Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Margotové kolieska: netradičné vianočné pečivo, ktoré si vás získa kokosovo-čokoládovou chuťou

Margotové pečivo so strúhaným kokosom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Margotové pečivo so strúhaným kokosom Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak patríte medzi milovníkov čokolády a kokosu, tento recept si okamžite zamilujete. Margotové kolieska sú neobyčajné, ale zato neuveriteľne chutné vianočné pečivo, ktoré sa pripravuje rýchlo a jednoducho. Spojenie jemného lineckého cesta s plnkou z obľúbenej kokosovo-čokoládovej tyčinky Margot je hotovým zážitkom – a ak ich raz ochutnáte, budete sa čudovať, prečo ste ich ešte nikdy nerobili.

Sladké inšpirácie z obľúbených cukroviniek

Pri výrobe sviatočných sladkostí, či už pečených alebo nepečených, často siahneme po známych cukrovinkách z obchodu. Kto by nepoznal tatrankové alebo medové guľky obalené v kokose? No len málokto tuší, že podobným spôsobom možno pripraviť aj margotové kolieska – drobné kúsky, ktoré v sebe spájajú výnimočnú vôňu, jemnosť a sviežosť kokosu so sladkosťou čokolády.

Práve preto si získali srdcia tých, ktorí majú radi rýchle, ale originálne recepty. Margotová tyčinka je ideálnym základom – nielen do nepečených dezertov, ale aj ako plnka do pečeného pečiva. Výsledkom je delikátne pečivo, ktoré chutí lepšie, než vyzerá.

Nepečené či pečené? Sladké z tyčiniek a sušienok

Rozdrvené sušienky, oplátky či tyčinky sú v kuchyni veľkými pomocníkmi. Skracujú čas, dodávajú chuť a štruktúru a navyše sa s nimi výborne pracuje. Ak ich spojíte s maslom, trochou cukru a rumu, vznikne kompaktná hmota, z ktorej môžete vytvoriť guľky, tyčinky alebo tortové vrstvy. Po chvíli v chladničke sú pripravené na podávanie – jednoduché, rýchle a neodolateľné.

Podobný princíp môžete využiť aj pri pečených koláčikoch. Margotová plnka je skvelou alternatívou k tradičným maslovým alebo pudingovým krémom. Okrem toho, že nádherne vonia po kokose, má aj výbornú konzistenciu a pri spájaní koliesok sa krásne rozotiera.

Recept na margotové kolieska

Cesto:

  • 300 g hladkej múky

  • 80 g práškového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • kôra z 1 citróna

  • štipka soli

  • 3 žĺtky

  • 200 g zmäknutého masla

Plnka:

  • 90 g tyčinky Margot (nastrúhanej)

  • 2 PL práškového cukru

  • 2 PL rumu

  • 100 g zmäknutého masla

Poleva:

  • 100 g mliečnej čokolády

  • 1 PL masla

  • nasekané vlašské orechy na posypanie

Postup krok za krokom

  1. Príprava cesta:
    Do misy preosejte múku, pridajte oba cukry, citrónovú kôru a štipku soli. Prisypte žĺtky a zmäknuté maslo. Najskôr miešajte vareškou, potom rukami vypracujte hladké, elastické cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu.

  2. Tvarovanie a pečenie:
    Po odležaní rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Pomocou formičky vykrajujte kolieska a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 °C približne 10–12 minút, kým jemne nezružovejú. Nechajte ich vychladnúť.

  3. Margotový krém:
    Nastrúhajte tyčinku Margot, pridajte práškový cukor, rum a zmäknuté maslo. Všetko vymiešajte do hladkého krému. Potom vždy dve kolieska spojte týmto krémom k sebe.

  4. Čokoládová poleva:
    Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom. Každé koliesko z jednej strany namočte do čokolády a posypte orechmi. Nechajte stuhnúť na chladnom mieste.

Tipy a variácie

  • Ak nemáte Margotku, môžete použiť akúkoľvek kokosovo-čokoládovú tyčinku.

  • Do krému možno pridať kvapku rumovej arómy alebo trošku strúhaného kokosu pre intenzívnejšiu chuť.

  • Namiesto koliesok môžete cesto vykrajovať do tvarov srdiečok či hviezdičiek – pečivo tak získa sviatočnejší vzhľad.

  • Margotový krém sa dá použiť aj ako náplň do lineckých košíčkov či ako vrstva do nepečených zákuskov.

Sladká bodka na záver

Margotové kolieska sú dôkazom, že aj obyčajná tyčinka z obchodu sa dá premeniť na luxusné sviatočné pečivo. Vonia po Vianociach, chutí po čokoláde a kokose a ich príprava je rýchla a nenáročná. Navyše v chladničke vydržia aj niekoľko týždňov – takže si ich môžete pripraviť v predstihu a užívať si ich počas sviatkov v plnej paráde.

Ak ich raz vyskúšate, určite sa zaradia medzi vaše obľúbené recepty, ku ktorým sa budete každé Vianoce s radosťou vracať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.