Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mandarínkový rez s kefírom

Mandarínkový rez s kefírom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mandarínkový rez s kefírom Foto: depositphotos.com
reklama:

Zima je v plnom prúde a s ňou aj sezóna mandarín. Tieto sladké a šťavnaté citrusy sú obľúbené najmä počas chladnejších mesiacov, keď sú najčerstvejšie a najchutnejšie. Mandarínky sú nielen lahodné, ale aj veľmi zdravé, pretože sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je známy svojimi protizápalovými účinkami a schopnosťou posilňovať imunitný systém. Tento vitamín tiež pomáha chrániť organizmus pred vírusmi a baktériami. Okrem toho mandarínky obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a tým spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko vzniku rakoviny.

Mandarínky sú užitočné aj v boji proti vysokému cholesterolu, a to najmä vďaka pektínu, ktorý sa nachádza v bielych vláknach, ktoré obklopujú segmenty ovocia. Tento prírodný polysacharid zlepšuje trávenie a podporuje zdravý metabolizmus. Mandarínková kôra sa využíva aj v aromaterapii na výrobu éterických olejov, ktoré sú známe svojimi relaxačnými účinkami.

Teraz, keď vieme, aké sú mandarínky zdravé, je čas prísť na to, ako ich využiť v kuchyni. Jednou z možností je pripraviť si chutný mandarínkový dezert, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Mandarínkový rez s kefírom je skvelý tip, ako si vychutnať túto obľúbenú ovocnú chuť v sladkej podobe.

Tu je jednoduchý návod, ako na to:

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 5 čajových lyžičiek kakaa
  • 2 čajové lyžičky rumu
  • Plech s rozmermi 30×40 cm

Na náplň:

  • 600 g mandarínkového kompótu
  • 100 g práškového cukru
  • 500 ml kefíru
  • 10 plátkov želatiny
  • 200 ml šľahačky

Postup:

  1. Príprava cesta: Maslo necháme zmäknúť a následne ho vyšľaháme s práškovým cukrom dohladka. Postupne vmiešame vajcia a dobre premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a jemne zapracujeme do maslovej zmesi. Na záver pridáme rum a všetko dôkladne premiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne nanesieme cesto. Pečieme v predhriatej rúre, kým cesto nezíska zlatistú farbu.
  2. Príprava náplne: Mandarínky scedíme a šťavu uchováme. Kefír zmiešame s práškovým cukrom a trochou mandarínkovej šťavy. Želatinu necháme nabobtnávať v studenej vode, potom ju rozpustíme v malom hrnci. Horkú želatinu pridáme do kefírovej zmesi a dobre premiešame.
  3. Dokončenie: Šľahačku vyšľaháme do pevnej peny a jemne ju zapracujeme do kefírovej zmesi. Pridáme tretinu mandarín a opatrne premiešame. Touto náplňou natrieme upečené cesto a necháme dezert stuhnúť v chladničke aspoň štyri hodiny. Pred podávaním ozdobíme zvyšnými mandarínkami.

Tento mandarinkový dezert je skvelou voľbou na osvieženie v zimných mesiacoch, kedy citrusy dodajú potrebnú dávku vitamínov a zároveň potešia svojou jemnou chuťou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.