Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Marhule: Sladký spôsob, ako spomaliť starnutie a podporiť zdravie

Sladké inšpirácie s marhuľami: Ako si vychutnať toto letné ovocie naplno?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sladké inšpirácie s marhuľami: Ako si vychutnať toto letné ovocie naplno? Foto: depositphotos.com
reklama:

Marhule nie sú len letnou pochúťkou, ale aj účinným prírodným pomocníkom pre zdravie a mladistvý vzhľad. Vďaka svojmu zloženiu ponúkajú množstvo výhod – od podpory imunity až po lepšiu kvalitu pleti. Pozrite sa, prečo by si toto ovocie malo nájsť miesto vo vašom jedálničku.

Bohatá výživa v jednom plode

Marhule obsahujú množstvo telu prospešných látok. Okrem vitamínu C a provitamínu A sú aj zdrojom vitamínov skupiny B. Telo v nich nájde aj esenciálne minerály ako draslík, železo, fosfor, horčík, kremík a vápnik. Zaujímavosťou je, že aj jadro marhule – po odstránení škrupiny – ukrýva výživné látky, vrátane oleja, bielkovín či vitamínov skupiny B.

Ako ovplyvňujú zdravie?

Toto ovocie má priaznivý účinok na viaceré oblasti nášho organizmu. Pomáha udržiavať zdravý zrak, podporuje imunitu a zlepšuje krvotvorbu. Ľudia s kardiovaskulárnymi ťažkosťami by ich mali zaradiť do stravy pravidelne. Rovnako tak prospievajú dýchaciemu systému a vďaka svojim účinkom na nervy môžu pomôcť pri poruchách spánku. Konzumácia marhúľ má pozitívny vplyv na vzhľad pokožky, pevnosť vlasov a kvalitu nechtov. Napriek ich sladkej chuti môžu byť nápomocné aj pri chudnutí – napomáhajú totiž spracovaniu tukov v tele. V období tehotenstva sú vďaka svojmu zloženiu taktiež veľmi prospešné.

Akou formou si ich vychutnať?

Ideálnym spôsobom, ako získať z marhúľ maximum, je konzumácia čerstvých plodov. Tým však možnosti nekončia. Mrazené marhule si uchovajú väčšinu cenných látok, a tak ich môžete mať poruke aj mimo sezóny. Sušené marhule sú ďalšou skvelou alternatívou – hoci sa pri sušení znižuje obsah vitamínu C, stúpa podiel vlákniny a ostatné výživné látky zostávajú zachované. Vďaka tomu sú ideálne ako súčasť zdravej výživy. Keďže však obsahujú vyššie množstvo prírodného cukru, odporúča sa ich konzumovať s mierou. Pozor si dajte aj na sírenie – pred jedením je vhodné sušené marhule opláchnuť, alebo siahnuť po produktoch v bio kvalite.

Obľúbené sú aj marhuľové kompóty a džemy. Tieto formy síce strácajú časť vitamínu C a často obsahujú veľa pridaného cukru, no pri domácich verziách je možné množstvo cukru regulovať. Zaujímavým trikom je pridať do kompótu štipku soli, ktorá zvýrazní prirodzenú sladkosť ovocia aj bez potreby ďalšieho sladenia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.