vyšľaháme s práškovým cukrom dohladka. Postupne vmiešame vajcia a dobre premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a jemne zapracujeme do maslovej zmesi. Na záver pridáme rum a všetko dôkladne premiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne nanesieme cesto. Pečieme v predhriatej rúre, kým cesto nezíska zlatistú farbu.
- Príprava náplne: Mandarínky scedíme a šťavu uchováme. Kefír zmiešame s práškovým cukrom a trochou mandarínkovej šťavy. Želatinu necháme nabobtnávať v studenej vode, potom ju rozpustíme v malom hrnci. Horkú želatinu pridáme do kefírovej zmesi a dobre premiešame.
- Dokončenie: Šľahačku vyšľaháme do pevnej peny a jemne ju zapracujeme do kefírovej zmesi. Pridáme tretinu mandarín a opatrne premiešame. Touto náplňou natrieme upečené cesto a necháme dezert stuhnúť v chladničke aspoň štyri hodiny. Pred podávaním ozdobíme zvyšnými mandarínkami.
Tento mandarinkový dezert je skvelou voľbou na osvieženie v zimných mesiacoch, kedy citrusy dodajú potrebnú dávku vitamínov a zároveň potešia svojou jemnou chuťou.