- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Margotkové koláčiky: Kokosová pochúťka s exotickým nádychom
Margotkové koláčiky: Kokosová pochúťka s exotickým nádychom
Ak chcete na Vianoce vyskúšať niečo nové a máte radi kokos, pripravte si originálne margotkové koláčiky. Tieto vynikajúce cukrovinky sú založené na obľúbenej tyčinke Margot a určite si ich obľúbia všetci, ktorí hľadajú niečo trochu iné. Okrem skvelej chuti sú aj jednoduché na prípravu.
Margotkové koláčiky
Margotkové koláčiky sú menej tradičným, ale veľmi chutným vianočným pečivom. Majú jedinečnú kokosovú chuť, ktorá je doplnená jemnou čokoládovou náplňou. Tento recept vychádza z populárnej tyčinky Margot, ktorá kombinuje kokos s čokoládou, a tieto koláčiky sú tak ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa chcú odlíšiť od bežných druhov vianočného pečiva.
Čo všetko potrebujete na prípravu margotkových koláčikov?
Koláčiky sú vlastne malé kolieska z lineckého cesta, ktoré sa po upečení spájajú náplňou z nastrúhanej tyčinky Margot, masla, práškového cukru a troch kvapiek rumu. Zaujímavé je, že existuje viacero druhov tyčinky Margot, ktoré môžete použiť, a tým si môžete prispôsobiť chuť tohto pečiva.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka citrónovej kôry
Na náplň:
- 150 g čokoládovej tyčinky Margot (nastrúhanej)
- 200 g masla
- 2 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice rumu
Na polevu:
- čokoládová poleva
- 1 nastrúhaná čokoláda Margot
Príprava:
- Začnite prípravou cesta: Zmiešajte maslo, práškový cukor, vajce, múku a citrónovú kôru. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť hladké a pružné. Nechajte ho odpočívať v chladničke, ideálne cez noc, aby sa lepšie tvarovalo.
- Následne cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 3 mm a vykrojte kolieska podľa požadovanej veľkosti.
- Koláčiky pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 160 °C približne 10 minút, ale pozorujte, pretože každá rúra pečie trochu inak.
- Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť.
- Kým koláčiky chladnú, pripravte náplň. Zmiešajte maslo s práškovým cukrom, pridajte rum a nastrúhanú čokoládovú tyčinku Margot. Všetko dobre premiešajte, aby sa zmes spojila do hladkej náplne.
- Spojte vychladnuté koláčiky po dvoch s pripravenou náplňou.
- Na záver ponorte vrchnú časť koláčikov do roztopenej čokoládovej polevy a posypte ich nastrúhanou tyčinkou Margot.
Skladovanie a tipy na servírovanie
Margotkové koláčiky je najlepšie skladovať na chladnom mieste, v uzavretých nádobe, aby si udržali svoju čerstvosť a nevzali na seba vlhkosť z chladničky. Po niekoľkých dňoch, keď sa chute spoja, sú ešte chutnejšie. Pri správnom skladovaní vám tieto koláčiky vydržia až 2 týždne a budú stále vynikajúce.
Tento recept je skvelou alternatívou ku klasickým vianočným cukrovinkám a s jeho pomocou môžete na Vianoce potešiť všetkých svojich blízkych novou, exotickou pochúťkou.