Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mandľová múka: zdravá alternatíva, ktorá premení vaše varenie

Mandľová múka: zdravá alternatíva, ktorá premení vaše varenie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mandľová múka: zdravá alternatíva, ktorá premení vaše varenie Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte chuť oživiť svoje recepty niečím výnimočným?

Mandľová múka je skvelý spôsob, ako dodať jedlám jemnú orieškovú chuť, pritom sa vyhnúť lepku a zároveň podporiť zdravie. Pripraviť si ju doma zvládne naozaj každý – bez zbytočných prísad a s minimom námahy.

Domáca výroba? Hračka!

Na prípravu mandľovej múky vám postačí len šálka mandlí a dobrý mixér. Mandle cez noc namočte do vody, aby zmäkli, ráno ich osušte a rozmixujte na jemný prášok. Hotovú múku skladujte v uzatvorenej nádobe na tienistom mieste, kde si uchová svoju vôňu aj čerstvosť.

Použiť ju môžete na pečenie koláčov, sušienok, chleba či dokonca do cesta na zdravšiu verziu pizze. Niektorí ňou nahrádzajú klasickú pšeničnú múku úplne – a výsledky stoja za to.

Čím sa mandľová múka odlišuje

Tento druh múky má menej sacharidov než bežné múky, zato ponúka množstvo výživných látok. Vďaka svojmu zloženiu pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a prispieva k celkovému zdraviu srdca.

V 28 gramoch mandľovej múky nájdete približne:

  • 163 kalórií
  • 14,2 g zdravých tukov
  • 6,1 g bielkovín
  • 5,6 g sacharidov
  • 3 g vlákniny
  • vitamín E, horčík, mangán, meď a fosfor

Vitamín E je silný ochranca buniek pred starnutím, pomáha neutralizovať voľné radikály a podľa výskumov môže prispieť aj k nižšiemu riziku Alzheimerovej choroby. Horčík, ktorého je v mandľovej múke tiež dostatok, zasa podporuje stabilnú hladinu cukru v krvi a pomáha telu lepšie reagovať na inzulín.

Malý zázrak pre ľudí s cukrovkou

Podľa odborníkov má až tretina ľudí s diabetom 2. typu nedostatok horčíka, čo negatívne ovplyvňuje ich hladinu cukru i krvný tlak. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na horčík – napríklad mandľovej múky – môže tieto hodnoty prirodzene zlepšiť.

Nápady na použitie

Mandľová múka sa nehodí len do sladkých dezertov. Skvelo vynikne aj pri obalovaní mäsa alebo zeleniny, ktorým dodá jemnú arómu a zlatistý povrch. Treba však počítať s tým, že pri pečení nenadvihne cesto ako pšeničná múka, takže výsledné pečivo býva nižšie. Chuťovo je však bohatšie a nutrične hodnotnejšie.

Prečo si ju zamilujete

  • je bez lepku a šetrná k tráveniu,
  • obsahuje veľa vitamínu E a minerálov,
  • jemnú, prirodzene sladkastú chuť,
  • podporuje zdravé srdce, pokožku aj hladinu cukru v krvi.

Mandľová múka je teda ideálnou voľbou pre každého, kto chce jesť zdravšie bez toho, aby sa musel vzdať dobrého jedla. Stačí pár minút a z obyčajných mandlí vykúzlite surovinu, ktorá posunie vaše pečenie aj varenie na vyšší level.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.